Scroll down

Category: Visade filmer

dokumentär, klassiker

Naturens hämnd

En film om sambandet mellan natur och människa, om den manipulativa naturuppfattningen som tar sig uttryck i människans tro att hon är naturens herre.

Stefan Jarl och fotografen Per Källberg gav sig ut på en resa genom Sverige och fann att vårt land i skydd av myten om det färdigbyggda välfärdslandet förvandlats till ett ”kemisamhälle”, ett förgiftat land med en folklig oro för vad människan håller på att ställa till med.

Med Nils Nilsson bonde och amatörforskare i Tuvattnet i Jämtland.

drama

De ostyriga

Ett storslaget drama om ett av de mörkaste avsnitten av vår samtidshistoria.

1930-talets Köpenhamn bubblar av förändringens vindar. Maren, äldsta dottern i ett fattigt hushåll, insuper det nya med stor entusiasm, men hennes ungdomliga trotsighet och livslust ses inte med blida ögon av omgivningen. Genom barnavårdsnämnden institutionaliseras hon på ön Sprogø, där man samlat unga kvinnor som anklagats för lösdriveri eller sexuell omättlighet.

drama

Min enastående mamma

"Almodovar på italienska" med Penelope Cruz.

1970-talets Rom: en tid för stor social och kulturell förändring. Trots de vackra vyerna av Rom, från deras lägenhet på högsta våningen, så har familjen glidit isär. Det äldsta barnet, Adriana, har utnyttjat sin anonymitet i det nya området för att med flit presentera sig själv som pojke till grannarna.

drama

Disco Boy

Aleksei lämnar i smyg hemlandet Belarus för att ta sig till Paris och gå med i Främlingslegionen. 500 mil söderut kämpar Jomo med sin gerillagrupp för lokalinvånarnas överlevnad mot oljeföretagen i Nigerdeltat. När Aleksei skickas dit som soldat korsas deras vägar, och deras liv förändras för alltid.

Disco Boy är en hypnotisk resa in i tomheten med Franz Rogowski (A Hidden Life, Undine, Kärlek & Avund) i huvudrollen. Filmen nominerades till Guldbjörnen vid filmfestivalen i Berlin.