Scroll down

Category: Aktuella filmer

dokumentär

The mother of All Lies

Den unga marockanska filmaren Asmae El Moudir vill veta varför det bara finns ett fotografi från sin barndom och varför flickan på bilden visar sig vara någon annan. När hon börjar gräva djupare i hennes föräldrars och mormors berättelser, avslöjas alltmer de lager av bedrägeri och förträngning som har format hennes liv. Sanningen är svår att ta in, både den om familjen och landets mörka historia.

Marockos Oscarsbidrag 2024. Bästa film på Malmö Arab Film Festival 2024.

drama

Änglarnas andel

När Robbie håller sin nyfödde son Luke för första gången svär han på att Luke aldrig ska få samma tragiska liv som han själv har haft. Efter att med nöd och näppe ha undkommit ett fängelsestraff döms han till samhällstjänst och tilldelas en övervakare som till sin enorma förvåning upptäcker att Robbie besitter en unik näsa för whisky.

Vinnare av Juryns pris Cannes 2012.

dokumentär

Den Sista Resan

Filip & Fredrik gjort en ny sann feelgoodfilm full av medmänsklighet och humor, samt en rejäl portion vemod.

Filip Hammar tar sin skröpliga gamla far Lars till hans älskade Frankrike för att återse de platser som han älskat mest i livet. Genom att göra samma bilresa som familjen brukade göra när Filip var barn hoppas han kunna tända Lars livsgnista igen. Till sin hjälp tar Filip sin bästa vän Fredrik, några rejäla doser optimism och påhittighet samt en gammal orange Renault 4. Äventyret kan börja!
Om det går som någon tänkt sig? Knappast.

drama

Perfect Days

Japans Oscarbidrag, i regi av Wim Wenders, är en djupt gripande och poetisk reflektion över att finna skönhet i vardagen.  En av årets mest berörande feel-good-filmer och samtidigt ett enastående porträtt av staden Tokyo.

Hirayama trivs bra med sitt enkla liv som toalettstädare i Tokyo. Hans vardag är oerhört strukturerad, men han förgyller den genom sin passion för musik och böcker.