Scroll down

Category: Samefolkets dag

drama

Je’vida

Butter finska återvänder till Lappland i svartvit pärla, som är första spelfilmen på skoltsamiska.

Iida reser upp till finska Lappland tillsammans med systerdottern Sanna för att rensa ut barndomshemmets familjestuga. Hon är en tillknäppt person med samiskt ursprung som verkar bära på jordens alla sorger – ett liv i utanförskap har satt djupa spår. Väl på plats börjar hon gräva i minnesbrunnen och vill envist bränna upp allt som är kopplat till hennes förflutna. Det var här, vid den fiskrika sjön med den kärleksfulle morfadern, hon växte upp som Je’vida. Lika sårig som vacker skildrar den första spelfilmen på skoltsamiska barndomens svunna dagar, tvångassimilering och rotlöshet. I den snöiga vildmarken låses förträngda minnen upp.

drama

Ellos Eatnu – Låt älven leva

Stoltheten, solidariteten och kampen för de samiska rättigheterna får nytt liv i Ole Giævers slagkraftiga historiska drama om Alta-konflikten.

1978 beslutade Stortinget att bygga en damm i Alta-Kautokeinovassdraget, mitt i hjärtat av Sápmi. En lokal naturvårdsåtgärd för att bevara ån utvecklades till en uppgörelse mot den norska statens behandling av samerna. Mitt i det historiska dramat står Ester som under hela sitt liv förnekat sin samiska identitet.

Vinnare av både publikpriset och internationella kritikerpriset vid Göteborg Film Festival 2023.