Scroll down

Arkiv: movies

Drama, Komedi

50 vårar

50 år, nyskild, arbetslös och snart mormor. Aurore står inför en helt ny fas i livet. Hon vägrar att acceptera att livet är slut. Det är kanske nu det börjar?

drama

A Chiara

Komplext och realistiskt om tonåring som upptäcker sin fars maffiakopplingar.

A Chiara är en fristående avslutande del i regissören Jonas Carpignanos Kalabrien-trilogi som tillsammans med Mediterranea och A Ciambra utgör ett unikt porträtt av det moderna Italien. Filmen hade världspremiär på kritikerveckan i Cannes där den vann pris för Bästa europeiska film.

drama

A Hero

På filmfestivalen i Cannes belönades mästarregissören AshgarFarhadi med Grand Prix för A Hero, som också är årets Oscarsbidrag från Iran.

Rahim sitter i fängelse på grund av en obetald skuld. Under en två dagars permission försöker han övertyga sin fordringsägare att efterskänka en del av skulden, men det går inte som planerat…

dokumentär

A House Made of Splinters

A House Made of Splinters utspelas i ett barnhem i östra Ukraina, och är en på samma gång hjärtskärande och hoppfull dokumentär som skildrar ett samhälle starkt påverkat av kriget i dess närhet.

Under Göteborg Film Festival 2022 tilldelades Simon Lereng Wilmonts film priset för bästa dokumentär, Dragon Award Best Nordic Documentary.

Regissören Simon Lereng Wilmont har uppmanat omvärlden att stödja hjälporganisationen Voices of Children, som arbetar med att hjälpa barn och deras familjer i ett krigsdrabbat Ukraina. Därför arrangerar nu Folkets Bio, Göteborg Film Festival, Story och Draken Film visningar av filmen till stöd för Voices of Children.

dokumentär

After Work

Dokumentär av Erik Gandini om arbetets roll nu och i framtiden, en lika tankeväckande som underhållande resa. Med bland andra Noam Chomsky, Elon Musk och Armando Pizzoni.

En stor del av de jobb som existerar idag kommer att försvinna inom kort. Hur vi ser på arbetets roll i våra liv. Är vi redo för ett överskott av tid? För en arbetsfri existens?

Samtal efter filmen med gäster och publik.

drama

After Yang

Ett själfullt, futuristiskt familjedrama om att återvinna något man trott gått förlorat.

När Jakes (Colin Farrell) dotters älskade android-bror drabbas av ett systemfel påbörjar han sökandet efter en reparatör.

"När jag öppnar ögonen och lämnar salongen ser jag sådant jag inte såg på vägen in. Gräset på marken, himlen som tornar upp sig och myllret av människor. After Yang är en sådan film, en film som spränger barriärerna för vad vi trodde att vi hade och som visar oss vad vi egentligen har. Årets bästa film – hittills."

drama

Aftersun

Aftersun är Charlotte Wells unisont kritikerrosade debutfilm om föräldraskap, minnenas förgänglighet, och att plötsligt en dag växa upp.

Sophie och hennes pappa Calum (Paul Mescal) befinner sig på en solig semester tillsammans , den första sedan skilsmässan. 20 år senare tänker Sophie tillbaka på deras resa, och försöker pussla ihop den man hon minns som sin pappa.

Knattefilm, barnfilm, animation

Aja baja, Alfons Åberg

Böckerna om Alfons Åberg har kommit till liv i ett nytt filmpaket med tre filmer: Raska på, Alfons Åberg
. Aja baja, Alfons Åberg. Vad sa pappa Åberg?

animé, Animerad långfilm

Akira

Den kultförklarade anime-filmen från 1988 visas i nyrestaurerad version.

"Akira" är den japanska anime- och cyberpunkklassikern som saknar motstycke i modern sci fi-historia. Man kan se dess influenser i en mängd filmer som "Matrix", "Looper" och "Chronicle".

"Akira" utspelas i en snar framtid, i den dekadenta megastaden Neo Tokyo. Kriminella gäng, polisbrutalitet, korruption och utbredd arbetslöshet gör staden till en plats i ständig oro. De två unga motorcyklisterna Kaneda och Tetsuo ger sig ut på jakt efter sanningen, för att bringa ordning i sin stökiga stad.

Lördag 20 januari 20.00  (15 år)

Knattefilm, barnfilm

Alfons och hemlige Mållgan

Böckerna om Alfons Åberg har kommit till liv i ett nytt filmpaket med tre filmer: Alfons och hemlige Mållgan
. God natt, Alfons Åberg. Vem spökar, Alfons Åberg?

drama

Ali & Ava

Publikens favorit i Cannes.

Clio Barnard har hämtat inspiration från verkliga möten i skapandet av det här varma kärleksdramat.

Ali och Ava kommer från olika delar av stan och från olika ursprung och klass. Han är en streetsmart, rolig och oberäknelig hyresvärd och hon en lågmäld, varmhjärtad, genomsnäll elevassistent. Deras vägar korsas när Ali kör sina hyresgästers dotter till skolan där Ava jobbar.

dokumentär

All Of Our Heartbeats Are Connected Through Exploding Stars

En visuellt makalös resa till sällan skådade platser, tusentals meter under havsytan.

Mot bakgrund av tsunamin i Japan 2011 är filmen en djupdykning in i en värld av drömmar, dansande plankton och hjärtats mekanismer som landar i vetskapen om att allt hänger ihop.

drama

All of us Strangers

"Den starkaste, vackraste och mest känslosamma filmen på länge"

En manusförfattare som återvänder tillbaka till sitt barndomshem inleder en relation med en mystisk granne. Då upptäcker han att hans föräldrar, som dog 30 år tidigare, verkar leva.

Med Paul Mescal, Andrew Scott, Claire Foy, Jamie Bell.

dokumentär

All the Beauty and the Bloodshed

Om konstnären och fotografen Nan Goldins konstnärskap och aktivism. Hon finns representerad i konstsamlingarna hos världens främsta museer. Samma institutioner som tar emot donationer från hennes svurna fiender: familjen Sackler, som tjänat miljarder på den amerikanska opioid-krisen.

Filmen vann Guldlejonet på Venedigs filmfestival.

drama, ungdomsfilm, 14+

Alla utlänningar har fördragna gardiner

En film om hur jävligt och underbart det är att vara förälskad, om vänskap, saknad och kärlek, om självständighet och att välja sin egen väg. Kort sagt om att vara ung i världen idag.

Filmen vann pris för bästa ungdomsfilm på BUFF 2021.

drama

Allt gick bra

François Ozons film har uppmärksammats för att med såväl humor som värme behandla ett evigt aktuellt, alltid kontroversiellt ämne.

Efter att åttiofemårige André drabbats av en halvt förlamande stroke beordrar han sin dotter Emmanuelle att hjälpa honom avsluta sitt liv.

drama

Alltid nära dig

Den ensamstående fönsterputsaren Johns tillvaro kretsar kring hans fyraårige son Michael, vars mamma lämnade dem kort efter födseln. Nu står John inför sitt livs svåraste beslut – han har fått veta att han bara har månader kvar att leva, och måste hitta en kärleksfull familj som kan ge hans älskade son en trygg uppväxt.

drama

Amina

Amina är en ung talangfull MMA-fighter som slåss för att hitta tillbaka till sin passion samtidigt som hon kämpar med att uppfostra sin dotter. När Amina får möjligheten att träna med en av de bästa coacherna, Rose, får hon allt svårare att klara förväntningarna som ställs på henne som fighter. Relationen med dottern blir lidande och Amina måste välja: Ska hon vara en lyckad fighter eller den mamma som förväntas av henne?

drama

Ammonite

Kate Winslet och Saoirse Ronan briljerar i en gripande, emotionell och romantisk berättelse om två kvinnor som genom varandra hittar nytt ljus i livet.

1840-talets England. Den kända paleontologen Mary Anning arbetar i en liten stad vid den vilda sydkusten.

Drama

Amparo

Cannes-prisat spänningsdrama från 1990-talets Colombia.

I ett samhälle präglat av korruption, våld och patriarkala strukturer tvingas ensamstående tvåbarnsmamman Amparo ut på gatorna för att mot alla odds försöka rädda sin 18-årige son från att skickas till inbördeskrigets mest fruktade front.

and the king said, what a FANTASTIC MACHINE

Åk 6-8 , Åk 9 , Gymnasiet

Vad händer med världen när alla är upptagna av att fånga den på bild?

Kameran kan dokumentera verkligheten eller förvränga den. Den kan ge oss utlopp för kreativitet, fåfänga och bekräftelsebehov. Hur har vi valt att hantera denna makt?

Filmen vann ett av juryns specialpriser i tävlingen World Cinema Documentary Competition på Sundance Film Festival.

Animerad familjefilm

Änder!

Familjen Gräsand är fast i gamla hjulspår. Medan pappa Mack nöjer sig med att hålla sin familj trygg, paddlandes runt för evigt i deras New England-damm, längtar mamma Pam efter att skaka om saker och ting och få visa barnen – tonårssonen Dax och lillasyster Gwen – hela vida världen.

Drama, Komedi

Andra akten

Livet som nybliven pensionär kunde vara bättre. Evas exman flyttar in tvärs över gatan med sin nya fru och Evas son verkar tröttna på sin mammas daltande och vill klara sig själv. Vad ska Eva göra av all tid? Ett extraknäck dyker upp som hon inte kan motstå – stjärnskådespelaren Harald Skoog har drabbats av stroke och behöver rehabilitering i hemmet. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap, spirande livsglädje och till ett hopp om att livet inte är över.

Med Lena Olin och Rolf Lassgård i huvudrollerna.

drama

Änglarnas andel

När Robbie håller sin nyfödde son Luke för första gången svär han på att Luke aldrig ska få samma tragiska liv som han själv har haft. Efter att med nöd och näppe ha undkommit ett fängelsestraff döms han till samhällstjänst och tilldelas en övervakare som till sin enorma förvåning upptäcker att Robbie besitter en unik näsa för whisky.

Vinnare av Juryns pris Cannes 2012.

drama, musikal

Annette

Ackompanjerad av nyskriven musik från Sparks, har Carax skapat en filmfest som kommer att skaka om oss alla.

Komikern Henry (Adam Driver) och den internationellt berömda sångerskan Ann (Marion Cotillard) får en dotter, Annette – ett barn med en mycket speciell gåva.

dokumentär, konst på bio

Anselm

Filmen är ett uttrycksfullt och konstnärligt dyk ner i Anselm Kiefers konst som rör sig obehindrat mellan nutid och dåtid, mellan måleri och skulptur, och ger en helt unik filmisk upplevelse.

Regisserad av Wim Wenders.

Animerad film, Barnfilm

Apstjärnan

Jonna vill ingenting hellre än att bli adopterad och tar vilken förälder som helst så länge de älskar henne. När en ny potentiell mamma parkerar framför barnhemmet i en gammal skruttig bil, får Jonna en chock när bildörren öppnas och en GORILLA kliver ut!

dokumentär

ARICA

Ett undersökande dokumentärt rättegångsdrama om hur medborgarna i den lilla staden Arica i Chile tar ett av världens största gruvbolag, svenska Boliden, till rätten.

Komedi

Asteroid City

ASTEROID CITY utspelar sig i en fiktiv, amerikansk ökenstad cirka 1955. Agendan för en Junior Stargazer/Space Cadet-konferens (organiserad för att sammanföra studenter och föräldrar från hela landet för gemenskap och vetenskaplig konkurrens) blir spektakulärt avbruten av världsomvälvande händelser.

Regi Wes Anderson. Med bl a Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Steve Carell.

dokumentär

Att bäras av snö

Att bäras av snö är en film av Kurt Skoog, Micke Sundberg och Anna Erlandsson om skidor och skidans historia. Den fokuserar på den ursprungliga form av skidåkning i ospårad terräng som inte kräver anpassning av naturen i form av preparerade spår och pistade backar.

Animé, Familjefilm, Fantasy

Aya och häxan

EN NY FILM FRÅN ÄLSKADE STUDIO GHIBLI!

Aya växer upp på ett barnhem utan att ha en aning om att hennes mamma hade magiska krafter. Hennes liv tar en ny vändning när en mystisk familj bjuder in henne i sitt hem.

klassiker, drama

Babettes gästabud

Denna frodiga, värmande och matglada film, byggd på en novell av Karen Blixen, fick både publik och kritiker att kapitulera. 1988 vann den en Oscar för Bästa utländska film.

drama

Babyteeth

"Vackert och knytnäven-rakt-in-i-magen-gripande.

Det handlar om kärlek, familj och meningen med livet när döden obönhörligt närmar sig." Moviezine

drama

Back to Black

Back to Black ger en unik inblick i Amy Winehouses tidiga liv och vägen till berömmelse, samt skapandet av hennes banbrytande album Back to Black. Filmen är berättad ur Amys perspektiv och ger en ärlig bild av kvinnan bakom fenomenet, och av den relation som inspirerade ett av de mest legendariska albumen genom tiderna.

drama

Balladen om en vit ko

Pisbelönat iranskt drama om en kvinnas kamp mot ett övermäktigt system. En mångbottnad berättelse om sorg, hämnd och vänskap.

Minas man har blivit avrättad för ett brott han inte begick. Men hos samhället finns inga sympatier att hämta.

animerad barnfilm

Bamse och Dunderklockan

Bamse får lära sig något viktigt; att bara vara sig själv räcker mycket längre än man tror. Något som även Reinard Räv skulle må bra av att förstå. Följ med Bamse och hans vänner på ett nytt äventyr både på land och till havs.

Animerad familjefilm, barnfilm

Bamse och världens minsta äventyr

Sprillans ny Bamse-film med Nalle-Maja i huvudrollen.

Nalle-Maja är med familjen på picknick men ingen verkar vilja leka med henne. När hon i får i sig XYZ-saft och blir pytteliten tar allt en ny vändning. Ska de andra hitta henne och går det att göra skillnad om man är liten som en myra?

animerad barnfilm

Bamse och Vulkanön

Trots att Lille Skutt darrande försöker förklara varför det alltid är dumt att åka på äventyr man inte riktigt vet hur de skall sluta, ger sig våra vänner ut på ett räddningsuppdrag som tar dem förbi hungriga vargar, själviska skurkar och livsfarliga vulkanutbrott.

Bara knyt, Alfons!

Böckerna om Alfons Åberg har kommit till liv i ett sprillans nytt filmpaket med tre filmer: - Bara knyt, Alfons!
 - Kalas, Alfons Åberg!
 - Listigt, Alfons Åberg!


drama, åk 7-9 , gymnasiet

Beans

åk 7-9 , gymnasiet.

Mohawk-folket är i konflikt med politikerna i Oka, Quebec, som vill bygga en golfbana och ett radhus på deras heliga gravplats. Parallellt med 12-åriga Beans resa mot vuxenlivet växer sig den politiska konflikten allt större.

drama

Beautiful Beings

Addi bor med sin lilla syster och clairvoyanta mamma i ett av Reykjaviks utsatta områden. Hans trygga punkt är pojkgänget, och en dag bestämmer han sig för att den brutalt mobbade Balli ska få vara med. Det leder till nya allianser mellan pojkarna, som bortom vuxnas insyn festar, experimenterar med droger och har våldsamma konfrontationer med andra gäng.

drama

Belfast

En film av Kenneth Branagh.

I händelsernas centrum står Buddy, en ung pojke som närmar sig tonåren. Buddys liv är fyllt av familjekärlek, lekfullhet och blomstrande romantik. Men då hans älskade hemstad drabbas av allt större oroligheter, står hans familj inför ett viktigt val.

Oscarsnomineringar: Bästa film, Bästa regi, Bästa kvinnliga biroll (Judi Dench), Bästa manliga biroll (Ciarán Hinds), Bästa originalmanus, Bästa originallåt, Bästa ljud.

Animé, Familjefilm, Fantasy

Belle

Upptäck en värld där du kan leva, där du kan älska, där du kan vara fri.

Suzu är en blyg skolflicka som inte varit särskilt lycklig sedan hennes mamma dog. Vad hennes klasskompisar inte vet är att hon har en hemlig identitet - Belle - i den virtuella appen U, där hon är ett musikaliskt stjärnskott.

"A Feminist Beauty and the Beast Fable for the Digital Era."

dokumentär

BELLUM – krigets demon

Vi säger att krig är omänskligt. Men mänskligheten befinner sig ständigt i krig. I filmen kopplas modern krigsföring och utvecklingen av artificiell intelligens samman i tre till synes helt disparata platser i världen: en vetenskapsman i Sverige, en legosoldat i Nevadaöknen och en internationellt erkänd krigsfotograf i Afghanistan. Genom deras handlingar och beslut gräver filmen djupt in i den retorik och logik som driver krigsföring framåt.

dokumentär

Beredskapsårens hjältinnor

Filmen handlar om kvinnorna som blev kvar och skötte både sina och männens sysslor när männen var inkallade under andra världskriget 1939-45.

Filmen bygger på intervjuer med  ett 40-tal kvinnor från Jämtland, Värmland och Dalarna.

drama

Bergman Island

I skuggan av Bergman

Mia Hansen-Løve (manus och regi) är tillbaka. Bergman Island är med i huvudtävlan, Cannes Filmfestival 2021.

Ett par filmskapare, Chris (Vicky Krieps) och Tony (Tim Roth) spenderar en tid på Fårö för att hitta inspiration till sina kommande filmer.

Drama

Berlin Alexanderplatz

Upplev den klassiska romanen Berlin Alexanderplatz förflyttad till vår samtid i Burhan Qurbanis drama, som vann pris för bästa film och bästa manliga skådespelare vid Stockholms filmfestival.

Beskyddaren

Tillsammans med hela skolan blir Chen vittne till hur hennes mobbade tjejkompis hoppar mot en säker död från en balkong. Hennes död ändrar dock inte mobbarnas beteende, som nu riktar in sig på Chen.

Filmen bygger på en sann berättelse av Jie Yuexi som blev ett viralt fenomen på nätet och var huvudskälet till att Kinas regering tog krafttag mot skolmobbning.

drama

Blå är den varmaste färgen – kapitel 1&2

Guldpalmen i Cannes 2013. Guldbagge för Bästa utländska film!

Sextonåriga Adèle är ung, oskuldsfull och inte helt säker på vad hon vill göra av sitt liv. När hon träffar Emma, en punkig tjej med blått hår och starka åsikter, öppnas hennes ögon för kärleken och för frigörelse. De två inleder ett förhållande som utforskas in i minsta detalj av en kamera som aldrig viker undan, allra minst i de vågade sexscenerna.

drama, fantasy

Blaze

En dag på väg hem från skolan blir den unga tonåringen Blaze enda vittnet till hur en kvinna utsätts för ett våldsamt överfall. Svårt chockad av upplevelsen söker hon sin tillflykt i fantasivärldar hon själv skapat.

I den fantastiska Blaze får åskådaren uppleva en unik hybrid av specialeffekter, skådespelare, dockor och animation. Allt är skapat av konstnären och filmmakaren Del Kathryn Barton som här gör sin långfilmsdebut.

Blaze är en lovsång till kvinnligt mod och fantasins kraft.

animation, barnfilm

Blod och tårar – ett läbbigt filmpaket

Ett nytt knattefilmpaket med flugor, funderingar och en nyckelpiga i sjönöd.

drama

Blomster

Emma träffar ett gäng ungdomar på ett open air. Medan de rör sig från fest till fest smälter hon in i gruppen, och delar sökandet efter nya highs och sin plats i världen.

Blomster är en associativ, hallucinatorisk och rolig film där vi får vara med i gänget, även om det bara är för en natt.

drama

Blue Bayou

Antonio LeBlanc (Justin Chon), är adopterad från Korea, har vuxit upp i en liten stad i Louisiana, är gift med sitt livs kärlek Kathy (Alicia Vikander) och styvfar till deras älskade dotter Jessie. Han försöker skapa ett bättre liv för sin familj, men tvingas konfrontera spöken från sitt förflutna när han får veta att han kan bli deporterad från det enda land som någonsin varit hans hem.

Boiling Point

Mästerkockens mardrömskväll filmad i en enda lång virtuos tagning.

Regissören Philip Barantini, fotografen Matthew Lewis och skådespelarensemblen glänser under porträtterandet av denna pulshöjande mardrömskväll. Allt är filmat i en enda lång virtuos tagning. Kritikerrosor och nomineringar har fullkomligt regnat över filmen.

Man vill inte alltid veta vad som händer i köket på sin favoritrestaurang…

dokumentär

Bortom det synliga – filmen om Hilma af Klint

Utöver att ge Hilma af Klint en rättmätig plats i konsthistorien lyckas den här dokumentären kongenialt förmedla den tidlösa, andliga och storslagna känsla som finns i Hilma af Klints verk.

Det abstrakta måleriet som revolutionerade konstvärlden i början av 1900-talet har tillskrivits Kandinsky, Malevich och Mondrian. Idag vet vi bättre. Det var en svensk konstnär som var först och hon var kvinna.

dokumentär

Bortom Tingri

Vad krävs egentligen för att förverkliga sin dröm? Den svenska äventyraren Robin Trygg har en idé om hur han kan kringgå de allt längre köerna upp mot toppen av världens högsta berg, Mount Everest.

Tillsammans med sin nära vän Chhiring dorje Sherpa beger de sig till Himalaya men hamnar mitt i en fruktansvärd jordbävning som kom att kräva tusentals människoliv. Deras expedition blev snabbt en världsnyhet och nu släpps aldrig tidigare visat bildmaterial från expeditionen.

dokumentär

Botticellis Florens

Upplev renässansens Florens med utgångspunkt i konstnären Botticellis olika mästerverk. Hans konstverk inspirerar än idag. Jeff Koons, Lady Gaga, Salvador Dalí och Andy Warhol – alla är de fascinerade av Sandro Botticelli (1445-1510).

thriller

Boy from Heaven

Sveriges Oscarsbidrag! Tarik Saleh (The Nile Hilton Incident) är tillbaka med en politisk thriller med Fares Fares i en av nyckelrollerna.

Fiskarpojken Adam erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azhar-universitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

drama

Bränn alla mina brev

En brinnande kärlekshistoria om förbjuden passion, ett triangeldrama som sträcker sig över tre epoker, 30-tal, 80-tal och nutid. Filmen är baserad på Alex Schulmans succéroman med samma namn.

dokumentär

Breaking Social

Har vi råd med de rika?

Avgrundsdjupa samhällsklyftor, ett riggat system, de rika som enkelt fördubblar sin förmögenhet – har det dominerande ekonomiska systemet nått vägs ände?

Filmaren Fredrik Gertten visar vad som händer när klyftorna blivit för djupa, om stress och oro, men också om hopp.

dokumentär

Brevfilmen

Stefan Jarl och den danske regissören Carsten Brandt har brevväxlat i många år. Nu bestämmer de sig för att inleda en filmbrevväxling.

drama

Brighton 4:e gatan

Forne brottarmästaren Kakhi åker från Georgien till New York för att besöka sin slacker-son Soso. Han får snart reda på att sonen har en stor skuld till den lokala maffiabossen, ett hinder för hans framtida medicinstudier. Kakhi gör det som måste göras.

En ömsint och sorglustiga skildring av en brokig immigranttillvaro i New York. Filmfestivalen i Tribeca 2021: Bästa internationella film, Bästa manus och Bästa manliga skådespelare.

Brottet är mitt

Två fattiga unga parisiska kvinnor är fast beslutna om att ta sig upp genom den franska 30-talssocieteten.

Madeleine, en talanglös ung skådespelerska, står åtalad för mordet på en berömd filmproducent. Hennes rumskamrat Pauline, en jurist utan klienter, axlar rollen som försvarsadvokat.

François Ozons screwball-komedi bubblar med en utsökt, vintage Hollywood-känsla där slapstick-humor kombineras med livlig dialog – och ett feministiskt manifest…

drama

Bubblan

 åk 8-gymn

En snöig nyårsafton upptäcker 16-åriga Evelina att hennes mamma har en affär med en kvinna. Med alla till buds stående medel försöker hon hålla ihop familjen – osäker på om hennes föräldrar vet sitt eget bästa. Steg för steg tar hon till med mer och mer drastiska metoder. Det är en omtumlande tid med stora beslut, ungdomskärlek och vuxenkärlek – som kanske inte skiljer sig så mycket åt.

musikdokumentär

Buena Vista Social Club

Oemotståndligt charmig dokumentärklassiker signerad Wim Wenders om hur musikern Ry Cooder återsamlar den legendariska ensemblen i Buena Vista Social Club, bandet som underhöll medlemmarna i klubben med samma namn i Havanna under 40-talet.

Förskolebio

BUFF Filmpaket: Dröm och verklighet

Förskolebio.

Här får du möta pojken som drömmer om en fotbollskarriär, de två vännerna som blir så arga på varandra men ändå behöver varandra för att klara av ett stort problem. Barnet med de livliga drömmarna och djuren som lever i jorden och drömmer och kämpar för att alla växterna ska få stanna kvar där de är.

F-klass–åk 2

BUFF Filmpaket: Starka känslor, stora äventyr

F-klass–åk 2

Mobbning, vänskap, hållbarhet, oberoende och förändring. I dessa fem filmer möter du karaktärer som alla ger sig ut på stora äventyr och måste handskas med starka känslor.

drama, thriller

Bullets

åk 7-gymn

Storslam på BUFF 2023! Filmen fick både Svenska Kyrkans pris för bästa ungdomsfilm samt Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm. Huvudrollsinnehavare Tomas Samir vann även vårt skådespelarpris BUFF Nordic Star.

Bullets är en brännande aktuell drama-thriller som speglar vår samtid och i stil med de franska cinema de banlieue-filmerna skildrar kampen att få vara barn i en värld där omständigheterna inte tillåter det.

drama, animation

Butiken

Vad är väl några människoliv i jakten på evig tillväxt?

Kilopriset på kyckling skjuter i höjden. Samtidigt störtdyker värdet på ett människoliv. I Butiken skildras konflikten mellan en lågpriskedjas pressade anställda och de hemlösa som hungrigt kämpar för att tillvara avfallet från butiken.

En iskall påminnelse om vad som händer när människor reduceras till kuggar i ett maskineri – och när ett helt samhälle rear ut sin själ.

drama

Butterfly Vision

Efter månader som fånge i Donbas kommer ukrainska flygspanaren Lilia hem till sin familj. Traumat av fångenskapen fortsätter hemsöka henne och visar sig på drömlika sätt.

"Stiligt. Men hemskt" - SVT Kulturnyheterna
"Butterfly Vision är en stark, stark film som inte går att skaka av sig" - Kulturbloggen
"Djupt feministisk bild av heroism i krigstid" - Dagens Nyheter

drama

Bye Bye Boredom

åk 8–gymn

Bland hästar, epatraktorer och övergivna hus berättas en gripande uppväxthistoria från den svenska glesbygden.

Jackie växer upp med sin mamma och styvfar på en hästgård i Norrlands inland. Hon är omgiven av trassel och EPA-dunk och hennes värld kretsar kring droger, hästar, EPA-traktorer och bästa vännen Nova. En natt dör Nova av en överdos och Jackies värld vänds upp och ned.

drama

C’mon C’mon

Joaquin Phoenix gör ännu en fängslande rolltolkning i den ömsinta, humoristiska berättelsen om hur enstöringen Johnny knyter oväntade band med sin systerson Jesse.

När Johnnys syster ber honom ta hand om Jesse under en tid har han inget annat val än att låta pojken följa med på en jobbresa, där han intervjuar barn om deras syn på framtiden.

Calendar Girls

En feelgood-dokumentär om kvinnlig gemenskap med både tårar, humor, åldrande, vänskap och dans.

Med glittrande enhörningshorn och paljettshorts dansar de på lastbilsflak, showar i kyrkor och uppträder på ålderdomshem. De är Calendar Girls, Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60. Kvinnorna i danstruppen vägrar att bli osynliga och tar istället klivet ut i rampljuset med stolthet och glädje.

drama

Call Jane

Joy (Elizabeth Banks), en traditionell amerikansk hemmafru i slutet av 1960-talet, blir oväntat gravid igen. Hennes läkare varnar henne för att den här sena graviditet försätter henne i ett livshotande tillstånd. Men sjukhusledningen, enbart bestående av män, vägrar att göra ett undantag från den stränga antiabortlagstiftningen. Hon har ingenstans att vända sig, förrän hon snubblar över "Janes", en underjordisk grupp med vanliga kvinnor ledda av Virginia (Sigourney Weaver).

dokumentär

Call Me Madame Maestro

För 30 år sedan mötte regissören Christina Olofson dirigenter från Sverige, Norge, Ryssland och USA. Kvinnor som skapade historia. Nu är det dags att återvända. Samtidens dirigent – vad berättar hon?

drama

Charlatan

Baserad på den sanna historien om den tjeckiska herbalisten Jan Mikolášek som under tidigt 1900-tal diagnostiserade och botade miljontals människor. En livshistoria som utspelar sig under Europas krigstid och efterkrigstid.

Charlatan är regisserad av den hyllade polska regissören Agnieszka Holland (Mr. Jones, Villebråd, m.fl.). Tjeckiens Oscarsbidrag 2021

drama, komedi, fantasy

Chimären

Alice Rohrwacher (Lycklig som Lazzaro) använder sin alldeles egna form av magisk realism när hon med Fellini-vibbar berättar om ett struligt gäng gravplundrande "tombaroli", ledda av en tilltufsad engelsman (The Crown-stjärnan Josh O'Connor) som letar efter sin försvunna kärlek - kanske i livet efter detta. Genom hans magiska förmåga lokaliseras gamla etruskgravar på löpande band, men dessvärre ser gänget till att sabba det mesta i slutändan.

drama

Clara Sola

Vinnare av fem Guldbaggar: Bästa film, regi, manus, foto, ljuddesign!

40-åriga Clara tros ha en speciell kontakt med Gud. Hon är ett ”helgon” i en by i behov av hopp, medan hon själv finner sin tröst i naturen.

”Hypnotiskt om sexuellt uppvaknande”, ”Ett oförglömligt jordnära trollerinummer”

drama

Close

De två trettonåringarna Léo och Rémi är bästa vänner. När hösten kommer förändras allt då Léo och Rémi börjar högstadiet. Deras tidigare så otvungna vänskap bedöms och värderas av de andra eleverna. Under det sociala trycket börjar pojkarna glida isär.

VINNARE - FESTIVAL DE CANNES - GRAND PRIX 2022

"EN AV DE BÄSTA FILMER JAG HAR SETT I MITT LIV" – Ronny Svensson på Nyhetsmorgon TV4.

 

drama

CODA

Oscarsvinnare! Bästa film, Bästa manliga biroll (Troy Kotsur), Bästa manus efter förlaga.

Sjuttonåriga Ruby är den enda hörande medlemmen i en döv familj - en CODA, ett barn till döva vuxna (Children of Deaf Adults). Hennes liv kretsar kring att fungera som tolk för sina föräldrar och arbeta på familjens fiskebåt varje dag före skolan. Men när Ruby går med i gymnasiets körklubb upptäcker hon att hon älskar att sjunga.

Dokumentär

Corona Film Club

En film om filmens kraft och dess förmåga att ta oss till andra världar. Genom ett rikt filmarkiv och magiska ögonblick i både samtal och bild tar Corona Film Club oss med på en resa bort från vår vardag av isolering till världar där allt är möjligt. 

När coronapandemin 2020 drabbar världen och Sverige tvingas den 82-årige regissören och författaren Stig Björkman att isolera sig i sin lilla lägenhet i centrala Stockholm. Han tillbringar sina dagar med att gå igenom sitt rika filmarkiv och ringa sina vänner i filmbranschen – Isabella Rossellini, Alicia Vikander, Seamus McGarvey, Joyce Carol Oates m fl.

drama

Costa Brava, Libanon

Den frisinnade familjen Badri har skapat sig ett utopiskt liv på landet långt från föroreningarna och korruptionen i Beirut. Komiskt, tragiskt och stundtals helt absurt skildrar Mounia Akl familjelivets berg- och dalbana och ett samhälle i sönderfall.

COW

När regissören Andrea Arnold (Fish Tank, Wuthering Heights) riktar sin kamera mot en ko får vi inte bara intima och berörande insikter om kons vardag, utan även om vårt samhälle och rådande ideologi.

DN (4): Mjölkkon i ”Cow” vägrar bli ett offer
P1 (5) :
Radikal empati i Andrea Arnolds film

 

komedi, drama

Cruella

Äntligen kommer här hela historien om hur hon blev den rebelliska, eleganta och hämndlystna Cruella. Följ med till 1970-talets London, fyllt med punkrock, normbrytande attityd och ikoniskt mode.

drama

Dalva

En kväll hämtas Dalva av myndigheterna samtidigt som hennes pappa grips av polisen.

Hjärtevärmande, drabbande och oväntad feelgood när mörkret skingras och livet återerövras.

Gymnasiet.

Familjefilm, Komedi

Dancing Queen

åk 4-7

Little Miss Sunshine möter Skam möter ABBA i denna feelgood dramakomedi som verkligen har allt – både humor, hjärta, smärta. Och dans, förstås!

Dansaren Edwin anordnar en audition på skolan för ett nytt dansteam. Mina anmäler sig. Men blind av kärlek till Edwin har hon glömt något väsentligt: hon kan inte dansa!

Vinnare av Barnfondens pris för bästa komedi på BUFF Filmfestival 2023.

Drama

Där kräftorna sjunger

Där kräftorna sjunger är filmatiseringen av succéromanen av Delia Owens. En ung kvinna har växt upp själv utanför en stad längs North Carolinas kust och uppfattas som enstöring. När en ung man hittas mördad blir hon snabbt misstänkt, men snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Där kräftorna sjunger ingår i Biopasset.

Drama, Komedi, Romantik

Dating Amber

Kritikerhyllad dramakomedi med lika delar humor, hjärta och hjärna.

Tonåringarna Eddie och Amber växer upp i en irländsk småstad under 1990-talet. Hela skolan misstänker att de är gay och varje dag är en kamp för överlevnad.

drama, ungdomsfilm, 14+

Dating Amber

Kritikerhyllad dramakomedi och coming-of-age-film med lika delar humor, hjärta och hjärna.

Tonåringarna Eddie och Amber växer upp i en irländsk småstad under 1990-talet. Hela skolan misstänker att de är gay och varje dag är en kamp för överlevnad. När de bestämmer sig för att bli ihop på låtsas förändras allt.

drama

De åtta bergen

Jurypriset på Cannes Filmfestival 2022.

En av dem är bara på besök. Den andre är förutbestämd att aldrig komma därifrån. I de branta bergskedjorna är sommaren lika vacker som vintern är grym. Två barndomsvänner försöker hitta rätt väg i livet – och bryta sina föräldrars mönster.

En oerhört vacker och gripande film om djup och nära vänskap, familj, förväntningar, motgångar, hopp, kärlek… ja allt som hör livet till. Att se den här  filmen  är som att läsa en fängslande roman du inte vill lägga ifrån dig.

De hungriga björnarna

Ned och Mischa är inte vilka björnar som helst. De flesta brunbjörnar tycker om att hålla sig för sig själva, men de här två är goda vänner och bor tillsammans i ett mysigt hus mitt i skogen. Över allt annat på jorden älskar de mat.

drama, skräck

De oskyldiga

Under de ljusa sommarkvällarna, när de vuxna inte tittar, passar några barn på att utforska sina innersta krafter. Det som börjar som en oskyldig lek förvandlas snart till djupaste allvar. ”De magiska barnåren” är ett uttryck som får en helt ny betydelse i Eskil Vogts mörka thriller.

Årets publikpris för bästa film i Nordic Competition på Göteborg Film Festival.

”Strålande… magnifik”, ”Imponerande välspelad… gastkramande”, Får pulsen att rusa”, Kristallklar skräckestetik”

drama

De ostyriga

Ett storslaget drama om ett av de mörkaste avsnitten av vår samtidshistoria.

1930-talets Köpenhamn bubblar av förändringens vindar. Maren, äldsta dottern i ett fattigt hushåll, insuper det nya med stor entusiasm, men hennes ungdomliga trotsighet och livslust ses inte med blida ögon av omgivningen. Genom barnavårdsnämnden institutionaliseras hon på ön Sprogø, där man samlat unga kvinnor som anklagats för lösdriveri eller sexuell omättlighet.

drama, thriller

De ovälkomna

Oscarsnominerade regissören Rodrigo Sorogoyen levererar ett flerfaldigt prisbelönat och spänningsfyllt drama. Filmen tog nyligen hem nio spanska Goya-priser – däribland bästa film, bästa regi och originalmanus.

Det franska paret Antoine och Olga bor i en liten galicisk by. Där lever de ett fridfullt liv, men deras samexistens med lokalbefolkningen är inte så idyllisk som de hade önskat. En konflikt med deras grannar, bröderna Anta, bryter ut och är snart utom kontroll.

Crime, Drama, Mysterie, Romantik

Decision to Leave

En nyskapande thriller, där passion och rättvisa är drivkrafterna i en tät berättelse vars vändningar är omöjliga att förutspå. Filmen är Sydkoreas Oscarsbidrag, och den senaste från mästarregissören Park Chan-wook (Old boy, Handmaiden och Thirst).

Komedi, Science Fiction, Fantasy

Delikatessen

Jeunet's debutfilm Delikatessen är lika visuellt slående som den är oemotståndligt skruvad.

I en obestämbar nära framtid har civilisationen klappat ihop. Mat finns inte att köpa för pengar - det är ärtor och linser som gäller för hårdvaluta. I ett fallfärdigt hyreshus bor en samling, minst sagt, udda figurer. Den ena knäppare än den andra. Och så den råbarkade slaktaren förstås. Han med köttbutiken “Delikatessen” i bottenvåningen. På något underligt sätt lyckas han alltid förse sina kunder med både innanlår och korv.

drama

Den blå kaftanen

Halim och Mina är gifta sedan många år och tillsammans driver de stadens bästa kaftanbutik. När Mina blir allvarligt sjuk tas en ung lärling in på butiken. Nu rubbas cirklarna och plötsligt är de tre i äktenskapet.

En varm, sensuell och livsbejakande hyllning till kärlekens kraft. Bästa internationella film på Göteborg Film Festival 2023.

drama

Den blinda mannen som inte ville se Titanic

En aldrig tidigare skådad kärlekshistoria. Jaakko beslutar sig för att åka och hälsa på sin kärlek. Det är inget lätt beslut att fatta, eftersom Jaakko är blind och förlamad från bröstet ner – och han måste klara av resan själv. För att ta sig ända fram så är Jaakko tvungen att förlita sig på fem okända personer och deras hjälp. Vad kan gå fel?

dokumentär, konst på bio

Den danske samlaren – från Delacroix till Gauguin

Några av de främsta franska 1800-talskonstverken finns i ett vackert sommarhus i Danmark. Här berättas den  fascinerande historien om samlaren Wilhelm Hansen och den ovärderliga konstskatt han kom att äga. Dessutom med exklusiv tillgång till en utsåld utställning på Londons Royal Academy.

Med verk av Monet, Pisarro, Cézanne, Manet och Degas.

Animerad familjefilm

Den makalöse Maurice

Maurice, en stor orange katt med talets gåva, reser från stad till stad och erbjuder sig att lösa deras plötsliga råttproblem.

Keith, en ung pojke som kan spela flöjt, får med sig råttorna ut ur staden med hjälp av tonerna från hans instrument, medan Maurice tar emot betalningen. Vad människorna inte vet är att Maurice och Keith är vänner med råttorna och samarbetar för att tjäna lite pengar.

Animerad familjefilm, Barnfilm

Den osynliga flickan

En film av Oscarnominerade animationsstudion Cartoon Saloon som även gjort fantastiska Havets sång och Wolfwalkers.

11-åriga Parvana  bor med sin familj i  den talibanstyrda staden Kabul i Afghanistan. När pappan fängslas förändras allt.

(Rek. för åk 5-8)

dokumentär

Den Sista Resan

Filip & Fredrik gjort en ny sann feelgoodfilm full av medmänsklighet och humor, samt en rejäl portion vemod.

Filip Hammar tar sin skröpliga gamla far Lars till hans älskade Frankrike för att återse de platser som han älskat mest i livet. Genom att göra samma bilresa som familjen brukade göra när Filip var barn hoppas han kunna tända Lars livsgnista igen. Till sin hjälp tar Filip sin bästa vän Fredrik, några rejäla doser optimism och påhittighet samt en gammal orange Renault 4. Äventyret kan börja!
Om det går som någon tänkt sig? Knappast.

drama

Den stora friheten

I efterkrigstidens till synes demokratiska Tyskland döms den homosexuelle Hans upprepade gånger för otukt. I fängelset träffar han cellkamraten Viktor. De två männen inser med tiden att den frihet och kärlek de sökt på utsidan kanske endast är möjlig i det råa klimatet innanför murarna…

”En okonventionell kärlekshistoria, öm men osentimental.” - The Hollywood Reporter. ”En exceptionell karaktärsstudie” - Screen Daily. 
”Själfull och rörande” - Variety

drama

Den tysta flickan

Den tysta och försummade flickan Cáit skickas bort från sitt dysfunktionella hem för att leva med en fosterfamilj på den irländska landsbygden. Men i ett hem, till synes avsaknad av hemligheter, vilar en smärtsam sanning.

En fåordig, poetisk pärla om sorg som hittar raka vägen in i hjärtat.

animé, Animerad långfilm

Det ensamma slottet i spegeln

En sagolik berättelse om utanförskap och vänskap.

Den blyga flickan Kokoro upptäcker en portal i hennes sovrumsspegel. När hon undersöker den närmare transporteras hon till ett magiskt slott där hon möter sex andra ungdomar som alla kommit dit genom portaler i deras speglar.

Lördag 20 januari 10.00 och 17.30

drama

Det finns alltid en morgondag

Italiensk neorealism goes dramedy i stjärnkomediennen Paola Cortellesis publiksuccé som rekordsetts av över fem miljoner italienare. Vinnare av Dragon Award Best International Film som röstats fram av publiken på Göteborg Filmfestival 2024.

Delia arbetar och sköter hushållet samtidigt som hon parerar slagen från sin lynniga make. Hon drömmer om en bättre framtid för sin dotter Marcella men förlovningen med den välbeställda Giulio oroar henne. Allt förändras med ankomsten av ett mystiskt brev som leder till filmens fullkomligt underbara slut.

dokumentär

Det krokiga och det raka

– en film om arkitekten Carl Nyrén

Trots att Carl Nyrén är en av Sveriges mest hyllade arkitekter så är han okänd för många. För filmaren Sven Blume var han en älskad morfar.

drama, 11 år+

Det lilla gänget

11 år+

Fyra unga klimataktivister genomför en kupp mot fabriken som förpestar miljön, men ställs inför ett dilemma. De behöver utöka sitt gäng med en femte person. Valet faller på Aimé, en mobbad kille som inte har några vänner att sladdra för. Men kuppen visar sig ta en oväntad vändning.

drama, komedi, action

Det lilla gänget

Fyra ungdomar genomför en kupp mot fabriken som förpestar miljön, men ställs inför ett dilemma. De behöver utöka sitt gäng med en femte person. Valet faller på Aimé, en mobbad kille som inte har några vänner att skvallra för. Men kuppen visar sig ta en oväntad vändning.

dokumentär

Det ska va gôtt å leva – En film om Galenskaparna After Shave

En av Sveriges mest framgångsrika humorgrupper genom tiderna; vi berättar deras historia. Hur allt började med små steg av framgång, radiosketcher, folkparksturnéer, motgångar och så småningom likt en albatross som har svårt att lyfta, så flyger till slut humorgruppen och när den väl lyft flyger den bra och länge.

Premiär i samband med gruppens 40-årsdag.

dramakomedi

DIORAMA

DIORAMA är en dramakomedi som på ett lekfullt sätt tar pulsen på människans törst efter tvåsamhet.

Regi: Tuva Novotny. Skådespelare: Pia Tjelta, David Dencik, Sarah Dawn Finer, Peter Jöback, Sverrir Gudnason, Shanti Roney, Claes Bang, Gustav Lindh, Morgan Alling, Johan Rabaeus, Marika Lagercrantz.

drama

Disco Boy

Aleksei lämnar i smyg hemlandet Belarus för att ta sig till Paris och gå med i Främlingslegionen. 500 mil söderut kämpar Jomo med sin gerillagrupp för lokalinvånarnas överlevnad mot oljeföretagen i Nigerdeltat. När Aleksei skickas dit som soldat korsas deras vägar, och deras liv förändras för alltid.

Disco Boy är en hypnotisk resa in i tomheten med Franz Rogowski (A Hidden Life, Undine, Kärlek & Avund) i huvudrollen. Filmen nominerades till Guldbjörnen vid filmfestivalen i Berlin.

drama

Dödgrävarens hustru

Xaaska Xabaal Qodaha – Wax walba waa jacayl dartii

ALLT FÖR KÄRLEKEN. Guled är fattig och hans fru Nasra döende och i behov av njurtransplantation. Det finns en lösning, men det vill Nasra inte höra talas om. Istället väljer hon att njuta av varje minut hon har kvar i livet. För Guled däremot finns inga gränser för vad han kan göra för att rädda sin hustru.

"Det låter kanske inte så muntert men DÖDGRÄVARENS HUSTRU är ett riktigt fynd. En av 2022 års hittills bästa filmer. Tufft ämne förstås, men berättat på ett sätt som både överraskar, skapar spänning, bär på en sarkastisk humor och väcker starka känslor." DN

komedi, drama

Doften av rosor

ROSOR, HÄNGIVENHET OCH VÄNSKAP

Mot en fond av den unika miljö som är den franska blomsterbranschen får vi här en hjärtevärmande komedi om hängivenhet, vänskap och nya chanser i livet.  Samt tusentals underbart vackra rosor.

drama

Dogborn

Tvillingarna lever under radarn, hemlösa och osynliga för samhället. Syster (Silvana Imam) är en tickande bomb, Bror (Philip Oros) har inte sagt ett ord sen de flydde sitt hemland. Ett oväntat jobberbjudande tycks ta dem ett steg närmare drömmen om ett riktigt hem. Allt de behöver göra är att transportera varor från punkt A till B.

dokumentär

Dom kallar oss mods

Berättelsen om Kenta och Stoffe tillhör våra stora filmklassiker, ett provokativt och dramatiskt Sverigedokument av Stefan Jarl och Jan Lindqvist 1968.

Döttrar

Sofia, Hedvig och Maja växte upp på landsbygden i södra Sverige med deras mamma Carolina - en självlysande personlighet och en hängiven mor. År 2010, samma dag som Hedvig fyllde 10 år, tog Carolina sitt eget liv. I dag är tjejerna - då 8, 10 och 16 år gamla - unga vuxna. Livet har fortsatt, men de har alla kämpat på olika sätt för att hantera sorgen.

Systrarna delar minnen och sina egna tolkningar av händelserna fram till, och efter, sin mammas självmord. Filmen dokumenterar den här intima processen och flickornas vardag när de brottas med sin förlust i efterdyningarna av deras trauma. Genom att använda filmat material från både barndom och nutid, erbjuder Döttrar ett unikt perspektiv på sorg och förlust. Och viktigast av allt: hopp till de som befinner sig i en liknande situation.

drama

Downton Abbey: En Ny Era

Från den prisbelönte skaparen Julian Fellowes, kommer storfilmen DOWNTON ABBEY: EN NY ERA. Det globala fenomenets efterlängtade återkomst till biograferna, återförenar de älskade skådespelarna när de ger sig ut på en storslagen resa till södra Frankrike för att avslöja mysteriet med änkehertiginnans nyligen ärvda villa.

dokumentär

Dreaming Walls – de sista gästerna på Chelsea Hotel

"Gripande skildring av människorna på världens mest kända konstnärshotell"

De har alla bott där: Patti Smith, Jim Morrison, Robert Mapplethorpe, Dylan Thomas, Bob Dylan, Janis Joplin, Jimi Hendrix och många fler. Det legendariska Chelsea Hotel har varit en fristad för konstnärer och artister i över ett århundrade. Men nu är det över. Renoveringen till lyxhotell har pågått i över nio år, men fortfarande biter sig några av de som haft hotellet som sin permanenta bostad sedan 60-talet kvar.

drama

Drive My Car

Den röda bilen och färderna i den hjälper honom hitta sig själv igen. Här sörjer han sin döda hustru och skapar sin konst. Här uppstår ny vänskap och ny tilltro till andra och den röda Saaben i DRIVE MY CAR glider tryggt och säkert rakt in i hjärtat på alla som ser filmen.

Oväntade, oönskade vändningar i tillvaron är språngbräda för Ryûsuke Hamaguchis senaste kontemplativa och lågmält känslosamma road movie. Efter novell av Haruki Murakami.

Oscarsvinnare: Bästa internationella film.
 Golden Globe 2022: Vinnare Bästa utländska film. Festival de Cannes 2021: Vinnare Bästa manus + Kritikerpriset.

Komedi, Thriller

Drive-Away Dolls

Jamie ångrar att hon gjorde slut med sin flickvän samtidigt som Marian bara behöver komma bort från allt. På jakt efter en nystart ger de sig tillsammans ut på en oväntad roadtrip till Tallahassee, men allt går snett när de stöter ihop med en grupp helt odugliga gangsters.

Komedi/thriller i regi av Ethan Coen.

Drömmannen

Denna futuristiska kärlekshistoria är en tragikomisk saga om kärlek, längtan och vad som gör en människa just människa.

Ett Berlinbaserat bolag har tagit fram en humanoid, designad för att möta dina krav på en drömpartner. Forskaren Alma deltar, med viss skepsis, som försökskanin. In i hennes upptagna liv kliver den artificiella svärmorsdrömmen Tom.

drama

Drömmen lever vidare

Poesi, kärlek och politik i hjärtat av Marseille.

Rosa bor i Marseilles arbetarområden, hon är hjärtat och själen i kvarteret, en sköterska och matriark i en stor familj. Men pensionen närmar sig och omgiven av politisk trötthet känner hon sig desillusionerad. Då träffar hon Henri. Han får henne att inse att det aldrig är försent att uppfylla sina politiska, och personliga, drömmar ...

Robert Guédiguian återvänder till det Marseille han känner bäst och målar upp en varm historia med sedvanligt humanistiska färger.

dokumentär

Drömmen om Djenné

När Elisabet, en ensamstående medelålderskvinna i Stockholm, får en enkät från myndigheterna upptäcker hon att hennes livsval reduceras till själlös statistik. Elisabet hamnar i en mittlivskris och tänker på sin äventyrliga kusin Sophie, som vid femtio års ålder lämnade en framgångsrik designerkarriär i London för att starta en hotellverksamhet i den gamla ökenstaden Djenné i Mali.

dokumentär

Drömprins

”För vissa människor kommer lyckan enkelt för andra är lycka en daglig kamp” – Erik

När Erik tittar på bilder av sig själv som barn så är det som att se en tvillingsyster. En syster som försvunnit och Erik har tagit hennes plats.

dokumentär

Du ska nog se att det går över

Hur ska man som 14-åring berätta för hela släkten och kompisarna att man är lesbisk? Fast hur ska man kunna låta bli?

"Fucking Åmål – fast på riktigt!"

Animerad familjefilm

Dunderklumpen

En Jämtlandsklassiker och unik svensk saga som blandar animation och spelfilm, saga och realism, vemod och humor. Med snart 50 år på nacken har den blivit till en av våra absolut största barnfilmsklassiker, baserad på en bok av Beppe Wolgers, blåst till liv av animationsmästaren Per Åhlin.

Dunderklumpen bor alldeles ensam i en mycket enslig trakt i Jämtlandsfjällen. En midsommarkväll när han känner sig som mest ensam ger han sig ut för att söka efter vänner.

dokumentär och kortfilmer

Eatnameamet – Vår tysta kamp

Suvi Wests film om den samiska kampen på finska sidan av Sápmi om inflytande över nyttjandet av naturresurser på traditionella områden.

Före Eatnameamet visas de tre kortfilmerna:
Koftepolitiet
Svonni vs Skatteverket
LIHKKU!

drama

Eiffel

Kärlekshistorien bakom det omöjliga bygget.

Gustave Eiffel var känd som en briljant ingenjör redan innan han tog sig an att skapa något monumentalt till världsutställningen i Paris 1889. Men när han var klar med sitt projekt hade han för evigt skrivit in sig i historieböckerna. Här får vi berättelsen om kvinnan och passionen som inspirerade till skapandet av Eiffeltornet.

Filmen ingår i Biopasset.

drama

Eldens färger

Starkt drama om en beslutsam kvinnas hämnd och upprättelse. Paris år 1927. Madeleine Péricourts ärver betydande andelar i en framgångsrik bank, men genom en komplott förlorar hon allt.

Baserad på en roman av Prix Goncourt-vinnaren Pierre Lemaitre som i Sverige mest är känd för sina kriminalromaner om poliskommissarien Camille Verhoeven.

animerad barnfilm

Ella Bella Bingo

Fantasifulla, påhittiga Ella Bella, som alltid har något kul på gång, bor i Soltoppen-höghusen med sin pappa. Bland vännerna finns bästisen Henrik, farbror Johansson och hans nyfikna höns, äventyrliga tant Gunhild, tvillingarna Lisa och Lotta och den fjärtande hunden Daisy.

drama

Ellos Eatnu – Låt älven leva

Stoltheten, solidariteten och kampen för de samiska rättigheterna får nytt liv i Ole Giævers slagkraftiga historiska drama om Alta-konflikten.

1978 beslutade Stortinget att bygga en damm i Alta-Kautokeinovassdraget, mitt i hjärtat av Sápmi. En lokal naturvårdsåtgärd för att bevara ån utvecklades till en uppgörelse mot den norska statens behandling av samerna. Mitt i det historiska dramat står Ester som under hela sitt liv förnekat sin samiska identitet.

Vinnare av både publikpriset och internationella kritikerpriset vid Göteborg Film Festival 2023.

drama, musik

Elvis

Av Oscarnominerade filmskaparen Baz Luhrmann med Austin Butler och Oscarsvinnaren Tom Hanks i huvudrollerna.

Filmen utforskar Elvis Presleys liv och musik från perspektivet av hans komplicerade relation med sin gåtfulle manager överste Tom Parker.

drama

Emily

REBELL. PASSIONERAD. ODÖDLIG.

Emma Mackey gestaltar Emily Brontë, en av tidernas mest kända och hemlighetsfulla författare. Kvinnan bakom klassikern Svindlande höjder blir bara trettio år gammal, men hinner göra ett starkt intryck i en tid då hon och hennes medsystrar förväntas vara lydigt lågmälda. Hennes okuvliga personlighet skrämmer omgivningen; själv är hon livrädd för att fortsatt vara fången i en falsk kvinnoroll.

BÄSTA REGI Stockholm International Film Festival

drama

Empire of Light

Sam Mendes (American Beauty, 1917) senaste film är en kärlekshistoria som utspelar sig i och kring en vacker gammal biograf på Englands sydkust på 1980-talet.

Den följer Hilary (Olivia Colman), en biografchef som brottas med sin mentala hälsa och Stephen (Michael Ward), en nyanställd som längtar efter att fly från sin lantliga hemstad.

dramakomedi

En dag kommer allt det här bli ditt

Serietecknaren Lisa och hennes syskon samlas på föräldragården för första gången på över tio år. Föräldrarna vill att en av dem ska ärva skogen. Men är någon av dem villig att flytta hem igen?

Dramakomedi med Karin Franz Körlof, Peter Haber och Suzanne Reuter.

Drama, Romantik

En doft av kärlek – Pot au Feu

1885. Den makalösa kocken Eugenie (Juliette Binoche) har arbetat för den berömda gourmeten Dodin under de senaste 20 åren. Allt eftersom tiden går förvandlades gastronomin och den ömsesidiga beundran till ett romantiskt förhållande. Deras romans ger upphov till alltmer enastående rätter.

drama

En kvinnas val

Frustrerad och arg, bestämmer sig Maryam för att ta saken i egna händer. Med hela det patriarkala styret emot sig anmäler hon sig som kandidat i det åstundande kommunvalet.

drama

En persikolund i Katalonien

Det är sommar och persikosäsongen är i full gång. Så länge som de kan minnas har den tätt sammanhållna familjen Solé levt av att plocka persikor i i Alcarràs, en liten by i Katalonien. Men de nya ägarna tänker hugga ner träden.

Filmen, som vann Guldbjörnen i Berlin 2022, bygger på regissören Carla Simóns egen familjehistoria.

drama

En runda till

Martin är gymnasielärare. Han känner sig gammal och trött och hans äktenskap har gått i stå. Uppmuntrad av teorin inleder Martin och hans tre vänner ett experiment att ständigt vara alkoholpåverkade. Om Churchill vann andra världskriget i en tät dimma av sprit, vad kunde de starka dropparna inte göra för dem och deras studenter?

drama

En sång för min dotter

Amaia har precis blivit mamma när hon flyttar hem till sina föräldrars hus i en mysig kuststad i Baskien. Hon vill ha hjälp av dem men inser att, trots att hon själv är mamma, är hon också en dotter.

“Det är onekligen den bästa debuten i Spansk film på många år” - Pedro Almodóvar

drama

En sekund av lycka

Zhang Yimous nya film kallas ”en kinesisk Cinema Paradiso”

Filmen utspelas under kulturrevolutionen i Kina och följer en fånge på rymmen från en ”korrektionsanstalt”. Hans mål är att få se den film där hans bortgångna dotter medverkar.

drama

EO

I en omvälvande och mycket känslomässigt stark historia får vi se det moderna Europa genom en åsnas ögon.

Kritikerkåren är enig i sina positiva omdömen. EO liknar garanterat inget annat du kommer se i år. På Cannesfestivalen fick EO juryns pris. Filmen är Oscarsnominerade i kategorin Bästa internationella film.

Konsertfilm

Eric Clapton: Across 24 Nights

Den legendariska konsertfilmen Across 24 Nights med Eric Clapton är ett måste för alla fans. Nu kan vi presentera en nyrestaurerad version som visas exklusivt på bio.

dokumentär

Ett anständigt liv

Under inspelningen av Ett anständigt liv dör Stoffe av en överdos heroin. Det har flutit mycket vatten under broarna sedan vi för tio år sedan fick möta Kenta och Stoffe och deras polare i Dom kallar oss mods.

dokumentär

Ett hjärta är alltid rött

Ett hjärta är alltid rött är berättelsen om det svenska rockbandet Imperiets väg, från spillrorna av Ebba Grön till Svensktoppen och de stora arenorna.

Det är också historien om Sverige i en era då landet hade en avgörande plats på den världspolitiska arenan, och samhällsengagemang hos artister var en självklarhet.

European Arthouse Cinema Day 12 november 2023

Cinemas are an important part of the cultural landscape and enrich communities everywhere – in cities and in the countryside. They bring people together, regardless of age, origin, education or income.
With over 100 million guests in Europe each year, arthouse cinemas play a crucial role in promoting cultural diversity and showcasing young talent.

Action, Adventure, Comedy, Fantasy, Science Fiction

Everything Everywhere All at Once

Skruvad, genreöverskridande sci-fi-komedi – vinnare av  7 Oscars: Bästa film, Bästa regi (Daniel Kwan & Daniel Scheinert), Bästa kvinnliga huvudroll (Michelle Yeoh), Bästa kvinnliga biroll (Jamie Lee Curtis), Bästa manliga biroll (Ke Huy Quan), Bästa originalmanus, Bästa klipp.

En utmattad kinesisk-amerikansk kvinna sveps med i ett galet äventyr, där hon är den enda som kan rädda världen genom att utforska andra världar och genom de liv hon hade kunnat leva.

 

drama

Evolution

I separata tidslinjer berättas tre sammanlänkande historier. Några män städar upp på en dödens plats och gör en mycket oväntad upptäckt. En mor och dotter med sårig relation har ett svårt möte i en Budapestlägenhet. I Berlin navigerar en tonårig pojke den minerade mark som kan vara högstadiet medan kärlek till en klasskamrat spirar.

Filmens berättelser utspelas i skuggan av andra världskriget och förintelsen och skildrar flera generationer överlevare och deras sätt att hantera sitt tunga arv.

”En uppgörelse med historien. Upplyftande och befriande” – Martin Scorsese, filmens exekutiva producent

Excess Will Save Us

Nu har den blivit långfilm! Morgane Dziurla-Petits Guldbaggebelönade kortfilm med samma namn har vuxit till en rolig, excentrisk och helt unik långfilm.

Morgane återvänder till sin något excentriska familj i den lilla franska byn Villereau för att göra sin första långfilm. Hon balanserar snart sina egna konstnärliga visioner mot sin kusins integritet och hennes far, farbror och farfars allt mer grandiosa planer.

drama

EXODUS

Med visuell och känslomässig kraft iscensätter Abbe Hassan ett drama om råbarkad flyktingsmugglare som möter tolvårig flicka på flykt.

Filmen invigde årets Göteborg Film Festival.

Fader och soldat

Första världskriget rasar i Europa. Franska armén behöver män att skicka till fronten. För att fylla på i leden börjar man tvångsrekrytera män i landets kolonier. En av de som sveps upp i kampanjen är den unge senegalesen Thierno Diallo. När hans far Bakaly (Omar Sy) får reda på detta lämnar han sin tillvaro som herde och tar värvning i samma enhet. Allt för att så mycket det går skydda sin son från krigets fasor.

drama

Farha

Det är 1948 och i en liten by i Palestina drömmer Farha om att får studera till lärare, men allt förändras drastiskt när israeliska soldater stormar in och tvingar befolkningen på flykt. I förtvivlan låser Farhas pappa in henne i matkällaren, med löfte om att snarast möjligt komma och hämta henne.

Bygger på en verklig händelse.

dokumentär

Film & Samtal: puss hej då

Vem ringer du när livet rasar?

När Sandra blir lämnad av Filip, tre veckor efter att deras andra barn fötts, är det sin syster Annika hon ringer. Annika börjar spela in deras samtal, och det blir utgångspunkten för filmen Puss hej då. Genom dessa intima samtal bjuds tittaren in till Sandras värld som rämnar i realtid.

En film för alla som är föräldrar, funderat på att bli det eller känner någon som är det. Eller för alla som någon gång känt att relationer inte är helt lätt att navigera.

drama

Film för nybörjare

Nio kvinnor har anmält sig till en workshop där de ska lära sig att dokumentera sina liv på film. De är både arabiska och judiska och har egentligen aldrig mött varandra på nära håll. Nu konfronteras de med sina föreställningar om ” de andra” och stämningen kan bli ganska hätsk när fördomar och anklagelser kommer i dagen.

dokumentär

Filmen om Kal P Dal

Kal P Dal var en av Skånes mest älskade artister och känd för sin oemotståndliga charm och energi. Dokumentären belyser hans inspirerande musikaliska resa, från debutalbumet ”Till Mossan” – en revolutionerande skiva med rock n´roll på skånska, till att bli ett av Sveriges största band på 1970-talet.

Filmtjuven

Charmigt och färgstarkt om kärleken till film.

När lilla Samay för första gången får följa med sin far på bio blir han alldeles förtrollad. Med ens vet han vad han ska ägna sitt liv åt! Filmen har kallats ”en indisk Cinema Paradiso” och det är den till viss del på sitt färgstarka och väldigt charmiga sätt, men det är samtidigt en film som står helt på egna ben.

dokumentär

Fire of Love

Det gifta paret Katia och Maurice Krafft är vulkanologer, de riskerar sina liv i jakten på nya utbrott världen runt. Regissören Sara Dosa skildrar deras liv och gärning genom det häpnadsväckande material de lämnat efter sig. Det här är en berättelse om deras kärlek, till vulkaner och till varandra.

Drama, Romantik, Thriller

Firebird

Sergey och Roman träffas inom flygvapnet i ockuperade Estland i slutet av 1970-talet, under kommunistiskt styre. Drivna av uppenbar attraktion balanserar Sergey och Roman på gränsen mellan vänskap och kärlek..

Baserad på en sann historia tar Firebird plats under kalla kriget med passionerad kärlek i centrum.

Drama, Western

First Cow

Hyllad antropologisk western om bakverk av den amerikanska indieikonen Kelly Reichardt. Stämningsfull alternativ historia om hur den vilda västern erövrades – inte med pistol och vit hatt utan med rostig spade och lerigt lidande.

animerad dokumentär

Flykt

Vinnare av  Guldbagge för Bästa internationella film

Flykt berättar den sanna historien om Amin som tvingas konfrontera sitt förflutna för att rädda sin framtid. Han flydde från Afghanistan till Danmark som ensamresande barn.

drama

Flykten från DDR

Östtyskland 1979. Utleda på diktaturens förtryck har två familjer i största hemlighet tillverkat en luftballong. Deras plan är att fly till friheten i väst, men efter ett första misslyckat försök vet regimen att något är på gång. Baserad på en sann historia.

Familjefilm, drama

Flykten över gränsen

Ett nervpirrande äventyr om oväntad vänskap, att hitta sitt mod och att alltid kämpa för det man tror på.

Andra världskriget, december 1942 och tyskarna har ockuperat Norge. När Gerda och Ottos föräldrar blir tagna av polisen, hittar syskonen två judiska barn som föräldrarna gömt. De bestämmer sig för att hjälpa dem att fly över gränsen till Sverige.

dokumentär

Fosterfamiljen

Julia har alltid berättat om sin uppväxt som biologiskt barn i en fosterfamilj som en lycklig tid. Men något skaver. I Fosterfamiljen följer vi regissören Julias resa tillbaka i tiden där hon tillsammans med föräldrarna Ewa och Lennart och fosterbarnet Patrik berättar om omskakande händelser som förändrade deras liv för över trettio år sedan.

Barnen står i centrum i denna starka, berörande och varma dokumentär om ett system där man får älska, men inte för mycket.

drama

Från Neapel till Rom

Ett italienskt relationsdrama likt Scener ur ett äktenskap och Marriage Story. Baserad på romanen Band: en äktenskapsroman av Domenico Starnone.

drama

Fremont

Kärlekstörstande krigstolk med insomnia jagar närhet med hjälp av lyckokakor i längtansfull indiepärla med spår av Jarmusch och Kaurismäki.

I Babak Jalalis magnetiskt nedtonade drama blandas torr deadpan med drömsk jazz och mynnar ut i en av årets mänskligaste filmer, med Hollywoods nya favorit Jeremy Allen White (The Bear) i en minnesvärd roll.

DN (4) "Absurda kulturkrockar och återhållen humor gör ”Fremont” till årets indiefynd."

drama

Fritt fall

VINNARE AV GULDPALMEN 2023!

Regissören Justine Triet har åskådaren i ett fast grepp med en film som rör sig i gränslandet mellan Scener ur ett äktenskap och Hitchcock.

Sandra, en hyllad författare, bor tillsammans med sin man Samuel och deras synskadade son i en avlägsen alpby. När Samuel hittas död i snön utanför deras hus är polisen osäker på om det är en olycka, ett mord eller självmord.

drama

Fyra små vuxna

Aspirerande partiledaren Juulia (Alma Pöysti) blir förkrossad när det framkommer att hennes make, prästen Matias har ett förhållande med Enni. Men i stället för att bryta och kräva skilsmässa föreslår Juulia att de ska öppna upp förhållandet och snart ansluter även Juulias nya partner Miska. När Enni blir gravid och Miska skaffar en älskare kompliceras saker ytterligare.

drama

Gagarine

I höghuset i miljonprogramsområdet Cité Gagarine utanför Paris drömmer 16-årige Yuri om att bli austronaut.  När det uppdagas att hela området ska rivas väcker det starkt motstånd.  Besatt av sin kärlek till rymden har han ett alldeles särskilt sätt att göra motstånd och när invånarna samlas för att protestera slås de av häpnad.

drama

Godland

Den unge ambitiöse lutheranska prästen Lukas skickas i slutet av 1800-talet till Island för att ta över en församling. Bemötandet är allt annat än välkomnande. För att nå sitt mål tvingas han till en strapatsrik och farofylld resa på häst. Regi Hlynur Palmason.

dramakomedi

Gökboet

I Milos Formans dramakomedi från 1975 följer vi med till ett dårhus där självaste Jack Nicholson dyker upp och skapar kaos. Hans rollfigur R.P. McMurphy låtsas vara galen och lyckas driva den strikta sköterskan Ratched till vansinne medan han skaffar sig polare bland patienterna.

drama

Golda

Oscarsbelönade Helen Mirren gestaltar Israels premiärminister Golda Meir, som efter Jom kippur-krigets utbrott hösten 1973 plötsligt måste leda en kapplöpning mot tiden för att rädda sitt land.

drama

Goodbye Julia

Sudans Oscarsbidrag.

Tyngd av skuld efter att ha täckt över ett mord, försöker Mona sona sitt brott genom anställa den avlidnes änka Julia som hembiträde. I landet råder våldsamma konflikter mellan Nordsudan och Sydsudan och Mona och Julia är från var sin sida. Trots att de båda kvinnorna kommer varandra nära, avslöjar Mona inte vem hon är, omedveten om att landets turbulens kan leta sig in i hennes hem och ställa henne ansikte mot ansikte med hennes synder. Och Julia bär på en egen hemlighet.

drama

Grandmother

När Sam, en självdestruktiv tonåring, återvänder hem från internatskolan upptäcker han att hans gin-indränkta farmor har flyttat in. Båda är viljestarka och de blir osams allt som oftast. Men deras strider och galna äventyr gör att han kan omfamna livet igen, och hon kan möta sin egen dödlighet.

"CHARLOTTE RAMPLING LYSER”
"UNDERBAR REFLEKTION OM ÅLDER, KÄRLEK, FÖRLUST OCH FAMILJEBAND”

Knattefilm, barnfilm, animation

Gruffalon

En liten mus ger sig ut i skogen för att hitta något att äta. Men överallt lurar faran. Räven, ugglan och ormen, alla vill de äta upp den lilla musen. Då får den modiga lilla musen en idé. Han uppfinner ett läskigt låtsasmonster som skrämmer iväg alla faror. Men tänk om monstret finns på riktigt?

dokumentär

Grymma tider – vårdarbetets sånger

Det man inte kan prata om, måste man sjunga.

Grymma tider - vårdarbetets sånger är en dokumentärisk sångfilm färgad av mörk humor.

Filmen handlar om den finska äldreomsorgens tillstånd, om vårdarbetarna och vårdtagarna samt deras anhöriga. Filmen berättar om den krisande äldreomsorgens vardag genom dokumentäriska episoder och genom stark och drabbande körsång.

Guldbagge-filmer

Andra chansen att se filmer vi visat som nominerats till Guldbaggar:

CLARA SOLA - PLEASURE - TIGRAR - SABAYA - LENA - FLYKT

dokumentär, drama

Guldbaggevinnare: Miraklet i Gullspång

Verkligheten överträffar dikten! En dramatisk dokumentär om familj, hemligheter och vårt behov av att ha något att tro på. Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare.

Nominerad till Guldbaggar för Bästa film, Bästa regi, Bästa klippning, Bästa dokumentärfilm.

* * * * * * (6/6) ”Hösten är räddad, halleluja! ”-Nöjesguiden
* * * * * (5/6) ”Lika spännande som Twin Peaks” – SvD
* * * * ”Fängslande” – DN
* * * * ”Mycket, mycket bra” – TV4

drama

Guldbaggevinnare: Paradiset brinner 

Hjärtskärande, vilt och vackert om en barndom som är på väg att gå förlorad.

Tre systrar står enade i en stökig men kärleksfull vardag utan föräldrar. Vuxenvärlden sviker dem gång på gång, men vad gör det? Allt de behöver är varandra, sina vänner och en obevakad swimmingpool. Men när socialtjänsten anar oråd tvingas Laura söka hjälp utanför flockens trygghet. Klockan tickar och det blir allt tydligare att livet är på väg att förändras för alltid, i en värld där frihet och förtvivlan ligger kind mot kind.

Drama, thriller

Guldbaggevinnare: Syndabocken

Rekordmånga GULDBAGGAR 2024!

En laddad medelhavsnoir om skuld, flykt och förlåtelse.

I skuggan av Maltas brännande sol, i utkanten av den svenska e-gamingkolonin, dyker lotterisvindlaren Dimman upp för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop. Det blir inledningen till ett lika desperat som dekadent sökande efter försoning.

drama, åk 6-9 , gymnasiet

Guldburen

åk 6-9 , gymnasiet

En moderna klassiker. Epokgörande drama om fyra migrerande tonåringar som försöker ta sig genom Mexiko till USA. Den drabbande skildringen fångar med oöverträffad fingertoppskänsla en berättelse smärtsamt nära verkligheten.

dokumentär

Gunda

Gunda följer den majestätiska grisen med samma namn, hennes kultingar och de andra djuren på gården i en film som ger perspektiv och vördnad för allt levande.

Drama, thriller

Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld är en av de internationellt mest kända svenskarna i modern tid. 1961 har han ett år kvar som FN:s generalsekreterare. Det kalla kriget rasar för fullt och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred i landet.

Filmen är en intensiv, spännande och rörande berättelse, som för oss lite närmare den lika elegante som beslutsamme svenske diplomaten.

skräck, thriller, drama

Hanteringen av odöda

Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie ser de döda vakna till liv i formsäkert zombiedrama baserat på John Ajvide Lindqvists hyllade skräckroman.

Med känslomässigt djup, visuell kraft och perfekt tonträff berättar regissören Thea Hvistendahl om tre familjer som nyligen lämnats i sorg efter närståendes bortgång. Men plötsligt slås elnätet ut och de avlidna börjar röra på sig.

drama

Harold Frys oväntade vandring

Harolds och Maureens stillsamma tillvaro präglas av händelser i det förflutna som de aldrig kunnat prata om. En dag får Harold brev från en gammal kollega som ligger på hospice åttio mil därifrån. På väg till brevlådan med ett svar får han ingivelsen att istället besöka henne, och ger sig av direkt till fots utan vettiga kläder eller mobil.

Äventyr, Fantasy

Harry Potter och de vises sten

Del 1 av 8 i vårt HARRY POTTER-maraton

Harry Potter och den flammande bägaren

Del 4 av 8 i vårt HARRY POTTER-maraton

Harry Potter och dödsrelikerna – Del 1

Del 7 av 8 i vårt HARRY POTTER-maraton.

Harry, Ron och Hermione är på flykt och helt utlämnade åt varandra när de tagit sig an det riskabla uppdraget att leta reda på och förstöra horrokruxerna – hemligheten bakom Voldemorts odödlighet.

Äventyr, Fantasy

Harry Potter och dödsrelikerna – Del 2

Del 8 av 8 i vårt HARRY POTTER-maraton.

I den storslagna finalen av Harry Potter-filmerna eskalerar kampen mellan det goda och det onda i trollkarlarnas och häxornas värld.

Harry Potter och fången från Azkaban

Del 3 av 8 i vårt HARRY POTTER-maraton

Äventyr, Fantasy

Harry Potter och Fenixorden

Del 5 av 8 i vårt HARRY POTTER-maraton.

Harrys femte år på Hogwarts blir det mörkaste hittills. Alla tycks förneka Lord Voldermorts återkomst och på Hogwarts är inget sig likt.

Äventyr, Fantasy

Harry Potter och Halvblodsprinsen

Del 6 av 8 i vårt HARRY POTTER-maraton.

I tuffa tider sätts vänskap och kärlek på prov och kan få känslor att växa. Vem är halvblodsprinsen som lämnat spår efter sig på Hogwarts och har han något med Harry och framtidsprofetian att göra?

Harry Potter och Hemligheternas kammare

Del 2 av 8 i vårt HARRY POTTER-maraton

drama

Havets gnista

Lena växer upp vid kusten och kan allt om havet. När hon förlorar sin pappa och största förebild i en förlisning blir hon besatt av tanken att olyckan orsakats av ett sjömonster. Det blir hennes sätt att hantera sorgen och saknaden.

En berättelse full av magi, spänning, humor och vänskap. För vem har sagt att man inte kan ha ett äventyr bara för att man är ledsen?

Vinnare av European Children’s Film Association Award
(Rek. från åk 5)

Havets sång

Fin favorit för hela familjen! Flerfaldigt prisbelönad och Oscarsnominerad animation.

Havets sång (Song of the Sea) är berättelsen om Ben och hans lillasyster Saoirse och deras fantastiska resa fylld av myter och magi för att hitta tillbaka till sitt hem i havet.

animerad barnfilm

Hej, stora värld!

En magisk naturfilm för små och stora!

Med fängslande animationer berättar filmen en både fantasieggande och ögonöppnande historia, förmedlad utifrån tio nyfödda djurungars perspektiv.

drama

Hélène & Mathieu

Franska Hélène reser till det norska fjordlandskapet för att hela, men ställs inför livsavgörande beslut i ett vackert och nedtonat drama med Vicky Krieps och Gaspard Ulliel i rollerna.

Animerad familjefilm

Helt super

Vilken är din superkraft?

Hedvig har krympt pappas superhjältedräkt, och nu kan han inte längre vara stans Superlejon. Typiskt! Hedvig är ganska klumpig och gillar mest att spela spel, men när pappa väljer kusin Adrian som ny superhjälte tar Hedvig upp kampen.

Herself

Det var sista gången som han slog henne. Sandra flyr med sina barn från sin våldsamma man och kämpar för att ge sina två döttrar en trygg uppväxt. Hon beslutar sig för att bygga ett hus själv. Med en väldigt liten inkomst och inga besparingar alls.

drama

Hilma

Hilma är den storslagna berättelsen om svenska konstnären Hilma af Klint (1862-1944). Hon var en svensk pionjär inom abstrakt konst, en feministisk ikon i en tid då män skapade alla regler och öppen för den spirituella världen som blev hennes kall.

I Lasse Hallströms engelskspråkiga film Hilma utforskas det gåtfulla liv Hilma af Klint levde, som först det senaste decenniet börjat utkristalliseras.

drama

Himmel över Libanon

Charmigt, poetiskt och politiskt skildras ett lands våldsamma nutidshistoria med en djupt mänsklig och kärleksfull blick.

Den unga Alice från Schweiz åker till Libanon för att jobba som aupair. Där blir hon häftigt förälskad i Joseph, en uppfinningsrik astronom som har stora drömmar om att skicka den första libanesen till rymden.

dokumentär, konst på bio

Historjá – Stygn för Sápmi

Guldbaggar för Bästa dokumentär och Bästa originalmusik. En poetisk och drabbande skildring av den internationellt hyllade samiska konstnären Britta Marakatt-Labba. Hennes konst beskriver den samiska kulturen, idag och historiskt, och även samernas rennäring, som i grunden hotas av den globala klimatkrisen.

Britta Marakatt-Labba har under flera decennier skapat bilder från samisk historia och mytologi med endast nål och tråd. För några år sedan orsakade hon stor sensation med det 24 meter långa broderade verket "Historjá".

drama

Hit the Road

"Galghumor varvas med både vemod och karaoke, i Panah Panahis tämligen underbara debut (…) Ett dysfunktionellt familjedrama som växlar mellan galghumor och vemod. En bitterljuv roadtrip genom ett storslaget, fårat landskap. Spontan karaoke till pre-revolutionär iransk popmusik. En drömsk hommage till Stanley Kubricks ”År 2001 – ett rymdäventyr”. Och ett sorts mysterium.”Aftonbladet.

"Hjärtekrossande, roligt och lättsamt - en av de bästa barnskådespelar-insatserna på länge" Nöjesguiden

drama, thriller, crime

Holy Spider

DANMARKS OSCARSBIDRAG! En kvinnlig journalist beger sig till Mashhad, Irans heliga stad, för att spåra upp en seriemördare. Baserad på verkliga händelser.

Animerade barnfilmer

Höra ihop. Tre små filmer om stora känslor.

Filmerna i paketet handlar ytterst om medmänsklighet, lyckan att bli bekräftad i en väns ögon och hopp, men också om ondska och allas möjlighet att välja bort den.

Historien om Bodri
Smile
Odd är ett ägg

drama

Höstlöv som faller

Två ensamma främlingar möts i natten på jakt efter livets första, största och enda kärlek. Men mycket står i vägen för lyckan. Vardagens alla vanliga små och stora hinder förstärks av sådant som alkoholism, borttappade telefonnummer och att inte ens veta varandras namn.

Vinnaren av Jurypriset i Cannes 2023 har beskrivits som en varm filt i en kall värld. Regi: Aki Kaurismäki.

drama

Houria

Houria drömmer om att dansa i den algeriska baletten, men när hon blir rånad och svårt skadad är prognosen hård. Hon tappar sitt tal och får veta att hon aldrig kommer att dansa igen. Men på rehabiliteringen hittar hon nya vänner och långsamt väcks hennes drömmar till liv igen.

Komedi

Hypnosen

Tänk om du plötsligt en dag inte har några sociala filter.

Vera (Asta Kamma August) provar hypnos för att sluta röka. Plötsligt är hennes personlighet förändrad och i den nya dynamiken som uppstår börjar även André att bete sig allt mer oväntat.

Hypnosen är en skamlös komedi om att ”vara sig själv”, anpassning och vad det innebär för de som står oss närmast.

drama

I koltrastens land

Upplyftande film, baserad på en sann historia, om sinnrikhet och ambition. Feministiska filmpärla som vann tre av Sundance-festivalens tyngsta priser: det stora jurypriset, bästa regissör och publikpriset. Kosovs Oscarsbidrag.

Ida

Mångfaldigt prisbelönat, oerhört välspelat drama med utsökt foto.

Anna växer upp i ett kloster på landsbygden i det tidiga 1960-talets Polen. Hon förbereder sig för ett liv som nunna. Abbedissan insisterar på att Anna tar kontakt med sin enda levande släkting och Anna lär känna Wanda, en frigjord intellektuell som arbetar som domare.

barnfilm, komedi

If – Låtsaskompisar

Tänk om allt som du trodde på som barn fanns på riktigt? En flicka upptäcker att hon kan se allas låtsaskompisar, så kallade ifs. Hon ger sig ut på ett magiskt och spännande äventyr för att återförena bortglömda ifs med deras barn.

Imorgon hela världen

Högerextremismen är på frammarsch och 20-åriga Luisa är fast besluten att göra allt hon kan för att stoppa den. Men vilka metoder är de rätta?

DRAMA

Imorgon hela världen

Högerextremismen är på frammarsch och 20-åriga Luisa är fast besluten att göra allt hon kan för att stoppa den. Men vilka metoder är de rätta?

drama

Ingeborg Bachmann – Resa genom öknen

Paris, sommaren 1958. Den rebelliska poeten Ingeborg Bachmann är på toppen av sin karriär när hon möter dramatikern Max Frisch. De faller pladask för varandra. Tiden tillsammans är inte bara passionerat kärleksfylld.

Filmen om den prisade författaren Ingeborg Bachmann är regisserad av veteranen Margarethe von Trotta.

drama, biografi, sport

Jag är Zlatan

En sann underdog-story om killen från Rosengård som inte hade något, men som fick allt - med talang, hårt arbete och som trots motgångar vågade tro på sig själv och sin livsdröm.

drama

Jakt

"En surrealistisk, överraskande, tät och mycket välspelad psykologisk tremansshow" - Aftonbladet, Karolina Fjellborg

"NERVIG och ÖDESMÄTTAD JAKT" - 4:a Moviezine, Anna Hedlin

"fascinerande psykologiskt drama med träffsäkra iakttagelser om maskulinitet och sociala rollspel" - Dagens Nyheter, Wanda Bendjelloul

dokumentär

Jane par Charlotte

Jane Birkin – en av 1900-talets stora populärkulturella ikoner – skildras av hennes egen dotter Charlotte Gainsbourg.

Ett ömt och upplysande porträtt av en mor-dotter-relation både inom och utanför den offentliga kändisvärlden.

drama

Je’vida

Butter finska återvänder till Lappland i svartvit pärla, som är första spelfilmen på skoltsamiska.

Iida reser upp till finska Lappland tillsammans med systerdottern Sanna för att rensa ut barndomshemmets familjestuga. Hon är en tillknäppt person med samiskt ursprung som verkar bära på jordens alla sorger – ett liv i utanförskap har satt djupa spår. Väl på plats börjar hon gräva i minnesbrunnen och vill envist bränna upp allt som är kopplat till hennes förflutna. Det var här, vid den fiskrika sjön med den kärleksfulle morfadern, hon växte upp som Je’vida. Lika sårig som vacker skildrar den första spelfilmen på skoltsamiska barndomens svunna dagar, tvångassimilering och rotlöshet. I den snöiga vildmarken låses förträngda minnen upp.

Drama, Romantik

Jeanne du Barry

Öppningsfilm – Festival de Cannes 2023. Johnny Depp som dekadent fransk kung i en film av Maïwenn.

Om kvinnan som genom sin list och charm gjorde en klassresa från enklast tänkbara förhållande till Kung Louis XVs innersta krets på Versailles. Den stormiga romansen som följer mellan kungen och kurtisanen leder till både kontrovers och stark kärlek.

dokumentär, konst på bio

Jeff Koons. Ett personligt porträtt.

Följ med på en fascinerande resa in i huvudet på en av vår tids mest hyllade och kontroversiella konstnärer.

Jeff Koons: Ett personligt porträtt fördjupar personen, konstnären och varumärket Koons. Vi får följa honom från hans barndom i Pennsylvania till hans ateljéer i New York och vidare på hans utställningsturné i Europa 2021.

dokumentär och kortfilm

Jojk (Juoigan)

Jojken har en obruten tradition sedan tusentals år. Det är folkets musik, en musik för renskötare och fiskare. Men den är inte oomtvistad. Via jojkens historia får vi en berättelse om samerna, i en film med personligt tilltal och fantastiska bilder och musik. Förfilm: Badjelánnda

komedi, drama

Jojo Rabbit

En andra världskriget-satir om en ensam tysk pojke vars världsbild vänds upp och ned när han upptäcker att hans mamma gömmer en ung judisk flicka. Med hjälp av sin idiotiska låtsasvän Adolf Hitler måste han nu konfrontera sina fördomar.

dokumentär

Jordens sång

Norges Oscarbidrag. Årets filmiska naturupplevelse om livet, döden, naturen och om att helt enkelt vara närvarande i världen. Det blir inte mycket större än Jordens sång.

Med sitt hemland Norges svindlande vackra bergslandskap som sin monumentala bakgrund ger sig Margreth Olin ut på en existentiell resa med sina egna åldrande föräldrar som mänsklig måttstock ute i de vidsträckta vidderna.

dokumentär

Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”

Joyce Carol Oates beskrivs ofta som ”Amerikas främsta författare”. Filmen lotsar oss skickligt genom Oates gedigna författarskap och hon delar frikostigt med sig av sitt liv och sin kreativa process. Det blir ett innerligt, insiktsfullt och kärleksfullt möte som lämnar oss både uppfyllda och lustfyllda. Och lite klokare.

Dokumentär av Stig Björkman.

Drama, Komedi

Joyland

Joyland är en varm kärleksfilm som på grund av sitt tema har den skapat viss kontrovers i hemlandet. Men publiken har tagit Joyland till sina hjärtan både i Pakistan på de många festivaler där den visats. Filmen har fått tjugo internationella priser och blev shortlisted till Oscars i kategorin Bästa internationella film.

Familjen Ranas yngste sonen Haider skaffar i hemlighet jobb på en burlesk dansteater och blir förälskad i Bibi, en transkvinna som är showens fixstjärna. Deras omöjliga kärlekshistoria kastar nytt ljus över hela familjens inre konflikter mellan traditioner och ett sexuellt uppror.

drama

Kalla mig Lucia

Familjen samlas för att tillbringa sommaren tillsammans på den baskiska landsbygden. Komplicerade föräldrarelationer och ouppklarade konflikter kommer till ytan. Åttaåriga Aitor som alla tror är en pojke, är själv helt säker på att det inte stämmer. Precis som det finns över 20 000 arter av bin, finns det oändligt många sätt att vara människa.

animerad barnfilm, familjefilm

Kalles födelsedagsäventyr

Kalles födelsedag är en rolig och stundtals spännande film om Kalles efterlängtade födelsedag som inte alls blir som han tänkt sig.

Animerad familjefilm, Knattefilm

Kalles födelsedagsäventyr – knattefilmen

Kalles födelsedag är en rolig och stundtals spännande film om Kalles efterlängtade födelsedag som inte alls blir som han tänkt sig.

Knattefilm, barnfilm, animation

Kalles klätterträd, Magister Flykt, Herr Bohm och sillen och Farbrorn som inte vill va’ stor

Folkets Bio presenterar POJ svenska klassiker. Fyra berättelser i ett filmpaket med svensk tecknad barnfilm när den är som allra bäst.

åk 4-6

Kapten Nova

åk 4-6

En sciencefictionhistoria med ett tänkvärt budskap.

Nova Kesler lämnar en dystopisk framtid för att resa 25 år bakåt i tiden. Hennes uppdrag är att förhindra den miljökatastrof som hotar att drabba världen. Men resan tillbaka i tiden förändrar den 37-åriga Nova. När hon landat i vår tid är hon 12 år.

drama

Kaptenen

Kaptenen har blivit hyllad av såväl internationell som italiensk press, för dess sympatiska, spirituella och fängslande drama, de starka skådespelarprestationerna samt det vackra filmfotot.

Kaptenen gestaltar flyktingkrisen lika storslaget som intimt, och berättar historien om två unga män som lämnar Dakar för Europa.

Venedigs filmfestival: Silverlejonet för bästa regissör och Seydou Sarr tilldelades Marcello Mastroianni-priset för sin huvudroll.

drama

Kärlek & avund

Regissören Tomas är lättirriterad och spänd under sista inspelningsdagen av sin nya film i Paris. På kvällens slutfest blir han på bättre humör när han möter Agathe, som råkar befinna sig på samma bar som filmteamet. Nästa morgon kommer han hem till sin äkta make Martin och berättar att han haft sex med en kvinna. Det blir början på ett triangeldrama bestående av lika delar passion, avundsjuka och narcissism, i skicklig regi av Ira Sachs (Little Men, Love is Strange).

dokumentär

Kärlek & skilsmässa

25 år efter Kärlek och fiskpinnar av Maud Nycander (Nunnan, Palme, Citizen Schein). En sorglig, rolig och hoppfull film om livet och kärleken.

Johan och Lena har efter 25 år tillsammans kommit fram till att skilsmässa är det enda sättet att fortsätta känna kärleken. Äktenskapet har gått i stå, de känner båda en längtan efter något annat. De ska nu skiljas, men som vänner.

drama

Kärlekens labyrinter

En av världens mest respekterade regissörer är tillbaka med en av sina starkaste filmer på länge.

Det är vinter i Paris. Sarah och Jean har varit ett par länge och älskar varandra djupt. När de först träffades var Sarah tillsammans med Francois. Han var den som presenterade henne för Jean. När Sarah, tio år senare, av en slump träffar Francois igen överraskas hon av sina känslor.

drama

KEN LOACH FILM FESTIVAL: Jag, Daniel Blake

Jag, Daniel Blake handlar om den 59-årige snickaren Daniel som på grund av sjukdom blivit arbetslös. Enligt hans läkare bör han inte jobba under en längre period, men enligt myndigheterna är han för frisk för att vara sjukskriven.

Tillsammans med Katie, en arbetslös ensamstående mamma som också fastnat i det krångliga byråkratiska systemet, försöker de få rätt mot myndigheterna. Deras vänskap ger dem båda styrka att orka kämpa mot ett sjukt system som oftast mer stjälper än hjälper de drabbade.

Guldpalmen vid Cannes filmfestival 2016.

drama

KEN LOACH FILM FESTIVAL: Jimmy’s Hall

Ken Loach målar ett politiskt glödande porträtt av Jimmy Gralton som i sin kamp för rätten till kultur och bildning hamnar i onåd hos både kyrka och samhällsstoppar.

Mars 1932, Jimmy Gralton återvänder till Irland efter 10 års exil i USA. Innan han lämnade hemlandet lade han grunden till ett kulturhus avsett för dans, utbildning, boxning, poesi och högljudda debatter. När de yngre invånare hör att Jimmy är tillbaka övertalar de honom att ta upp verksamheten igen.

drama

KEN LOACH FILM FESTIVAL: Sorry We Missed You

Ken Loach är efter succén Jag, Daniel Blake tillbaka med ännu en gripande, stark film om vanliga människors kamp för en dräglig tillvaro.

I sitt stressiga vårdjobb kämpar Abby varje dag mot klockan för att hinna ge sina patienter en känsla av människovärde. För att slippa fler underbetalda ströjobb skaffar Ricky en skåpbil, i förhoppningen att budkörningar ska ge bättre inkomst. Men snart förstår han att uppdragsgivarens snåriga regelverk är uttänkt för att förarna ska utnyttjas och skuldsättas.

drama

KEN LOACH FILM FESTIVAL: The Old Oak

Ken Loach är tillbaka med ännu ett engagerande drama.

Puben The Old Oak kämpar för överlevnad i en alltmer avfolkad nordengelsk gruvby. När ett antal syriska flyktingar kommer till samhället blir stämningen laddad bland byborna. Men pubägaren börjar snart se möjligheter snarare än hot.

 

Animerad familjefilm

Klara Ko och tågmysteriet

På bondgården är Klara Ko och hennes vänner förtvivlade. Inget som de sått vill växa! Men som tur är får de besök av en vän till den geniale uppfinnargrisen Albert Einswein, som berättar att Einswein uppfunnit ett nytt superfrö som kan växa utan vare sig vatten eller solljus. Detta kan innebära räddningen för bondgården, men när alla är ombord på det hypermoderna tåget Metana blir superfröet stulet! Vem är den skyldige? Det är hög tid att Klara Ko kopplar in världens bästa detektiv – Agatha Christensen!

Animerad familjefilm

Knorr

Sagan om grisen som inte ville bli korv. Knorr är en humoristisk och spännande film om vänskap, relationer och tillit.

9-åriga Luce får en liten söt griskulting i present av sin morfar. Luces mamma är inte lika förtjust över att ha en gris i huset, men Luce lyckas övertyga henne. Kravet är att Knorr ska tränas och bli rumsren…

drama

Kolibrin

En mustig, livsbejakande toscansk filmpärla om omöjlig kärlek, smärtsamma förluster och stillhet i en värld av kaos.

Sedan uppväxten i familjens toscanska strandvilla har  Marco Carrera haft ett hemligt platonskt kärleksförhållande med Luisa, och decennier senare känner hans fru fortfarande inte till affären. Men det oundvikliga avslöjandet ska få oförutsedda konsekvenser för alla inblandade.

drama, thriller

Kompromat

En fransk medborgare fängslas av den ryska staten
. Denna gripande och pulshöjande spionthriller baseras otroligt nog på verkliga händelser. Starka skådespelarprestationer och dito regi gör filmen till engagerande och kallsvettig underhållning.

KONST PÅ BIO: Tavlan på väggen

En film om konstens förmåga att överleva både tid och gränser.

Nils Dardel är en av 1900-talets mest hyllade svenska konstnärer, känd för målningar som Den döende dandyn. Men det är genom helt andra verk som han blev folklig; hans porträtt på människor från Mexiko och Guatemala spreds på 1950-talet i massupplagor och blev många svenskars första möte med Dardels måleri.

Kurt Skog medverkar och berättar om arbetet med filmen.

drama

Korsett

Kejsarinnan Elizabeth av Österrike och drottning av Ungern är avgudad för sin skönhet och känd för sitt inspirerande mode. Men år 1877 fyller Elizabeth, även kallad ‘Sisi’, 40 och ses officiellt som en gammal kvinna. Hon kämpar för att uppehålla sin publika image genom att knyta sin korsett hårdare och hårdare.

kortfilm

Kortfilmsdagen 2023

Kortfilm c/o Filmpool Jämtland Härjedalen 30 år och Kortfilm c/o Folkets Bio – Hösten 2023

kortfilmer julmusik samtal fika

KORTFILMSDAGEN 21 DEC

På årets kortaste dag, den 21 december, bjuder vi in till en paus i julstressen!

Kom in i värmen på Bio Regina och titta på kortfilm med oss. Innan kvällsvisningarna spelar Mobil Kultur med lokala musiker julmusik.

Vi visar ett urval av aktuella kortfilmer, och lyfter speciellt fram regissörer från Norrland.

Gratis inträde och fika!

dokumentär

Kungen

Under två år uppvaktade filmregissören Karin af Klintberg hovets informationsavdelning. Till slut fick hon som första journalist någonsin ett ja. En unik möjlighet att på nära håll få följa kung Carl XVI Gustaf i hans liv och arbete.

drama

Kupé nr 6

En varm, rolig, skitig och onykter roadmovie på räls.

Irini pluggar arkeologi i Moskva och bestämmer sig för att bege sig till Murmansk. Hon kysser sin flickvän adjö och hoppar på tåget. I tågkupén möter hon en fåordig vodkahalsande ryss. Inte precis kärlek vid första ögonkastet, men som gjort för en trevande och otippad vänskap.

Dragon Award Best Acting och Kritikerpriset på Göteborg Film Festival

komedi, drama

Kverulanten söker Eskort

Kverulanten har krockat sin kära Ford Escort och är tvungen att låta den skrotas. Någon ny kärra kommer inte på frågan, och den närmaste Escort med rätt årsmodell finns i Tyskland.

drama

Kyssen

Oscarbelönade regissören Bille Augusts nya film är årets största danska biosuccé!

Danmark, 1913, strax före första världskriget. Edith förälskar sig i den charmante kadetten Anton men hans känslor för henne handlar enbart om vänskap och medlidande. Oförmögen att vara ärlig inför den kärlekslängtande Edith snärjer Anton in sig i ett nät spunnet av allt värre lögner och löften som snabbt närmar sig en rent livsfarlig nivå.

drama

Lamm

Noomi Rapace går rakt genom duken i en av de senaste årens mest egensinniga filmupplevelser.

Ett barnlöst par på den Isländska landsbygden gör en dag en upptäckt i sin lada. De får snart känna på konsekvenserna av att trotsa naturens vilja, i denna mörka och stämningsfulla folksaga.

"the Sweetest, Most Touching Horror-Movie Nightmare You’ve Ever Seen. 
A bold, disturbing story about farmers raising an unusual animal as their own makes for an incredible debut — and a cult movie in the making"

dokumentär

Längtan till Áhkká

En film av The Bunch – ett porträtt av en hundraårig släkthistoria och en skildring av den svenska fjällvärlden så som de aldrig tidigare skådats. En poetisk dokumentärfilm om Magnus Granér, prisbelönt friskidåkare, och hans okända släkting Arthur Thelin som deltog i den första dokumenterade expeditionen upp på Áhkkás topp år 1921.

dokumentär

Lapporten på lina

I juli 2021 åker en grupp äventyrare upp till Abisko med ett tydligt mål: De ska spänna upp en två kilometer lång lina 600 meter över den ikoniska Lapporten för att sedan försöka gå över.

Lärarrummet

Lärarrummet är ett skarpt utfört drama om idealism och civilkurage som visar hur skolmiljön speglar samhället i stort. Vinnare bästa europeiska film, Berlin International Film Festival. Oscarnominering: Bästa internationella långfilm.

★★★★★ "En tät thriller"Svenska Dagbladet
★★★★ "Stark och sjukt underhållande"Sydsvenskan
★★★★ "Nyskapande och avbrutet intressant"SVT
★★★★ "Ett oavlåtligt spännande drama"Dagens Nyheter
★★★★ "Ständigt engagerande"Aftonbladet

drama

Lars är LOL

åk 2-5

Amanda blir utsedd till fadder för klassens nya elev, Lars, som har Downs syndrom. Hon är villrådig men lyckas inte smita från uppdraget. När de är själva visar det sig att Lars är riktigt kul att vara vän med. Men vad ska killen i klassen hon är kär i tycka om att hon är kompis med Lars? Och tjejgänget som filmar Lars och lägger ut på sin blogg? En fin film om grupptryck, mobbning, vänskap och att passa in.

dokumentär

LENA

Nominerad till Guldbagge för Bästa Dokumentärfilm

Till min dotter om jag hade någon. Filmen om Lena Nyman är ett ömsint porträtt av en av Sveriges mest genuina konstnärer.

Från scenskolan och 60-talets sprakande kulturliv blir hon plötsligt världsberömd med de kontroversiella Nyfiken-filmerna. När Lena dör 2011 lämnar hon efter sig 17 papperskassar fulla av hemligheter…

dokumentär

Leva tills jag dör

Monica är en aktivitetscoach på ett äldreboende och Ella är en 99-årig boende utan egna barn. Med humor och värme delar de livets med- och motgångar i att åldras och vårdas i livets slutskede.

Leva tills jag dör utforskar vad det innebär att leva livet fullt ut, ända in i slutet. Samtidigt som den med humor, uppriktighet och värdighet omfamnar åldrandets upp- och nedgångar utmanar filmen vår bild av vad äldreomsorgen kan vara... och vad den kan bli.

drama

Licorice Pizza

I LICORICE PIZZA får vi följa Alana Kane och Gary Valentine när de växer upp och blir kära i San Fernando Valley 1973. Filmen är skriven och regisserad av Paul Thomas Anderson och visar hur svårt det är att navigera sig i den första kärleken.

Oscarsnomineringar: Bästa film, Bästa regi, Bästa originalmanus.

drama, barnfilm

Lill-Zlatan och morbror raring

Ella ser fram emot en drömvecka tillsammans med sin favoritmorbror och BFF, Tommy. Plötsligt står en främmande man i hallen. Han heter Steve och är Tommys nya pojkvän! Drömveckan förvandlas till en äventyrlig mardrömsvecka där Ella gör allt för att bli av med Steve, och vinna tillbaka sin bästa vän.

drama

Lilla mamma

En ny film av Céline Sciamma som gjorde Porträtt av en kvinna i brand.

En dag är mamman plötsligt borta. Samma dag träffar Nelly en flicka i sin egen ålder i skogen.
Hon heter Marion. Precis som hennes mamma.

Animerad familjefilm

Lille Allan – den mänsklige antennen

En rolig, underfundig och underhållande film för hela familjen.

Sommarlovet är långt och ensamt tills Allan får en kompis i sin UFO-besatte gamle granne Helge. Allan hjälper Helge att locka till sig farkoster från rymden. Och en dag nödlandar Majken.

drama

Linjen

Ett starkt och emotionellt drama mellan en mamma och dotter, där en konflikt till slut leder till besöksförbud och förbud att passera en linje. En absurd och modern berättelse om konflikt och försoning.

drama

Litet land

Tioåriga Gabriel bor i ett litet land omgivet av stora konflikter. Hans barndom i Burundi är omvärldens slitningar till trots sorglös och äventyrlig. Men när oroligheterna i grannlandet Rwanda trappas upp, förändras även Gabriels liv för alltid.

musikdokumentär

Little Richard: I Am Everything

Likt en supernova exploderade rockmusiken när Little Richard äntrade scenen.

Genom exklusivt arkivmaterial med stjärnor som Mick Jagger, Paul McCartney och Nile Rodgers samt forskare inom svart populärkultur och queerhistoriker skildras Richards unika karriär och liv.

dokumentär, konst på bio

Livet är kort konsten lång – med regissörsbesök

Livet är kort konsten lång tar sitt avstamp i 1920-talets Göteborg, där Åke Göranssons korta enstöriga liv leder in i en spännande resa till det förflutna.

Konstverken, och historien om deras mirakulösa upptäckt i mammans kökssoffa, leder filmen in i Åkes märkliga sökande efter färgformen och berättar på samma gång om hans omöjliga kärlekshistoria med Inga från Dalsland.

drama

Ljus i natten

Två berättelser korsar varandra som av en händelse. Khaled, en flykting från Syrien, glider in till Helsingfors som fripassagerare på ett fartyg för att söka asyl. Handelsresande Wikström lämnar sin alkoholiserade hustru, säljer sitt skjortlager och satsar alla pengarna på poker.

Ljus i natten hade sin internationella premiär på filmfestivalen i Berlin 2017, där Aki Kaurismäki vann Silverbjörnen för Bästa regi.

Lördag 20 november – inga föreställningar

dokumentär

Loving Highsmith

Baserat på tidigare opublicerade dagboksanteckningar från den bästsäljande författaren Patricia Highsmith tecknar denna dokumentär ett nytt porträtt av den berömda författaren bakom böcker som The Talented Mr. Ripley och Carol.

drama

Luzzu

Film av en "maltesisk Ken Loach". Vinnare på Sundance Film Festival, USA.

Den nyblivne pappan Jesmark tvingas in i den maltesiska fiskeindustrins undre värld för att få livet att gå runt. Han kastas in i en samvetskonflikt när han bryter med det traditionella fisket han växt upp i. Innerlig historia om förlusten av identitet kopplade till tradition och en reflektion över klimatförändringarnas konsekvenser.

drama

Madeleine och taxichauffören

En åktur som kan förändra ett liv.

Det är en ovanligt dålig dag på jobbet för taxichauffören Charles (Dany Boon). Stress är bara förnamnet på vad han känner när hans kund insisterar på en lång omväg med flera stopp. Men den eleganta äldre kvinnan i bilen börjar berätta om sitt liv. Madeleines historier ger Charles något annat att tänka på. Minnen av olika platser och människor runt Paris är början på en varm vänskap över generationsgränserna.

dokumentär

MAIJA ISOLA Mästare i färg och form

Denna dokumentärfilm om Maija Isola (1927-2001), designern av Finlands mest älskade tyger, berättar historien om ett unikt kvinnoöde och ett livslångt konstnärskap som formades av världen hon upplevde på ständigt resande fot. Hennes orädda design, som klassikerna Unikko, Kivet, Kaivo och Melooni, var avgörande för att skapa Marimekkos färgsprakande universum och framgång världen över.

dokumentär

Make Democracy Great Again

Kommer demokratin att överleva?

Filmen visar hur polarisering mellan människor i vardagen växer, hur yttrandefrihet begränsas och hur allt fler vänder de etablerade politiska partierna ryggen.

Det är en mörk verklighet som tornar upp, därför söker vi också efter hopp. Enskilda människors kamp för att påverka, grupper som kämpar för förändring.

Filmens ciceron är Jan Scherman, som ägnat sitt liv åt att försvara demokratin.

Mama Weed

Mama Weed är en vild kriminalkomedi med den Oscarsnominerade Isabelle Huppert i huvudrollen i en oförglömlig prestation som polistolken Patience Portefeux. Filmen har varit en publiksuccé i hemlandet Frankrike

animerad barnfilm, familjefilm

Mamma Mu hittar hem och Muahra Mu gåatan gaavn

En rolig, färgsprakande och varm, ny långfilm om populära och älskade Mamma Mu och Kråkan. De är två väldigt olika vänner som utforskar och upplever livets stora mirakel tillsammans men när en stork plötsligt flyger in på bondgården rubbas de två vännernas gemenskap.

knattefilm, klassiker

Mamman och den vilda bebin m fl.

Ett paket för de små med filmerna Bella och Gustav, Mamman och den vilda bebin samt Lilla syster Kanin.

drama

Marinette

Den sanna historien om en fotbollslegend och hennes kamp för rättvisa.

Marinette Pichon blev förälskad i fotbollen som liten. Genom sin inre styrka och stöd från en kärleksfull mor, lagkamrater och engagerade tränare kom hon att bli en av de främsta spelarna någonsin. Men vägen dit var inte lätt.

Baserad på Marinette Pichons självbiografi. Från hårda hemförhållande till den internationella fotbollseliten, under framgångar och tuffa perioder på planen och i privatlivet följer vi Marinette som spelas med total närvaro av Garance Marillier (Raw, Titane). På vägen får vi blinkningar till klassiska sportfilmer och se vikten av att inte släppa taget oavsett vilka utmaningar livet ger oss.

Martin Eden

Radikal sjöman blir hyllad författare i elegant, intelligent och politisk filmatisering av Jack Londons självbiografiska roman. Med visuell fantasi och politisk eld flyttas berättelsen till ett tidlöst Neapel i en fascinerande film som rör sig obehindrat mellan klasskonflikter och litterära genombrott under det italienska 1900-talet.

dokumentär, konst på bio

Mary Cassatt – Painting the Modern Woman

Mary Cassatt blev en av USA:s mest kända konstnärer. Denna dokumentärfilm fokuserar på den ofta bortglömde impressionisten vars karriär var lika motsägelsefull som de kvinnor hon porträtterade

drama

May December

Två starka kvinnor, spelade av Julianne Moore och Natalie Portman, drabbar samman i det här underhållande och eleganta dramat signerat Todd Haynes. 20 år efter att ett pars romans blivit ett hett ämne i skvallerpressen, besöks de av en skådespelerska som gör research för en film om deras skandalösa förflutna. Något som naturligtvis får konsekvenser.

drama

Maya Nilo (Laura)

Lovisa Sirén långfilmsdebuterar med en härligt stökig roadmovie där två systrar och en tonårsdotter bråkar sig från Stockholm genom Europa till Portugal.

drama

Medelhavsfeber

Waleed har författardrömmar men hans ständiga depression hindrar honom från att göra annat än att grubbla över meningen med livet. Hopplösheten växer, och hemma börjar familjen tröttna på den ständigt nedstämde Waleed. Men när han utvecklar en ny vänskap med sin småkriminelle granne börjar det hända saker.

”En deppig komedi – som en palestinsk En man som heter Ove

drama

Mellan två världar

Juliette Binoche spelar den parisiska författaren Marianne Winckler som tar arbete som städerska i norra Frankrike under researcharbete till sin nästa bok. Utan att avslöja sin riktiga identitet börjar hon arbeta med en grupp andra kvinnor och får uppleva finansiell otrygghet och socialt utanförskap på nära håll.

drama

Memoria

I den Guldpalmsvinnande och visionära regissören Apichatpong Weerasethakuls första engelskspråkiga film gör Tilda Swinton huvudrollen. Hon spelar en skotsk kvinna som efter att ha börjat höra en hög smäll varje morgon, beger sig ut på en både sinnlig och faktisk resa i den colombianska djungeln.

Memoria är en storslagen bioupplevelse för alla sinnen.

drama

Memory Box

Maia har lämnat inbördeskriget i Libanon och lever med sin dotter Alex i Montreal. Plötsligt en jul anländer ett stort paket, fyllt med fotografier, brev och kassettband som Maia en gång i tiden har skickat till kompisen Liza, som själv hade flytt till Frankrike under 1980-talet.

animerad barnfilm

Mera monster, Alfons

Tre historier om Alfons Åberg som bor med sin pappa och katten Pussel. Ibland är Alfons barnslig, som när han vägrar äta middag, men ibland är han stor som när han är barnvakt åt Småtting.

Knattefilm c/o Folkets Bio, för barn mellan 2 och 4 år.

Metallica: 72 Seasons – UTSÅLT!

Metallica: 72 Seasons är titeln på den globala lyssningsfest som äger rum på biografer i hela världen torsdag 13 april, dagen innan Metallica släpper det nya albumet 72 Seasons.

åk 3-6

Mica

åk 3-6

Drama om 10-årige Mica som tvingas lämna sin familj för att försörja sig på en tennisklubb i Casablanca. En favorit från barnfilmfestivaler som Lucas, Giffoni, BUFF, Buster och TIFF Junior. Även dubbelt prisad på Malmö Arab Film Festival.

drama

Mica

En favorit från barnfilmfestivalerna Lucas, Giffoni, BUFF, Buster och TIFF Junior. Dubbelt prisad på Malmö Arab Film Festival.

En dag hämtas 10-åriga Mica av en vän till familjen. Pappans sjukdom gör att föräldrarna inte längre har råd att ha sin son hemma. Istället får han jobb som lärling i en tennisklubb, där barn från rika delar av Casablanca tränar.

Till skjulet där han är inhyst öppnas en dörr för Mica som kanske kan förändra livet när den fransk-marockanska tennisstjärnan Sophia anställs i klubben.

Min älskade

Jeanne reser till ett sommarvarmt Rumänien för att fira sin möhippa med sina vänner. Där träffar hon Nino och hans familj. De tillhör olika världar, men de inleder trots det en relation.

drama

Min enastående mamma

"Almodovar på italienska" med Penelope Cruz.

1970-talets Rom: en tid för stor social och kulturell förändring. Trots de vackra vyerna av Rom, från deras lägenhet på högsta våningen, så har familjen glidit isär. Det äldsta barnet, Adriana, har utnyttjat sin anonymitet i det nya området för att med flit presentera sig själv som pojke till grannarna.

dramakomedi

Min far och jag

Vasil har förlorat sin hustru Ivanka. Den spiritistiskt intresserade Vasil får för sig att ta hjälp av ett omtalat medium för att komma i kontakt med sin avlidna hustru. Förgäves försöker sonen Pavel tala förstånd med sin gamle far.

"Dynamisk, välspelad, mörk dramakomedi (…) den ena absurda, katastrofala händelsen efter den andra. När upplösningen inträder pustar man ut och ler lättad. Mycket väsen för ingenting? Nej, men en engagerande, spännande filmstory som håller sin publika oroad, road och intresserad hela tiden"

drama

Min vackra stjärna

"Familj" är något man kan hitta på de mest oväntade ställen. Det upptäcker två vänner, en ångerfylld mamma och två poliser när de ger sig ut på roadtrip för att hitta ett hem åt ett övergivet barn. Ett humoristiskt och varmt drama av regissören Kore-eda Hirokazus (Shoplifter).

Mina bröder och jag

En lång och varm sommar har just börjat. Nour bor med sina tre äldre bröder i en fransk kuststad dit turisterna vallfärdar. Själv ska han göra samhällstjänst på sin skola och turas om med bröderna att se efter mamman, som ligger döende i ett rum i lägenheten där de bor.

"En film som både känns mycket realistiskt och samtidigt ger hopp om människor. Sorglig och hoppingivande på samma gång. Om klassklyftor, om musik och kulturens kraft och opera i synnerhet, om liv och död och om att vara människa."

"En stark och överraskande berättelse med många lager."

Drama

Minari

Sexfaldigt Oscarsnominerade Minari handlar om Jacob och Monica, som lämnat Korea för möjligheternas land USA. Filmen är en ömsint berättelse om hur såväl växter som människor försöker rota sig och hitta hem på okänd mark.

drama

Miss Marx

En explosiv historia om en jämställdhetskämpe som gav långfingret till det Victorianska Englands strikta normer.

Karl Marx yngsta dotter, Eleanor, är smart, temperamentsfull och deltar med full kraft i kampen för jämställdhet och förbud mot barnarbete – och inte minst lika rättigheter för kvinnor.

Animerad familjefilm

Mitt liv som Zucchini

Zucchini är en ovanligt modig liten pojke och inte alls någon konstig gurka som man kan tro. När hans mamma dör känner han sig ensammast i hela världen. Men det är innan han träffar sina nya kompisar på barnhemmet.

När man är tio år, har ett gäng med kompisar och dessutom blir kär…. ja, då kan man faktiskt till och med känna sig lycklig.

dokumentär, konst på bio

Modigliani – skandalöst geni

Modigliani var en kontroversiell konstnär, och samtidigt odiskutabelt en av 1900-talets största. Modigliani föddes i Livorno, och levde ett kort, hårt liv – nästan som taget ur handlingen i en opera.

Dokumentären ser bortom legenden. Här berättas hans historia ur Jeanne Hébuternes perspektiv. Hon var hans unga sambo, och också ett av hans favoritmotiv. Porträtten av Jeanne Hébuterne, poeten Anna Achmatova och journalisten Beatrice Hastings har blivit ikoniska målningar.

Berättelsen vindlar genom museisalar som Albertina i Wien, Livornos Stadsmuseum, National Gallery of Art i Washington och de stora museerna och konstsamlingarna i Paris.

Drama, thriller

Monster

Den japanske regissören Kore-eda Hirokazu (Shoplifters) är tillbaka med en finstämd men kraftfull historia om kärlek, plikt, sociala konflikter och hemligheter.

När Minato börjar bete sig märkligt så känner hans mor att något är fel. Hon upptäcker att det är en lärare som är ansvarig och stormar in i klassrummet för att ta reda på vad som pågår. När historian ses genom mammans, lärarens och Minatos ögon så börjar sanningen gradvis skymta fram.

Moonage Daydream

MOONAGE DAYDREAM är ingen dokumentär. Den är en genre-trotsande filmupplevelse baserad på en av de mest ikoniska och globala rockstjärnorna genom tiderna.

Filmen innehåller många av hans bästa låtar, såväl som tidigare aldrig tidigare visat konsert-material.

drama

Mor och son

Rose tar med sig två av sina söner och flyttar från Elfenbenskusten till Paris 1989. En resa som kommer att sätta de ömtåliga familjebanden på hårda prov.

"Vackra och livshungriga Rose står i centrum för det enastående, franska migrationsdramat. En vacker och gripande fresk som löper över flera decennier."

Komedi

Möte i Rom

Kärlek och konsekvens bland Roms piazzor

En romantisk dramakomedi där Rolf Lassgård spelar Johannes, vars oväntade möte i Rom med det danska paret Gerda och Kristoffer får oanade konsekvenser.

Gerda och Johannes har ett förflutet som Kristoffer inte känner till – frågan är om den gnistan finns kvar?

Möte i Rom är en livsbejakande kärlekshistoria om att gå på upptäcksfärd och återfinna både sig själv och varandra.

drama

Mothering Sunday

Ingen vet att Paul under sju år haft ett hemligt, passionerat förhållande med Nivens unga husa Jane. Innan han måste gifta sig med en flicka ur sin egen klass sliter han sig denna dag loss för ett sista kärleksmöte med Jane.

Manusförfattaren till Normal People ligger bakom manus till filmversionen av den rosade boken Mödrarnas söndag.

Motståndaren

Ett pizzabud färdas på snöskoter genom det karga vinterlandskapet. Han har lyckats fly våldet i Iran, men det förflutna knappar in på honom.

Imans familj har flytt till friheten i Sverige, men riskerar nu att slitas sönder inifrån. Motståndaren är ätt intensivt drama som fängslar från första till sista filmrutan.

komedi, drama

Mrs. Harris Goes to Paris

Mrs. Harris goes to Paris är en ny-adaption av Paul Gallicos mycket älskade roman om en städerska i 1950-talets London som blir kär i en Haute Couture-klänning av Christian Dior och bestämmer sig för att hon till varje pris vill ha en egen.

dokumentär

Munch. Love, Ghosts & Lady Vampires.

Edvard Munch har inspirerat konstnärer från Andy Warhol till Ingmar Bergman, från Marina Abramovich till Jasper Johns. Nu kan vi presentera en ny dokumentärfilm om Munchs liv och konstnärskap.

Munchs måleri har kommit att ses som både en symbol och ett omen för vår samtids tragedier. Hösten 2021 invigdes det nya Munch-museet i Oslo och denna dokumentärfilm tar sitt avstamp där.

drama

Myrornas herre

1968 fängslas den italienska poeten Aldo Braibanti efter att brutit mot fascisternas anti-gaylagar. Hans partner skickas till sjukhus av sin familj för att “botas” med elchocker. Den enda som vågar stå på Braibantis sida är en ensam journalist som tar på sig det otacksamma uppdraget att bekämpa samhällets skenheliga fördomar.

drama

När Sophia mötte Sylvain

Kärlek, klass och komplicerade relationer

Sophia, en 40-årig filosofiprofessor lever ett stabilt och förutsägbart liv tillsammans med Xavier. Sedan flera år ingår de i den intellektuella elit som rör sig mellan tjusiga galleriöppningar och oändliga middagsbjudningar.

Sylvain är hantverkare och renoverar Sophia och Xaviers nya hus på landet. När Sophia och Sylvain träffas vänds Sophias värld upp och ner. Motsatser lockar, men kan det verkligen hålla?

dokumentär

Nasrin

Ett uppslukande porträtt av en av världens modigaste människorättsaktivister och politiska fångar, Nasrin Sotoudeh, och om Irans anmärkningsvärt motståndskraftiga kvinnorättsrörelse.

Berättarröst: Olivia Colman.

drama, thriller

Natten till den 12:e

Det sägs att varje utredare har ett fall som hänger kvar och åsamkar smärta utan att det riktigt går att förklara varför. I Yohans fall är det mordet på Clara.

Årets största franska film. Vinnare av 6 césar awards 2023: Bästa Film, Bästa Manus, Bästa Regissör, Bästa Manliga Biroll, Bästa Manliga Nykomling, Bästa Ljud.

dokumentär, klassiker

Naturens hämnd

En film om sambandet mellan natur och människa, om den manipulativa naturuppfattningen som tar sig uttryck i människans tro att hon är naturens herre.

Stefan Jarl och fotografen Per Källberg gav sig ut på en resa genom Sverige och fann att vårt land i skydd av myten om det färdigbyggda välfärdslandet förvandlats till ett ”kemisamhälle”, ett förgiftat land med en folklig oro för vad människan håller på att ställa till med.

Med Nils Nilsson bonde och amatörforskare i Tuvattnet i Jämtland.

drama

Neighbours

Tragedi och humor går hand i hand i denna pärla om krig och konflikter sett med ett barns ögon. Ett varmt och vackert drama trots allvaret. Filmen är inspirerad av regissörens egna upplevelser.

I början av 80-talet bor den sexårige kurdiske Sero med sin familj i en by vid den syrisk-turkiska gränsen. Han ’prankar’ gränssoldater med sin farbror Amar, besöker ständigt den judiska familjen bredvid och drömmer om en egen tv. Byns nya lärare indoktrinerar barnen under den syriska diktaturen och lära dem att hata judar. När en tragedi drabbar Seros familj förändras livet drastiskt.

dokumentär

Nelly & Nadine

Nelly & Nadine är den osannolika kärlekshistorien om två kvinnor som blir förälskade i varandra på julaftonen 1944, i Ravensbrücks koncentrationsläger.

Under många år har Nelly Mousset-Vos och Nadine Hwangs livslånga kärleksförhållande varit hemligt, även för deras närmaste familjemedlemmar. Nu har Nellys barnbarn, Sylvie Biachi, bestämt sig för att öppna de många hittills stängda lådorna på vinden med Nelly och Nadines minnessaker.

Filmen är den tredje dokumentären av Magnus Gertten som utgår från bilder när koncentrationslägeröverlevare  kommer till Malmö 1945.

drama, komedi, skräck

Nelly Rapp – Dödens spegel

Vi får åter igen träffa Nelly och hunden London i ett spännande äventyr bland varulvar, monster och väsen. Den här gången får dom även sällskap av Valle då de beger sig ut i Svartskogen för att finna Dödens spegel.

familjeäventyr

Nelly Rapp – monsteragent

Sveriges första monsterfilm är ett fantastiskt familjeäventyr som verkligen gör Martin Widmarks älskade böcker om Nelly Rapp rättvisa.

Nelly och hennes hund London ska tillbringa höstlovet hos sin morbror Hannibal. Men det visar sig att Hannibal inte lever det lugna liv som hon trott – han är en monsteragent!

komedi, drama

Ninjababy

En komedi om att falla - och komma upp på fötterna igen.

Rakel upptäcker att hon är gravid efter en inte så romantisk one-night stand. Hon har aldrig velat bli mamma och tycker att det är tillräckligt svårt att ta hand om sig själv. Att bebisen har egna åsikter gör inte saken lättare.

drama, thriller

Nitram

I Nitram skildras det förfelade liv och de händelser som ledde fram till ett av Australiens största trauman i modern tid, massakern i Port Arthur 1996.

Vinnare – Bästa manliga huvudroll – Festival De Cannes

Vinnare – 8 Priser – Australian Cinema Awards
: Bästa Film, Manus, Regi, Klippning & Alla 4 Bästa Skådespelarpriserna.

drama

No Bears

No Bears berättar två parallella kärlekshistorier. I båda historierna plågas kärleksparen av dolda, men oundvikliga hinder, vidskepelsens kraft och maktens mekanismer.

Trots år av husarrest, yrkesförbud och nu ett fängelsestraff lyckas den iranska mästerregissören Jafar Panahi att slå världen med häpnad med sin briljanta filmkonst.

drama

Nomadland

Landskapet är mäktigt, fotot magnifikt. Indieregissören Chloé Zhao och huvudrollsinnehavaren Frances McDormand (Fargo, Three billboards… m fl) har slagit filmvärlden med häpnad. ”Nomadland” bygger på en reportagebok om amerikanska fattigpensionärer på drift. Filmen nominerades till inte mindre än sex Oscars och vann kategorierna Bästa film, Bästa regi, Bästa kvinnliga huvudroll.

Skräck, Thriller, Sci-Fi

Nope

Oscar-vinnaren Jordan Peele skakade om och omdefinierade modern skräckfilm med Get Out och Us. Nu kommer hans unika mardrömsvison av popcornfilmen: det expansiva skräckeposet, Nope.

dramakomedi

normal

Varm, syrlig, skruvad och allt annat än normal. Fransk charm i medryckande historia om verklighetsflykt.

Tonåriga Lucie försöker komma i tid till skolan, ratta ett extrajobb, sköta om hemmet och ordna röka till sin kärleksfulla men oberäkneliga pappa, William, som är allvarligt sjuk. Tillsammans med sin fantasifulla dotter försöker William på olika sätt hålla verkligheten borta.

Animerad barnfilm

Nya vänner på Lunneskär

åk F-1

Ägget är försvunnet! Och en stor storm närmar sig Lunneskär. Nu måste Oona och hennes vänner ge sig ut för att hitta ägget innan stormen sätter alla i fara.

Ett spännande äventyr om flykt, vänskap, väder och klimat.

komedi, drama

Official Competition

En film. En demonregissör. Två divor.

”Den roligaste hyllningen till filmindustrin på åratal.”

Äntligen mäter Penélope Cruz och Antonio Banderas krafter i samma film! Under sitt nya prestigeprojekt försöker filmregissören Lola (Cruz) tämja två skådespelarlegender som dessutom är rivaliserande egocentriker. Den firade Hollywoodstjärnan Félix (Banderas) och den radikale teateraktören Iván (Oscar Martínez).

Old Henry

När änkemannen Henry hittar en mystisk, skadad man som har en väska fylld av pengar vid sin sida riskeras hans tidigare lugna liv att vändas upp och ned.

Ett tidlöst västerndrama... Spänningen är genomgående hög och Tim Blake Nelsons fina rolltolkning är värd ett biobesök i sig” — Moviezine

“★★★★ - Potsy Ponciroli har skapat ett riktigt bra västerndrama i samma anda som Clint Eastwoods Pale Rider och Unforgiven” — Filmparadiset

“★★★★ - Jag älskar western filmer och jag tycker detta är en av de bättre som kommit ut på ett tag” — Cinetaste

drama, sport, åk 9, gymnasiet.

OLGA

åk 9, gymnasiet

Ukraina 2013 – det är turbulenta tider för både 15-åriga elitgymnasten Olga och hennes mamma som är journalist. Folkets missnöje pyr på Kievs gator och när regimen hotar med våld för att tysta mammans skriverier skickas Olga till Schweiz. En stark film om idrott, politik och att hitta sin egen plats.

dokumentär

Om alla bara drar

Svenska kyrkans filmpris 2024, Göteborg Film Festival och priset för Bästa dokumentär, Tempo Dokumentärfestival 2024.

Det handlar om Nazira och hennes familj, om ett vackert Tensta, om grannar och kärlek, men också om pistolhot, skjutningar, rädsla och otrygghet när samhällets funktioner verkar backa bort och många människor vill flytta därifrån.

drama

Omständigheter

Annie Ernaux blir 2022 års Nobelpristagare i litteratur. Hon är den första franska kvinnan som får detta oerhört prestigefyllda pris. Audrey Diwans andra långfilm, Omständigheter, är en filmatisering av Annie Ernauxs självbiografiska roman L’Événement.

VINNARE – GULDLEJONET Bästa Film – Venedig Filmfestival 2021

Frankrike 1963, en ung kvinnlig student kämpar desperat mot klockan, då hon försöker genomföra en abort trots att det är olagligt. Hon drömmer om att kunna fortsätta sina universitetsstudier och på så sätt ta sig ur sin hopplösa tillvaro.

Starkt och gripande drama om en tid och en miljö som begränsade och fördömde kvinnlig sexualitet.

drama

One Life

Den sanna historien om en ung brittisk idealist, Nicholas Winton, som räddade mer än 600 judiska barn precis innan andra världskrigets utbrott. Fyrtio år senare återförenas han med de överlevande. En brittisk Schindlers List.

Med Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce, Lena Olin.

Krig, Thriller, Drama

Operation Mincemeat

Under 2:a världskriget lyckas två British Intelligence-officerare genomföra en vågad operation för att vilseleda tyskarna så att de kunde säkerställa den brittiska invasionen av Sicilien.

thriller

Operation Napoleon

Operation Napoleon är en isande mörk actionthriller som aldrig låter åskådarna hämta andan med sitt frenetiska tempo. Förvecklingarna dyker upp slag i slag när gamla hemligheter avtäcks. Baserad på Arnaldur Indriðasons prisbelönade bestseller.

Glaciären Vatnajökull är en av Europas största och täcker drygt tio procent av Island. Men när temperaturen stiger globalt påverkar det även denna mäktiga ismassa. När snö och is smälter bort kommer saker som legat begravda länge upp i ljuset.

dokumentär

Överraska mig konst

Det har nu gått 30 år sedan Marika Wachtmeister skapade den internationellt omtalade skulpturparken på Wanås där hon bor med sin familj. I detta tillbakablickande porträtt berättar hon om vad som format henne och alltjämt driver henne framåt mot nya äventyr i livet. FÖRFILM: Jag fattar inte konst

dokumentär

På Hvitfeldtska bodde vi

EU-toppmötet i Göteborg 2001. Nils Petter Löfstedt har med sig sin kamera och en dröm om att bli fotograf. Han bor med sin vän på Hvitfeldtska gymnasiet som används som övernattning för tillresta men på morgonen spärrar polis av skolan. 10 timmar senare är dramat över och 459 personer grips. Gömt i en kastrull på skolgården ligger 15 rullar exponerad svartvit film.

Nu, tjugo år senare söker Nils Petter upp några av de som fastnat på hans bilder. Det som fick namnet Göteborgskravallerna har satt djupa spår och flera av dem har inte pratat om det som hände. Förrän nu.

drama

På nära håll

Östberlin, 1981. En idealist snärjd av Stasi. Baserad på den sanna historien om Östtysklands sista avrättning.

Den unge vetenskapsmannen Dr. Franz Walter tror att hans lycka är gjord. Walter blir erbjuden en åtråvärd professorstjänst i Berlin. För att ytterligare befästa resan uppåt i karriären ingår också en lyxig lägenhet i centrala Östberlin. Men i själva verket är det här bara ett sätt för STASI, Östtysklands ministerium för rikssäkerhet, att slå klorna i honom.

VINNARE – BÄSTA MANUS – NEW GERMAN CINEMA

drama

Parallella mödrar

Förstföderskorna Janis och Ana har två saker gemensamt: båda är singlar vars graviditeter var oplanerade. De känner inte varandra men hamnar i samma sal på sjukhuset.

Pedro Almodóvar är i högform när han berättar en fängslande historia om moderskärlekens kraft, och om sökande efter ursprung och släktskap. Janis gestaltas av Penélope Cruz, som utsågs till bästa kvinnliga skådespelare i Venedig för sin starka prestation.

Oscarsnomineringar: Bästa kvinnliga huvudroll (Penélope Cruz), Bästa originalmusik.

drama

Passage

Levan Akin följer upp And then we danced-succén med en gripande resa genom Istanbuls mest färgstarka kvarter.

Lia, en kvinna från Georgien, har lovat sin syster att leta rätt på hennes sedan länge försvunna dotter Tekla. Av sin granne får Lia höra att Tekla kanske befinner sig i Istanbul och hon reser då dit för att försöka hitta henne.

drama

Passagerare i natten

Årets mest stämningsfulla Parisromantik kommer inte oväntat från ett familjedrama med retro Rohmer-vibbar och en Charlotte Gainsbourg i toppform som nyskild tonårsmamma och följeslagare till Frankrikes alla nattugglor.

Charmig vardagsdramatik som med ett förtrollande foto och väl valt soundtrack med hits från Kim Wilde, Joe Dassin och John Cale får 80-talets Paris att återuppstå.

drama, romantik

Past Lives

Kritikerhyllade Past Lives, baserat på regidebuterande Celine Songs egna liv, hade världspremiär på Sundance Film Festival och tog såväl kritiker som publik med storm. Detta finstämda romantiska drama kallas redan en av årets bästa filmer av flera kritiker.

Nora och Hae Sung var nära vänner som barn, men tvingades skiljas åt när Noras familj emigrerade från Sydkorea. Ett tjugotal år senare återförenas de under en vecka i New York, utan att veta vad det skulle kunna leda till.

drama

Perfect Days

Japans Oscarbidrag, i regi av Wim Wenders, är en djupt gripande och poetisk reflektion över att finna skönhet i vardagen.  En av årets mest berörande feel-good-filmer och samtidigt ett enastående porträtt av staden Tokyo.

Hirayama trivs bra med sitt enkla liv som toalettstädare i Tokyo. Hans vardag är oerhört strukturerad, men han förgyller den genom sin passion för musik och böcker.

Komedi

Picassos äventyr

"Konsten är en lögn som visar verkligheten" sa Picasso, och med det citatet inleds Picassos äventyr, som har undertiteln Tusen kärleksfulla lögner, av Hans Alfredson och Tage Danielsson.

”Picasso är trött i päran, åker till rivieran” – Elsa Beskow är berättaren, Dalís fingrar är fem meter långa, Hemingway stickar, konstpolishunden Jacky sniffar upp marina motiv, Hasse och Tage ljuger hela tiden och ingen pratar svenska utom Elsa i denna makalösa film.

drama, "gastro-thriller"

Pig

En enstörig tryffeljägare lämnar tryggheten i Oregons vildmarker för att söka upp den stadsbo som stulit hans tryffelgris. Nicolas Cage har prisats för sin känsliga skådespelarinsats i denna ovanliga gastro-thriller.

drama

Pissa i motvind

En filminspelning är på gång i ett miljonprogramsområde i norra Frankrike. De söker ungdomar till rollerna och när valet faller på områdets riktiga "värstingar" grusas förhoppningarna om att höja statusen på det nedgångna området. Under inspelningen utsätter regissören sina unga skådespelare för orimliga prövningar. Men den som varit utsatt under hela sitt liv vet hur en smäll ska tas, och det visar sig till slut att de "värsta" är de bästa.

Vinnare Un Certain Regard Cannes 2022.

drama

Playground

Sjuåriga Nora, spelas av en enastående Maya Vanderbeque, försöker lära sig skolan sociala koder.

Nervigt om skolgården ur hjärtskärande barnperspektiv, i årets mest helgjutna långfilmsdebut som vann kritikerpriset i Cannes och publikens pris: Dragon Award Best International Film på Göteborgs Film Festival.

 

drama

Pleasure

Vinnare av Guldbaggar för Bästa kvinnliga huvudroll, Bästa maskdesign, Bästa kostymdesign.

20-åriga Jessica lämnar småstadslivet i Sverige för Los Angeles med målet att bli världens nästa stora porrstjärna men vägen dit är krokigare än hon anat. Av prisbelönta och lovande regissören Ninja Thyberg och producenterna bakom "The Square" och "Turist".

animé, Animerad familjefilm

Pojken och hägern

Mästaren Hayao Miyazaki har gjort det igen!
Tokyo, i slutet av andra världskriget. 11-årige Mahito har förlorat sin mor i en brand och har svårt att acceptera att hans far har gift om sig med mammans yngre syster, Nahuto. På gården där de bor finns ett isolerat torn. När Nahuto plötsligt försvinner letar Mahito i tornet och hamnar i en annan värld. Ett mystiskt rike där de levande och döda går sida vid sida.

dokumentär

Pompeji – syndens stad

Följ med på en spännande dokumentärfilm om den legendariska staden Pompejis historia.

Isabella Rossellini är filmens berättarröst och guide genom stadens kullerstensbelagda gator. Hon visar hur de avtäckta verken har påverkat stora konstnärer som Pablo Picasso, Giorgio De Chirico och Wolfgang Amadeus Mozart.

drama

Poor Things

Återuppväckt från de döda av den geniala och okonventionella vetenskapsmannen doktor Godwin Baxter börjar Bella (Emma Stone) sitt liv under hans beskydd, ivrig att lära sig allt. I sin avsaknad och hunger efter världslighet, rymmer Bella med Duncan Wedderburn, en slipad och utsvävande advokat, på en hisnande äventyrsresa över kontinenterna. Fri från sin tids fördomar, blir Bellas syfte tydligt att stå för jämlikhet och frihet. Regi: Yorgos Lanthimos.

animerad barnfilm

Prick och Fläck på fläcken

Följ med när Prick och Fläck bakar, de står bokstavligen på öronen, får vattkoppor, nya konstiga kliande prickar mitt i det prickiga och fläckiga. Och sist men inte minst ordnar de nyårsdisko.

Gratis på Kortfilmsdagen tisdag 21 dec.

drama

Priscilla

Tonårsflickan Priscilla Beaulieu blir förälskad i Elvis Presley, mannen som redan är en enorm rock-and-roll-superstjärna, men som privat visar sig vara någon helt annan. Genom Priscillas ögon berättar Sofia Coppola den osedda sidan av Priscilla och Elvis turbulenta kärlekshistoria. Ett intimt porträtt av kärlek, ensamhet och berömmelse.

Drama

Quo vadis, Aida

Vinnare av ✨Dragon Award Best International Film✨ på Göteborg Film Festival. Nominerad till Guldlejonet i Venedig. Kortlistad till Oscars© som Bosniens bidrag.

Animerade barnfilmer

Rita & Krokodil

Rita är fyra år och har ett ovanligt husdjur – en krokodil!

Krokodil är jättesnäll, men busig. Rita och krokodilen är i skogen och letar svamp, de fiskar, går på zoo, campar och bekantar sig med en igelkott.

Animerad familjefilm, barnfilm

Robot Dreams

Dog bor på Manhattan och är trött på att känna sig ensam. Han ser av en slump en reklam om att man kan skaffa sig en robotvän och bestämmer sig för att beställa en. ROBOT DREAMS är en historia om vänskap, kärlek och drömmar mitt i rytmen av 80-talets New York.

Har bl a vunnit Best European Animated Feature vid European Film Awards 2023

Drama

ROCKS

Passionerat, rått och roligt. 15-åriga Rocks  och hennes lillebror har övergivits av sin mamma, men med att solidariskt och rebelliskt tjejgäng kan man övervinna allt!

drama, thriller

Röd jord

Ett gripande miljödrama som liknats vid Erin Brockovich och Dark Waters där de personliga insatserna är höga och de enkla lösningarna långt borta. En spännande thriller som känns och lever i minnet länge efter att sluttexterna rullat klart.

drama

Rodeo

På motorcykeln är hon fri. Julia kör solo men när hon träffar på ett manligt motocross gäng på en rodeo – ett underground-event inom motocross-scenen – vill hon bli en av dem.

En feministisk uppgörelse med en ultramaskulin värld – en förförisk fransk »American Honey« på två hjul.

drama

Rose

Sofie Gråbøl gör ”sitt livs roll” i årets största danska biosuccé! ROSE är en film som på härligt danskt manér lyckas blanda allvar med humor och värme på ett otvunget sätt som gör filmen samtidigt underhållande och tänkvärd.

På bussresa till Paris reagerar gruppen med sympati och omtanke, vissa med avsmak inför Ingers (Rose) psykiska ohälsa. Gruppen dras in i Ingers öden och missöden, vare sig de vill det eller inte, vilket får sin kulmen i Paris. Här visar det sig att Inger har en dold agenda med sin resan…

dokumentär

Rosornas by

Ultrahögern växer i Europa och en skolbuss slutar plocka upp barn från en by i södra Milano. Filmen följer en familjs vardag och visar hur en till synes liten händelse är kopplad till större politiska skeenden.

drama, komedi

Rumbaterapi

Känslosamt och roligt drama med Let’s dance-vibbar.

Efter succékomedin Kärlek på hjul återkommer Franck Dubosc med en ny charmig komedi, en upplyftande film om föräldraskap och familjeband fylld av rytm, dansglädje, gråt och skratt.

dramakomedi

Så jävla easy going

Blixtförälskad tonåring sparar in på sin ADHD-medicin i fantasifull dramakomedi som är fullspäckad med passion och Göteborgsromantik.

dokumentär

Sabaya

Flerbarnsfadern Mahmud, Ziyad och och de övriga frivilliga medarbetarna på Yazidi Home Center riskerar sina liv för att rädda de yazidiska kvinnorna som hålls fångna av IS i ett av världens farligaste flyktingläger, al-Hol i Syrien.

Vinnare av Guldbagge för Bästa Dokumentärfilm. Bästa dokumentär på Stockholm Film Festival. Vinnare av World Cinema Documentary, Sundance Film Festival 2021.

Komdi, drama

Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton

Vissa sagor förtjänar att bli verklighet.

14-årige Karl-Bertil är varuhusdirektör Tyko Jonssons son. Hans utstakade väg i livet är att bli som sin far, men Karl-Bertils hjälte Robin Hood inspirerar honom att ta från de rika och ge till de fattiga. Baserad på Tage Danielssons kända klassiker.

Animerad Fantasy, klassiker

Sagan om Ringen

Den klassiska Sagan om ringen från 1978 är den första internationella filmatiseringen av härskarringseposet, som med sin banbrytande teknik blev en milstolpe inom såväl fantasy, animation och filmhistoria.

drama, skolbio

Sameblod

åk 7-gymn

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan.

animerad musikfilm

Sånger med superkompisarna

Sing-a-long för hela familjen! Text & musik av Annika Norlin

Med sång och musik får vi hänga med in i en livlig och lekfull värld där allt inte är riktigt som det brukar vara. Superkrafter kan se ut på många olika sätt!

drama

Sanna mödrar

Efter en lång och fruktlös kamp för att bli gravid bestämmer sig Satoka och hennes man för att adoptera en pojke. Lyckan är total, men inte för evigt. Några år senare ringer telefonen. En kvinnoröst säger: "Jag vill ha tillbaka mitt barn!"

drama

Scrapper

åk 4-7

Vinnare World Cinema Grand Jury Prize: Dramatic, Sundance film festival 2023.

Vinnaren av juryns stora pris vid årets Sundancefestival är något så ovanligt som en brittisk arbetarklasskildring som också är feel-good, om tolvårige Georgie som lever ett liv utan vuxna när hennes pappa som lämnat familjen plötsligt kommer tillbaka.

"som ett möte mellan Roy Andersson och Wes Anderson. Scrapper rymmer både uppskruvade humorinslag och nedtonad sorg. En liten pärla i bjärta färger om barns sorg och om egenmakt.”

komedi, crime

See how they run

Stjärnspäckat komiskt 'whodunnit'-mysterium.

I Londons West End måste planerna på en filmatisering av en teaterpjäs stoppas efter att filmens Hollywood-regissör mördats. Den något oengagerade kommissarie Stoppard (Sam Rockwell) och den energifyllda nybörjaren konstapel Stalker (Soarsie Ronan) tar sig an fallet.

drama, 14 år+

Sex veckor

14 år+

Zsofia är en stor pingistalang och fast besluten att komma med i landslaget. När hon blir ofrivilligt gravid bestämmer hon sig för att adoptera bort barnet. Hon har sex veckor på sig att ångra sig, men allt är inte så enkelt när man bor med en alkoholiserad mamma.

drama

She Said

New York Times-reportrarna Megan Twohey (Carey Mulligan) och Jodi Kantor (Zoe Kazan), släppte tillsammans en story som hjälpte till att föra #metoo- rörelsen framåt och bröt årtionden av tystnad kring sexuella övergrepp i Hollywood.

Shoooms otroliga resa

Lilla ugglan Shoom kommer till världen precis som en storm välter trädet hon bor i men sina uggleföräldrar och sitt ofödda syskon som fortfarande är ett ägg.

Regina-favorit!

Dramadokumentär

Sigrid och Isaac

En annorlunda film om konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald, om deras kärlek, konstnärskap och kamp för överlevnad, i en svår tid som i mycket påminner om vår.

Gunilla Röör och Philip Zandén ger röst åt Sigrid och Isaac. De agerar till filmbilder av de riktiga personerna. Nyfilmning av miljöer har skett i Paris, sydfrankrike och Stockholm.

dokumentär

Själen för fan + Glenn, the Great Nature Lover

Ekonomin har tillåtits bli kraften som resulterat i ett alltmer ojämlikt samhälle, ett land för de allra rikaste. Sokrates ord om att ”Omsorgen om själen är livets viktigaste uppgift” är långt borta.

En dokumentärfilm av Stefan Jarl.

drama

Självmord med ångervecka – den första dagen av mitt liv

Livet kan vara outsägligt tungt. För vissa blir bördan dem så övermäktig att de överväger självmord. En mystisk man presenterar sig för fyra personer som har bestämt sig för att avsluta sina liv. Men den mystiske mannen lovar att om han bara får en vecka på sig så kommer han att tända deras livsgnista på nytt.

Av regissören till Vad döljer du för mig?

Skogsdjuren

Skogsdjuren är en vackert illustrerad och fängslande liten berättelse om de små djurens stora hemligheter. Om sånt vi kan förstå – klimatets påverkan på naturen, att tvingas flytta, nya bekantskaper och annorlunda seder – men också okända sällsamheter i djurens gemensamma tillvaro!

Skogshuggarens saga

En mysig film om tillvarons meningslöshet.

Skogshuggarens saga bjuder på lika delar surrealism à la Buñuel, kärv finsk attityd i Kaurismäkis anda och en existentialism som hämtad från Kierkegaard. Det vackra naturfotot ramar in alltihop och påminner oss om människans litenhet i de stora sammanhangen.

Skogshuggarens saga är kul, konfunderande och alldeles underbart absurd.

drama

Skolan vid världens ände

När såg du senast en film från Bhutan? Vid 2022 års Oscargala var filmen en av de fem nominerade till Bästa internationella film.

Ugyen Dorji, en ung lärare, drömmer om att bli popsångare och ägnar mer tid åt att vara ute och festa på stadens krogar än att sköta sitt jobb. Skolledningen tröttnar på honom och ger honom ett ultimatum – ta jobb som lärare i Lunana, annars åker du ut!

drama

SLALOM

Högaktuellt, kritikerhyllat och urstarkt om elitsatsande utförsåkningslöfte som utsätts för övergrepp av sin tränare.

åk 9, Gymnasiet

drama

Slow

Dansaren Elena träffar Dovydas när han anlitas som teckenspråkstolk i en klass hon undervisar för döva ungdomar. De dras omedelbart till varandra, men när vänskapen fördjupas till kärlek avslöjar Dovydas att han är asexuell.

Vinnare Bästa regi World Cinema vid Sundance Film Festival 2023 och Litauens Oscarsbidrag.

animerade knattefilmer

Små djur och stora väsen

Kliv in i en färgsprakande sagobok och följ med på en filmresa ut i naturen! Upplev årstiderna, livet på land, i vattnet och i skyn. Träffa djuren och Yetin, och filosofera under nattens stjärnor.

Fantasi, finurligheter, fniss och skratt… för små och stora filmtittare!

drama

Smak av björnbär

Befriande, lustfyllt & oemotståndligt kvinnoporträtt i sann Kaurismäki-anda!

Etero är en självständig kvinna som närmar sig femtioårsåldern och driver sin egen butik i en liten by i Georgien. När hon råkar ut för en olycka som nästan dödar henne, väcks i henne en önskan som hon aldrig känt förut. Hon bestämmer sig för att det är dags att bli av med oskulden.

dokumentär

Smoke Sauna Sisterhood

Flerfaldigt prisbelönt publikfavorit om anrik estnisk basturitual, kvinnorna som utövar den och deras avklädda, terapeutiska samtal i hettan.


Med hudnära närbilder och respektfull känslighet tar Anna Hints oss med in i den ångande bastun där en grupp kvinnor svettas tillsammans och delar sina erfarenheter helt utan tabun.

dokumentär, naturfilm

Snöleoparden

EN FANTASTISK RESA I OTÄMJD NATUR

Högt upp bland Tibets bergsmassiv finns ett djurliv som få har sett och dokumenterat. Dokumentärfilmaren Marie Amiguet begav sig dit tillsammans med Vincent Munier, en av världens främsta naturfotografer, och författaren Sylvain Tesson. Målet är att med egna ögon få se samt fotografera snöleoparden, ett av världens mest sällsynta kattdjur.

drama

Solitude

GUNNAR OCH ARIS OVÄNTADE VÄNSKAP

I Solitude möter vi den mäktiga isländska naturen men också delar av huvudstaden Reykjavík vi inte ser på film så ofta. En stark historia som lyfter ytterligare av rollprestationer från legendariske Þröstur Leó Gunnarsson och energiske debutanten Hermann Samúelsson. Solitude är en film om att hitta sin plats i tillvaron som publiken på Toronto International Film Festival och Göteborgs filmfestival tog till sin hjärtan.

dokumentär, musik

Som vi har älskat

Sara Parkman har genom sitt säregna uttryck revolutionerat svensk folkmusik och genombrottsplattan Vesper tar Sverige med storm. Men det är något som skaver i framgångssagan. Kärleken till konsten kan göra en ensam, för när elden brinner som starkast gör det också ont.

dokumentär

Somliga går med trasiga skor

Snart fyrtio år efter sin död är Cornelis Vreeswijk fortfarande en av svensk musiks största ikoner. Den fattige invandrarkillen från Holland blev folkkär och toppade listorna, men skapade också skandaler med sitt stormiga privatliv och hårda festande. Denna dokumentär tecknar ett ömsint porträtt av en artist som in i det sista kämpade för att ge röst åt samhällets svaga och trasiga. Kanske för att han, trots sina framgångar, alltid var en av dem.

drama

Sommarljus… och sen kommer natten

Bankkrisens Reykjavik och folktrons småtroll ligger lika nära, eller lika långt bort i en film som med ömsinthet, humor och romantik skildrar människorna och deras storslagna lidelser.

dokumentär

Son of the Mullah

Den iranska journalisten Roohollah Zam föddes i en högt uppsatt prästfamilj. Efter att ha motsatt sig regimen tvingas han lämna landet och lever i exil i Frankrike, varifrån han driver en nyhetskanal som avslöjar regimens maktmissbruk.

2019 börjar Nahid Persson filma Roohollah och hans familj där de lever instängda och under skydd.

drama

Sound of metal

Ruben och Lou lever tillsammans och spelar också i samma band. Deras musik är intensiv, högljudd och passionerad. Under en spelning känner Ruben plötsligt ett smärtsamt ringande i öronen som snabbt övergår i sämre hörsel och nästan dövhet.

drama

Spencer

Året är 1991 och det är dags för ännu en julhelg med kungafamiljen. Dianas äktenskap med Charles är mycket pressat och hon har tvingats spela rollen som den perfekta hustrun. Alla är inställda på en sedvanlig stramt regisserad julhelg med mat, dryck, tomma fraser och fasanjakt. Men Diana har insett att allt måste bli annorlunda denna gång.

Oscarsnominering: Bästa kvinnliga huvudroll (Kristen Stewart).

Spirit: vild och fri

Ett episkt äventyr om en viljestark tjej som längtar efter att höra hemma någonstans och som hittar en syskonsjäl när hon möter en vildhäst.

Komedi

Spring Uje spring

Det är när livet tar vändningar du inte kunde fantisera om som frågan ställs på sin spets: vad är det som är värt nåt? Henrik Schyffert regidebuterar med varm komedi om att hantera livets mer oväntade vändningar. Uje Brandelius självbiografiska berättelse vävs ihop med popmusik om livet och vardagen.

drama, krig

Stella. Ett liv.

Känslostarkt drama om judinnan Stella Goldschlag, som trots sitt ursprung hjälpte till att deportera judar mot en säker död under nazismens skräckvälde.

dokumentär

Stockholm, 1982

Premiär för dokumentär 40 år efter aidsutbrottet. RFSL och RFSL Ungdom släpper en dokumentär i samband med World Aids Day: Stockholm, 1982. Det är nu 40 år sedan den första aidsdiagnosen ställdes i Sverige. Hur var det egentligen att komma ut som bög under den tiden?
I filmen medverkar Steve Sjöquist som har levt med hiv i 35 år och var den första i Sverige att få det som då kallades bromsmedicin.
– I min generation finns det en kollektiv sorg vi bär på som jag tycker det är så viktigt att vi förmedlar till unga människor. För om du inte kan din historia, vet du inte heller vart du är på väg, säger Steve Sjöquist.

Konsertfilm

Stop Making Sense

Filmen har hyllats som en av de bästa konsertfilmerna i historien, och i och med dess 40-årsjubileum är det dags för den att åter inta biograferna, nyrestaurerad i 4K-format, bättre än någonsin.

dokumentär

STRAY

Denna visuellt hisnande dokumentärfilm ger oss en inblick i gatuhunden Zeytins liv. Vi får en unik chans att upptäcka Istanbuls gator ur ett helt annat perspektiv än vad vi är vana vid – ur ögonen på en hund. Den oförglömliga resan ger oss kunskap, inte bara om gatuhundarnas liv, utan också om alla andra som kallar gatan sitt hem.

Suffragette

De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet – sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv. Berättelsen om Mauds (Carey Mulligan) kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande.

drama

Summer of 85

När 16-åriga Alexis kapsejsar med sin segelbåt blir han räddad av den två år äldre David och detta blir starten på deras nyblivna vänskap och blommande romans, en brinnande kemi mellan två unga killar vars känslor går från sommarflört till farlig besatthet.

dokumentär, musik

Summer of Soul

(...Or, When the Revolution Could Not Be Televised)

Samma sommar som Woodstock ägde Harlem Cultural Festival rum – den hade hundratusentals besökare men fick aldrig samma mytologiska status. Denna dokumentär vidgar perspektiven på musikhistorien, samtidigt som den är en fantastisk konsertfilm med artister som Sly and the Family Stone, Nina Simone, Gladys Knight and the Pips, The Staples Singers, Stevie Wonder och Mahalia Jackson.

Vinnare av en Oscar för Bästa långa dokumentär och stora Jury- och Publikpriset för bästa dokumentär på Sundance filmfestival 2021.

drama

Supernova

Colin Firth och Stanley Tucci spelar paret Sam och Tusker, som semestrar i husbil på engelska landsbygden där de besöker familj, vänner och platser från förr. I tjugo år har de hållit ihop, men sedan Tusker drabbats av tidig demens är hela tillvaron förändrad.

animé, Animerad långfilm

Suzume

En ny film av Makoto Shinkais, regissör till Your Name och Weathering With You.

Suzume är ett gripande drama om den japanska landsbygden. En fantasyfilm, roadmovie och coming-of-age-film om en 17-årig flicka från sömniga staden Kyushu som möter en mystisk ung man. Han behöver hjälp med att stänga magiska dörrar från en annan värld, som skapar katastrofer runt om i Japan.

drama, dokumentär, animation

Svensk Kortfilm – Våren 2022

Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio står för högkvalitativ svensk kortfilm på bio. Vi visar vårens filmer:

ÄLSKLING av André Vaara (12 min). SPACE IS QUITE A LOT OF THINGS av August Johensalo (11 min). PLIKT av Daniel Permbo (9 min). BOLL av Salad Hilowle (6 min). BERRY PICKERS av Agnes Skonare Karlsson (14 min). PINK RIDER av Daniel Aguirre (12 min).

drama

Swan Song

Den pensionerade frisören Pat Pitsenbarger smiter från vårdhemmet för att ställa upp för sin viktigaste klient en sista gång – hon ska nämligen begravas. Pats resa blir till en odyssé genom hans gamla hembygd, full av bitterljuva minnen.

Taming the garden

En mäktig och anonym man köper upp 100-åriga träd  längs den georgiska kusten. Vissa av dem är stora som 15-våningshus. Träden fraktas sedan till hans egna privata trädgård.

Filmen följer processen kring att flytta ett träd och reflekterar över temat påtvingad migration, där uttrycket "att ryckas upp med rötterna" är mer än en metafor.

dokumentär

Tantleken

När systrarna Jessica och Rebecca närmar sig sextio inleds undersökandet av åldrandet. Vad innebär det egentligen att bli Tant?

Charlotte Berglins dokumentär Tantleken är ett modigt, ömt och naket porträtt. En allmängiltig, modig och unik film om syskonkärlek, sorg, rivalitet och vad det innebär att åldras och att vara människa. Allt skildrat med en stor portion humor.

drama

TÁR

Cate Blanchett i huvudrollen som den ikoniska musikern Lydia Tár, den första kvinnliga chefsdirigenten vid en större tysk orkester. Nominerad till 6 Oscars: bl a Bästa film, Bästa regi, Bästa kvinnliga huvudroll.

drama

Taxi Teheran

Befriad från husarrest men belagd med yrkesförbud fortsätter den iranske regissören Jafar Panahi oförtrutet att göra film. Passagerare av alla slag berättar öppenhjärtigt om sina liv för taxichauffören som spelas av regissören själv. Med kameran på instrumentbrädan i sin mobila filmstudio lyckas Panahi med både humor och dramatik ge en bild av dagens Iran.

Vinnare av Guldbjörnen i Berlin 2015.

dramakomedi

The Banshees of Inisherin

Martin McDonagh som gjorde Three Billboards Outside Ebbing, Missouri kommer nu med en svart dramakomedi med Colin Farrell och Brendan Gleeson i huvudrollerna.

Vi får följa två vänners livslånga vänskap på en avlägsen Irländsk ö. Helt oväntat bryter den ene vänskapen, vilket får skrämmande konsekvenser för dem båda.

drama

The Fabelmans

Under sin uppväxt i Arizona efter andra världskriget, upptäcker en ung man vid namn Sammy Fabelman en omskakande familjehemlighet och utforskar hur kraften i filmer kan hjälpa honom att se sanningen. Film är delvis baserad på Steven Spielbergs egen uppväxt.

Drama

The Father

The Father är en rörande och ögonöppnande skildring av åldrande och anhörigskap som inte liknar någon annan, med Oscarsvinnarna Anthony Hopkins och Olivia Colman i sina livs roller.

The Father belönades med två Oscarstatyetter, för Bästa manliga huvudroll och Bästa manus efter förlaga.

komedi, drama

The French Dispatch

Fyra berättelser som ugör en hyllning till den litterära journalistikens guldålder med en stjärnspäckad ensamble bestående av bl.a. Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet och många fler stjärnor som alla delar plats i Wes Andersons nya efterlängtade film.

drama

The Good Driver

Ivan (Malin Krastev) jobbar som taxichaufför på en bulgarisk turistort vid Svarta havet. Hans son som bor kvar i Finland tillsammans med exfrun Mia (Alma Pöysti) ska snart fylla 18 och Ivan planerar att återvända och gottgöra för tidigare misstag. Men den lokala maffian spolierar hans planerna.

drama

The Hand of God

Italiens Oscarsbidrag!

Berättelsen om en pojke i 1980-talets tumultartade Neapel. Paolo Sorrentinos personliga film är en berättelse om öde och familj, sport och film, kärlek och saknad.

The Hill Where Lionesses Roar

Bästa debut och Bästa manus på Stockholms filmfestival.

Mitt bland bergen i Kosovo lever tre oskiljaktiga vänner, Li, Jeta och Qe. När de inte blir antagna till universitetet och ser sina drömmar krossas ännu en gång bestämmer de sig för att bilda ett gäng. Upprymda av den nyvunna känslan av frihet planerar trion att hämnas och att en gång för alla slå sig fria från sin hembys bojor.

drama

The Holdovers

- Kulturnytt i P1: (5) "årets bästa film kan redan vara här!"

Jul och ljuva 70-tal 
– rappa kommentarer, bitterljuva känslor, och lite extra sötma för julstämningens skull. Regissören Alexander Payne återförenas med Paul Giamatti för första gången sen Sideways. I vanlig ordning är mellanmänskliga relationer i fokus och Payne excellerar i sin förmåga att skildra mörker med stor ömhet och torr humor.

Giamatti är i högform som en vresig lärare som spenderar jullovet på internatskolan där han jobbar, tillsammans med föräldralösa eleven Angus och kocken Mary.

drama

The Kings of the World

Colombias Oscarsbidrag för Bästa utländska film!

Rá, Culebro, Sere, Winny och Nano är fem gatubarn från Medellín – fem kungar utan kungarike, utan lag och utan familj. När Rá står som ensam arvinge till sin mormor efter en lång process av landåterlämning, lämnar killarna staden för att söka Det förlovade landet. Den plats på jorden där de har rätt att leva, utan att föraktas och bespottas.

”en svindlande frihetskänsla, genomsyrad av livsfara” DN 4/5

drama

The Lost Daughter

Ensam på en sommarsemester blir Leda (Olivia Colman) fascinerad av en ung mamma och hennes dotter och hon översköljs av minnen av rädsla och förvirring från den intensiva tiden när hennes egna barn var små.

Filmen bygger på en bok av Elena Ferrante.

Oscarsnomineringar: Bästa kvinnliga huvudroll (Olivia Colman), Bästa kvinnliga biroll (Jessie Buckley), Bästa manus efter förlaga.

drama, komedi

The Lost King

Livsbejakande och sann historia om en kvinna (Sally Hawkins) som vägrade att bli ignorerad och som tog sig an landets mest framstående historiker, vilket slutligen tvingade dem att revidera sina slutsatser om en av de mest kontroversiella kungarna i Englands historia.

drama

The man who sold his skin

Sam Ali har flytt från kriget i Syrien till Libanon, men drömmer om ett liv i Europa. 

En av världens stora samtida konstnärer vill ställa ut honom som ett levande konstverk - med passet intatuerat på ryggen. En biljett till frihet? Eller tvärtom?

The Miracle Club

Det finns bara en dröm för kvinnorna i den lilla irländska byn Ballygar på sextiotalet för att få smaka frihet: att vinna en pilgrimsfärd till den heliga franska staden Lourdes.

Plötsligt får de chansen att resa till franska Lourdes, där alla besökare hoppas på personliga mirakel. De tre väninnorna är inget undantag, men om magin skulle utebli trots dopp i det heliga badkarsvattnet kan de ändå unna sig en välförtjänt semester.

dokumentär

The mother of All Lies

Den unga marockanska filmaren Asmae El Moudir vill veta varför det bara finns ett fotografi från sin barndom och varför flickan på bilden visar sig vara någon annan. När hon börjar gräva djupare i hennes föräldrars och mormors berättelser, avslöjas alltmer de lager av bedrägeri och förträngning som har format hennes liv. Sanningen är svår att ta in, både den om familjen och landets mörka historia.

Marockos Oscarsbidrag 2024. Bästa film på Malmö Arab Film Festival 2024.

Drama, Mystery

The New Boy

Cate Blanchett glänser i storslaget andligt kolonialdrama om ung aboriginpojke som utmanar kyrkan i 1940-talets Australien.

Syster Eileen (Cate Blanchett) ansvarar för ett barnhem i ett kloster långt ute på landsbygden. Här ska unga pojkar på glid med tålmodig omtänksamhet styras in på den rätta vägen.

Animerad långfilm

The Peasants

Från regissörerna bakom Loving Vincent

Varje enskild bildruta är en tavla. Med en stab av målare och animatörer blir oljemålningarna till rörliga bilder.

Polen under sent 1800-tal. Den unga Jagna lever i den lilla byn Lipce på landsbygden. En plats präglad av traditionstyngda patriarkala strukturer, skvaller och intriger. Inte en lätt plats att vara på för en kvinna fast bestämd att forma sitt eget öde.

The Power of the Dog

Ny film av Jane Campion. Bästa regi på Venedigs filmfestival 2021.

Den karismatiske ranchägaren Phil Burbank (Benedict Cumberbatch) inger såväl fruktan som respekt hos sin omgivning. När hans bror tar med sig sin nya fru (Kirsten Dunst) och hennes son (Kodi Smit-McPhee) hem till gården ger sig Phil i kast med att plåga dem.

dokumentär

The Scars of Ali Boulala

I mitten av 90-talet dyker plötsligt en 16-åring från Sverige upp och välter den internationella skateboardscenen. Med sin excentriska, rebelliska stil och gudabenådade talang är Ali Boulala bokstavligen rock’n’roll på en bräda. Tillsammans med polarna i teamet på Flip Skateboards påbörjar han en tio år lång världsturné präglad av gränsöverskridande åkning och gränslöst festande.

Vinnare av Tempo Documentary Award 2022

drama, crime

The Settlers

Bästa film vid Stockholms filmfestival 2023. Chiles officiella Oscarsbidrag 2024. FIPRESCI Prize Un Certain Regard vid Cannes filmfestival 2023.

Chile 1901. Den rika markägaren José Menéndez anlitar tre män för att märka upp gränserna för hans enorma ägor och säkra en väg till Atlanten för hans får. Deras uppdrag tar en skoningslös vändning under resan över det vidsträckta Patagonien.

dokumentär

The Seventeen

När missfall är ett brott. I El Salvador råder världens strängaste anti-abortlagar och även missfall rubriceras som mord. Teodora Vasquez var gravid i nionde månaden. När hennes barn dog dömdes hon till 30 år i fängelse.

dokumentär

The Stones & Brian Jones

Upp som en sol och ner som ett stjärnfall. Brian Jones var en av medlemmarna som grundade The Rolling Stones, men livet som rockstjärna tog för hårt på honom, och bara några veckor efter att han lämnat bandet hittades han avliden i sin swimmingpool.

drama

The Tragedy of Macbeth

Denzel Washington och Frances McDormand gör huvudrollerna i Joel Coens episka version av Shakespeares klassiker.

En skotsk adelsman övertygas av tre häxor att han kommer att bli nästa kung av Skottland, och hans konspiratoriska hustru stödjer honom i hans maktambitioner.

Oscarsnomineringar: Bästa manliga huvudroll (Denzel Washington), Bästa foto, Bästa produktionsdesign.

drama

The United States vs. Billie Holiday

När Billie gör sensation med den kontroversiella sången Strange Fruit, en skildring av lynchning i den amerikanska södern, blir hon politiskt obekväm och förföljs skoningslöst av USAs polis.

drama

The Zone of Interest

En vardag i ondskans skugga

Vinnaren av Grand Prix i Cannes 2023 är en film om ett till synes banalt liv i skuggan av den absoluta ondskan. Kommendanten i Auschwitz, Rudolf Höss, och hans fru Hedwig, strävar efter att bygga ett drömliv för sin familj i ett hus och en trädgård bredvid lägret.

Oscarnomineringar: Bästa regi, Bästa ljud, Bästa manus efter förlaga, Bästa internationella långfilm.

dokumentär, konst på bio

This World Is Not My Own

En sprakande och vindlande berättelse om Nellie Mae Rowe – slavdottern som blev självlärd konstnär. Via henne speglas den amerikanska segregationen och rasismen men också medborgarrättsrörelsen i 1900-talets Atlanta.

Tigrar

Internationellt hyllad film om Martin Bengtsson, supertalangen som lämnar den gråa svenska småstaden för proffslivet i Milano. En film om fotboll, kärlek och att jaga den stora drömmen - med livet som insats.

Sveriges Oscarsbidrag 2022. Nominerad till fem Guldbaggar.

drama

Tillbaka till Seoul

Freddie är 25 år och har levt hela sitt liv i Frankrike efter att ha adopterats. I ren impuls beslutar hon sig för att åka till Sydkorea i ett försök att återupptäcka sina rötter.

drama

Tillfälligheter och Fantasier

Ett slumpartat möte med fel person som visar sig vara helt rätt. Regissören Ryûsuke Hamaguchi (Drive my car) sätter fokus på kärlekens olika faser och förvecklingar i denna charmerande episodfilm berättad från ett kvinnligt perspektiv.

Drama, Komedi

Tillsammans

Året är 1975. Anna diskar utan trosor, Tet har tjejskor och Signe flyttar när Göran köper tv och ger barnen korv. Michael Nyqvist är makalös som den supande Rolf, vars familj flyr till 70-talskollektivet Tillsammans.

Den ömsint leende Gustaf Hammarsten kokar gröt och berättar för barnen om hur de små torra ensamma grynen blir varma, mjuka och sammanklibbade, som människor när de är tillsammans. Men kollektivet är inte så värst sammanklibbat längre. Folk diskar inte när det är deras tur och någon har gjort av med 3.50 utan att skriva upp vad den köpt.

Tillsammans 99

TILLSAMMANS 99 följer kollektivet; Göran, Lena, Lasse, Klasse och de andra, under ett dygn då de återförenas i skratt, tårar, bråk, olösta konflikter, nostalgi.

En komedi och en allvarlig berättelse om tidens gång och om hur det är att leva. Manus och regi: Lukas Moodysson.

drama, skräck

Titane

VINNARE GULDPALMEN 2021, FESTIVAL DE CANNES

Efter en våg av oförklarliga och blodiga mord återfinner
en far sin son som varit försvunnen i 10 år.

Animerad familjefilm

Titina

åk 1-4

En nästan alldeles sann historia om den lilla terriern Titina som erövrade Nordpolen. Ett polaräventyr för hela familjen.

Världens mest kända upptäcktsresande, den norska superstjärnan Roald Amundsen ger sig iväg i ett luftskepp för att erövra Nordpolen. Med sig har han Umberto Nobile, som har byggt skeppet som i sin tur inte åker någonstans utan sin älskade lilla hund Titina.

drama

Tori och Lokita

I dagens Belgien tvingas en ung pojke och en tonårsflicka, som rest ensamma från Afrika, sätta en oövervinnelig vänskap mot exilens grymma verklighet.

En film av bröderna Dardenne

drama, skolbio

Totem

åk 4-6

11-åriga Amas familj hotas av utvisning och när de plötsligt hämtas av polisen lyckas Ama undkomma. Ensam ute i natten träffar hon ett enormt piggsvin, som visar sig vara hennes totemdjur och som kommit av en anledning.

En film om identitet, mod och styrka, om att hitta sin kraft, känna sig själv och hjälpa varandra.

barnfilm

Tottori! Sommaren vi blev superhjältar

Vega och hennes lillasyster Billie är på fjälltur med sin pappa i den norska vildmarken. Plötsligt händer en olycka. De två systrarna uppbringar all sin kraft för att inte vara rädda och när det verkligen gäller upptäcker de sina egna superkrafter.

drama

TOVE

Tove skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet, och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärskap.

komedi, drama

Triangle of Sadness

Vi får följa det unga modellparet Carl och Yaya. Filmen tar avstamp i modevärldens finrum och fortsätter på en lyxyacht tillsammans med miljonärer, vänliga vapenhandlare och en marxistisk sjökapten. Allt avslutas på en öde ö där hierarkierna i kampen om överlevnad vänds upp och ned.

Ruben Östlunds Cannes-vinnare.

dokumentär

Tryffeljägarna från Piemonte

Djupt i Piemonte, Italien, jagar en grupp män, 70 eller 80 år gamla, efter den ovanliga och dyra vita tryffeln Alba. De guidas av en hemlig kultur och träning som har gått i arv i generationer, samt av deras älskade och tränade hundar.

”Den här ska ni verkligen se!” - 4/5 Nyhetsmorgon TV4

”Tryffeljägarna från Piemonte är en ynnest att ta del av.” - 5/6 - Svenska Dagbladet

dokumentär

Tystnaden i Sápmi

Tystnaden i Sápmi följer Marion och Ida när de båda försöker hitta svar på svåra frågor kring sina traumatiska upplevelser. En film om tabun och händelser som har drabbat många samiska unga kvinnor – i generationer.

drama

Under fikonträden

I en av de vackra fikonlunderna i norra Tunisien sommarjobbar ett gäng unga kvinnor och medan de plockar, pratar, flirtar och grälar de med varandra. Liberala och progressiva idéer studsar mot romantiska drömmar och obändig verklighet.

drama

Utsökt

Sinnligt och sinnrikt om Frankrikes första restaurang.

Frankrike 1789. Den begåvade kocken Pierre Manceron lämnar under tumultartade former sin anställning hos hertig Chamfort. Utled på allt vad matlagning heter sköter han i stillhet sin gård vid landsvägen. Tills dagen då en kvinna som hört talas om mästerkocken dyker upp och kräver att få bli hans lärjunge.

”Mustigt kostymdrama” – DN, ”Historia med gott hjärta för mat och människor” – Aftonbladet, ”Välspelad och fylld av kulinariska utflykter” – Göteborgsposten, ”Ett underhållande stycke kultur- och mathistoria” – Sydsvenskan

komedi

Vackra själar

Fransk komedi om hur utanförskap kan utvecklas till vänskap. Följ med på en filosofisk resa där ett omaka par tar till sig visdom från vardagens med- och motgångar.

Många omvälvande saker i livet börjar med ett slumpmässigt möte. Igor, cykelbud med cerebral pares, blir påkörd av den bittre begravningsentreprenören Louis.

drama

Valentina

EN TRANSTONÅRINGS VARDAG OCH KAMP

Valentina (Thiessa Woinbackk) flyttar med sin mamma till en småstad på den brasilianska landsbygden för att börja om på nytt. Hon skaffar vänner på skolan och börjar skapa sig en tillvaro på det nya stället.

dokumentär

Väninnor – berättelser från garderoben

Föreställningen utgår av tekniska skäl. Istället visas Du ska nog se att det går över

”Väninnor” är en film om de enorma omvälvande krafter som, alldeles osynligt, kan försiggå under den lugnaste av ytor, det stillsammaste av kvinnoansikten: en hemmafrus professionella leende mot fotografen. Det är en film om ett trots allt, mot alla odds. Det är, i ordets rätta bemärkelse, en kärleksfilm  och en storslagen sådan. Se den!”

Animerad familjefilm

Var är Anne Frank

Kitty, den påhittade vän som Anne talar till i sin dagbok,  kommer till liv i museet som en gång var familjen Franks gömställe. Kitty ger sig ut på ett sökande efter Anne som kommer att ta henne från dagens Amsterdam och tillbaka till det krigshärjade Europa för att hitta sin gamla vän.

dokumentär

Vår vardag, vår kamp

Abbe och Sami försöker leva ett vanligt liv med skola och jobb under osäkra omständigheter. Samtidigt som de kämpar för HBTQI-flyktingar.

Världens bästa chef

En komedi där kapitalismen står med byxorna nere. Världens bästa chef rör sig med lätthet från giftig satir till bred fars. Mycket tack vare en karismatisk och skrupelfri Javier Bardem i huvudrollen.

VINNARE BÄSTA EUROPEISKA KOMEDI 2022 PÅ EUROPEAN FILM AWARDS.

”En fräck, feministisk käftsmäll” – DN

Världens lyckligaste man

Vi befinner oss I dagens Sarajevo där 40-åriga Asja söker efter kärleken. På en speed-dating träff möter hon Zoran, en jämnårig banktjänsteman. Under kriget befann de sig på motsatta sidor, och frågan är om det verkligen är kärlek han är ute efter.

dokumentär

Världens vackraste pojke

Det har gått 50 år sedan Luchino Viscontis Döden i Venedig hade världspremiär och regissören utnämnde sin Tadzio till ”världens vackraste pojke”. Filmens skugga hänger fortfarande tung över Björn Andrésen vars liv kom att bli en osannolik resa genom strålande ljus och bottenlöst mörker. Kort sagt, ett fascinerande livsöde som inte liknar något annat.

dramakomedi

Världens värsta människa

En dramakomedi om kärlek och att finna mening. Renate Reinsve vann priset Bästa kvinnliga skådespelare, Cannes Filmfestival 2021.

Julie fyller snart 30 år och hennes liv är en enda stor röra. Hon har kastat bort sin talang och hennes äldre pojkvän, Aksel – en framgångsrik serietecknare – vill att de ska stadga sig och skaffa familj. När hon en kväll smyger sig in på en fest träffar hon den yngre och charmiga Eivind.

Oscarsnominering: Bästa internationella film.

Drama, 9 år+

Vassa blad

9 år+

Det är en mycket speciell sommar för 10-åriga Valeria som bor med sin familj i Mexico City. Valeria är inkännande och tumlas om av sin första romans, barndomens upplopp och en förbjuden kärlek mellan sin bror och sin bästa vän.

En solig och vacker coming of age-film för mellanstadiet.

Animerad familjefilm

Vem är du, Mamma Mu?

När Mamma Mu blir inspirerad av barnen och vill göra sin alldeles egna Mu-sikal, råkar hon ställa till det rejält. Lillebrors älskade nalle försvinner under mystiska omständigheter och det är Mamma Mus fel.

animerad barnfilm

Vem lurar Alfons

Knattefilm-paket för 2-4-åringarna med tre filmer om den ständigt lika populära Alfons Åberg.

knattefilm, animation

Vem?

Vem-filmerna är små filmer om stora känslor, om Lilla Nalle och hennes kompisar som leker, bråkar, tävlar och gosar. Berättelser om att komma bort, vara bäst, spika sig på näbben eller att vara ful för att man är gul. Det är varma historier med goda slut för de allra yngsta.

Filmerna bygger på Stina Wirséns böcker för de minsta.

dokumentär, konst på bio

Vermeer på Rijksmuseum

Under våren 2023 öppnade Rijksmuseum i Amsterdam den största utställningen med Vermeer som någonsin genomförts. Utställningen blev snabbt utsåld men nu har du möjlighet att uppleva den på bio med guidning av verken tillsammans med chefen för Rijksmuseum och utställningens curatorer.

Äventyr, Komedi, Fantasy

Vernissage hos Gud

"All konst blir till slut en vara."

Två veckor innan examensutställningen på konstskolan tillträder den nya rektorn Jack von Rosen (Magnus Krepper). Under sin presentation framför han företagstillvända idéer. Samtidigt får en av studenterna i uppdrag av Gud att skapa det perfekta konstverket…

Vi är en Barnbiograf!

dokumentär

Vintersaga

Vintersaga är ett ode till det svenska vemodet. I 24 omsorgsfullt inramade situationer gör filmen nedslag i ett fruset vintersverige. Vi möter en mosaik av människoöden och genom deras tvivel, minnen och drömmar, formas en bild av landet där det blåser en isande, gråkall vind.

drama

War Pony

Två unga män längtar bort från fattigdomen och begränsningarna i Pine Ridge-reservatet där de bor. Med handlingskraft och uppfinningsrikedom söker de en väg ut. Men vägen är krokig, och inte alltid helt inom lagens ramar.

drama

Water Lilies

Tre unga kvinnor träffas när de ska öva på vattenbalett under ett hett sommarlov.

Céline Sciammas debutfilm är en coming-of age berättelse om vänskap och sexuellt uppvaknande. Tidigare har vi visat hennes filmer Porträtt av en kvinna i brand, Girlhood, Tomboy.

animé, Animerad långfilm

Weathering with you

Ett stormande magiskt äventyr från regissören bakom hyllade YOUR NAME!

16-­åriga studenten Hodaka har rymt från sitt hem på en isolerad ö och flyttat till Tokyo. I Tokyo är vädret ovanligt dystert och regnet tycks aldrig sluta. Men plötsligt en dag möter han Hina, en ung och orädd föräldralös tjej med en alldeles särskild förmåga, kraften att stoppa regnet och göra himlen klar.

Musikal, Romantik, Drama

West Side Story

WEST SIDE STORY är ett musikaldrama baserad på den framgångsrika Broadway-musikalen från 1957 och är en berättelse om ungdomlig kärlek och gängrivalitet i 50-talets New York.

Oscarsnomineringar: Bästa film, Bästa regi, Bästa kvinnliga biroll (Ariana DeBose), Bästa ljud, Bästa foto, Bästa produktionsdesign, Bästa kostymdesign.

 

Romantisk komedi

What’s love got to do with it?

Kärlek och kulturkrockar i London och Lahore

Hur hittar du kärlek som håller i dagens värld? För dokumentärfilmaren Zoe (Lily James) har svepa höger för att hitta Den Rätte bara lett till dåliga dejter och roliga anekdoter, mycket till hennes krävande mamma Caths (Emma Thompson) bestörtning. För hennes barndomsvän och granne Kazim (Shazad Latif) är svaret att välja ett arrangerat äktenskap med en smart och vacker kvinna från Pakistan

animation, familjefilm

Wolfwalkers

Var stark. Var vild. Var fri. På dagen en flicka, om natten en varg… Mytiskt, mystiskt och magiskt av skaparna till Havets sång.

Wolfwalkers är ett helt underbart äventyr för hela familjen som lyckas vara både tidlöst och brännande aktuellt på samma gång – och med en skyhög konstnärlig verkshöjd i bildberättandet. En blivande klassiker.”

dokumentär

Woman

WOMAN är ett världsomfattande projekt som låter över 2000 kvinnor från 50 olika länder göra sina röster hörda och porträtterar de personer som står för hälften av jordens befolkning.

“WOMAN har en mångfald som ger den en styrka som andra filmer har svårt att uppnå. Trots att kvinnor från hela världen, helt oberoende av varandra, får berätta sina enskilda berättelser, finns en känsla av systerskap som en röd tråd. Det finns en oändlig sammanhållning mellan alla dessa kvinnor. Regissören Anastasia Mikova säger att “det var som att något sammanförde oss som var bortom språk, kulturer och traditioner.”

drama

Women talking

Gör inget. Stanna och slåss. Eller lämna. Kvinnorna i ett isolerat religiöst samhälle ställs inför de här valen när brutala händelser ställs mot deras tro. Oscarsnominerad till Bästa film. Med Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Judith Ivey, Sheila McCarthy, Ben Whishaw, Frances McDormand.

Komedi, Äventyr, Familj

Wonka

Berättelsen om en ung Willy Wonka och hans äventyr innan han öppnade världens mest kända chokladfabrik.

”Wonka” gör godis av flytande solsken (SvD). Filmen ”Wonka” imponerar: ”Så ska familjeäventyr se ut” (Kulturnytt, P1). Julens smällkaramell är fylld med charm och magi (Moviezine).

Med Timothée Chalamet, Calah Lane, Olivia Colman, Hugh Grant, Matt Lucas, Keegan-Michael Key, Rowan Atkinson.

dokumentär

Your mind is bigger than all the supermarkets in the world

– Some guidance for a lost Westerner

Filmen är ett försök att ge en upplevelse av nu, närvaro och vill utgöra en motsats till den fragmenterade bildvärld vi annars är del av. Vad händer när vi tvingas stanna kvar och möta vår egen rastlöshet? Om meningen med livet, orsaker till lycka och olycka, vägar ut ur depressiva tillstånd, allmänmänskliga ämnen som ensamhet, gemenskap och möjligheter att träna sitt sinne att hantera stress och kaos på ett mer harmoniskt sätt.

animé, Animerad långfilm

Your Name

Your Name är en skimrande vacker historia, fylld av smart humor, äventyr, fantasi och ett stort romantiskt hjärta.

Tokyo-killen Taki börjar drabbas av intensiva och realistiska drömmar som tar honom till en okänd plats och… in i en främmande kropp. Under en kort stund ser han världen genom ögonen på småstadstjejen Mitsuha, och hon i sin tur förflyttas in i Takis kropp. Genom sina drömmar börjar de umgås och anar att det finns en djupare orsak till varför det sker, frågan är bara vad..?

Lördag 20 januari 12.30 svenskt tal och 17.30 japanskt tal   (7 år)

Animerad familjefilm

Yuku och fjällets blomma

F-åk 3

Ett stämningsfullt och spännande musikaliskt äventyr. Utsedd till BÄSTA BARNFILM 2022 på CineKid – världens största filmfestival för barn och unga.

Den lilla musen Yuku bor med sin familj i källaren på ett slott. Mormor, familjens sagoberättare, säger att hon snart måste lämna dem för att följa den lilla blinda mullvaden in i jordens tunnlar. Yuku har läst om en magisk evigt lysande blomma och hon är fast besluten att hitta den för att mormor ska få vandra vidare i ljus.