Scroll down
drama

Luzzu

Film av en "maltesisk Ken Loach". Vinnare på Sundance Film Festival, USA.

Den nyblivne pappan Jesmark tvingas in i den maltesiska fiskeindustrins undre värld för att få livet att gå runt. Han kastas in i en samvetskonflikt när han bryter med det traditionella fisket han växt upp i. Innerlig historia om förlusten av identitet kopplade till tradition och en reflektion över klimatförändringarnas konsekvenser.

VISAS

Köp biljett

Om filmen

Luzzu

Den nyblivne pappan Jesmark tvingas in i den maltesiska fiskeindustrins undre värld för att få livet att gå runt. Han kastas in i en samvetskonflikt när han bryter med det traditionella fisket han växt upp i.

Luzzu är den första maltesiska långfilmen någonsin att tävla på en internationell filmfestival och är en innerlig historia om förlusten av identitet kopplade till tradition och en reflektion över klimatförändringarnas konsekvenser. De traditionella maltesiska fiskebåtarna kallas luzzu.

Filmen hade världspremiär på årets Sundance Film Festival där huvudrollsinnehavaren Jesmark Scicluna tog hem priset för bästa skådespelare. Den debuterande regissören Alex Camilleris val att engagera amatörskådespelare till kärnan av skådespelartruppen ger en naturtrogen inblick i den maltesiska samtiden då flera av rollerna spelas av fiskare som till vardags lever delar av de liv som filmen berör.

REGI  Alex Camilleri
MED  Jesmark Scicluna, Michela Farrugia, och David Scicluna.
PRODUKTIONSLAND  Malta
SPRÅK  Maltesiska
SVENSK PREMIÄR  2022-01-14
LÄNGD  95 min
ÅLDERSGRÄNS  BT

Intervju med regissör Alex Camilleri

"Luzzu - maltesisk "Ken Loach". Vardagsdrama om en ung fiskare som inte kan ta yrket vidare efter generationers slit. Första maltesiska filmen på de stora festivalerna." Betyg: 4, Björns Filmguide, SR