Scroll down

Category: Aktuella filmer

Krig, Thriller, Drama

Operation Mincemeat

Under 2:a världskriget lyckas två British Intelligence-officerare genomföra en vågad operation för att vilseleda tyskarna så att de kunde säkerställa den brittiska invasionen av Sicilien.

Mina bröder och jag

En lång och varm sommar har just börjat. Nour bor med sina tre äldre bröder i en fransk kuststad dit turisterna vallfärdar. Själv ska han göra samhällstjänst på sin skola och turas om med bröderna att se efter mamman, som ligger döende i ett rum i lägenheten där de bor.

"En film som både känns mycket realistiskt och samtidigt ger hopp om människor. Sorglig och hoppingivande på samma gång. Om klassklyftor, om musik och kulturens kraft och opera i synnerhet, om liv och död och om att vara människa."

"En stark och överraskande berättelse med många lager."

dokumentär

Jane par Charlotte

Jane Birkin – en av 1900-talets stora populärkulturella ikoner – skildras av hennes egen dotter Charlotte Gainsbourg.

Ett ömt och upplysande porträtt av en mor-dotter-relation både inom och utanför den offentliga kändisvärlden.

dokumentär, konst på bio

Historjá – Stygn för Sápmi

”Hos Marakatt-Labba, och i hennes textilkonst, finns en smittande livskraft. Den här 70-åriga kvinnan kommer aldrig att ge sig” skriver GP:s filmkritiker Mats Johnson som sett ett starkt porträtt av en rebellisk samisk konstnär."

En poetisk och drabbande skildring av den internationellt hyllade samiska konstnären Britta Marakatt-Labba. Hennes konst beskriver den samiska kulturen, idag och historiskt, och även samernas rennäring, som i grunden hotas av den globala klimatkrisen.

Britta Marakatt-Labba har under flera decennier skapat bilder från samisk historia och mytologi med endast nål och tråd. För några år sedan orsakade hon stor sensation på Documenta i Kassel med det 24 meter långa broderade verket "Historjá". Under våren 2022 är hon också aktuell som uttagen i Venedig-biennalens huvudutställning.