Scroll down

Category: Oscarsfilmfestival 2024

drama

The Zone of Interest

En vardag i ondskans skugga

Vinnaren av Grand Prix i Cannes 2023 är en film om ett till synes banalt liv i skuggan av den absoluta ondskan. Kommendanten i Auschwitz, Rudolf Höss, och hans fru Hedwig, strävar efter att bygga ett drömliv för sin familj i ett hus och en trädgård bredvid lägret.

Oscarnomineringar: Bästa regi, Bästa ljud, Bästa manus efter förlaga, Bästa internationella långfilm.

drama

May December

Två starka kvinnor, spelade av Julianne Moore och Natalie Portman, drabbar samman i det här underhållande och eleganta dramat signerat Todd Haynes. 20 år efter att ett pars romans blivit ett hett ämne i skvallerpressen, besöks de av en skådespelerska som gör research för en film om deras skandalösa förflutna. Något som naturligtvis får konsekvenser.

drama

Perfect Days

Japans Oscarbidrag, i regi av Wim Wenders, är en djupt gripande och poetisk reflektion över att finna skönhet i vardagen.  En av årets mest berörande feel-good-filmer och samtidigt ett enastående porträtt av staden Tokyo.

Hirayama trivs bra med sitt enkla liv som toalettstädare i Tokyo. Hans vardag är oerhört strukturerad, men han förgyller den genom sin passion för musik och böcker.

Lärarrummet

Lärarrummet är ett skarpt utfört drama om idealism och civilkurage som visar hur skolmiljön speglar samhället i stort. Vinnare bästa europeiska film, Berlin International Film Festival. Oscarnominering: Bästa internationella långfilm.

★★★★★ "En tät thriller"Svenska Dagbladet
★★★★ "Stark och sjukt underhållande"Sydsvenskan
★★★★ "Nyskapande och avbrutet intressant"SVT
★★★★ "Ett oavlåtligt spännande drama"Dagens Nyheter
★★★★ "Ständigt engagerande"Aftonbladet