Scroll down

Lärarrummet

Lärarrummet är ett skarpt utfört drama om idealism och civilkurage som visar hur skolmiljön speglar samhället i stort. Vinnare bästa europeiska film, Berlin International Film Festival. Oscarnominering: Bästa internationella långfilm.

★★★★★ "En tät thriller"Svenska Dagbladet
★★★★ "Stark och sjukt underhållande"Sydsvenskan
★★★★ "Nyskapande och avbrutet intressant"SVT
★★★★ "Ett oavlåtligt spännande drama"Dagens Nyheter
★★★★ "Ständigt engagerande"Aftonbladet

VISAS

Köp biljett

Om filmen

Lärarrummet

Carla är en ambitiös ung lärare vars elev, på fördomsfulla grunder, anklagas för stöld. Hon har dock andra misstankar och bestämmer sig för att göra en egen utredning. Det blir ett ödesdigert beslut som vänder elever, föräldrar och lärare emot henne.

Lärarrummet är ett skarpt utfört drama om idealism och civilkurage som visar hur skolmiljön speglar samhället i stort.

Vinnare bästa europeiska film, Berlin International Film Festival. Oscarnominering: Bästa internationella långfilm.

GENRE  Drama
REGI  Ilker Çatak
MED  Leonie Benesch, Leonard Stettnisch, Eva Löbau, Michael Klammer, Anne-Kathrin Gummich
PRODUKTIONSLAND  Tyskland
SPRÅK  Tyska
SVENSK PREMIÄR  2024-02-16
LÄNGD  99 min

★★★★★ "En tät thriller"Svenska Dagbladet
★★★★ "Stark och sjukt underhållande"Sydsvenskan
★★★★ "Nyskapande och avbrutet intressant"SVT
★★★★ "Ett oavlåtligt spännande drama"Dagens Nyheter
★★★★ "Ständigt engagerande"Aftonbladet

DN (4): "Bakom den intetsägande linoleumgolv- och bränt bryggkaffe-doftande titeln döljer sig en av filmårets stora överraskningar. ”Lärarrummet” har redan tagit hemlandet Tyskland med storm (och fått många inhemska priser). Den ha också chans på en Oscar för bästa internationella film på galan i mars, även om konkurrensen i år är stenhård från främst ”The zone of interest”."

SVT (4): "Nolltolerans! Ett begrepp som slitits ner till trådarna i framför allt skolan. Det ska förmedla en känsla av fasthet och handlingskraft: ”Här tolererar vi noll mobbing, våld, otrygghet.”

Även den tyska grundskola som är spelplats för filmen pratar om nolltolerans. En våg av stölder får rektorn att utbrista ”men vi har ju nolltolerans!” varpå sagda nolltolerans aktiveras och en klumpig politik som gör att allt förtroende mellan lärare och elever snabbt kollapsar. Varför har Ali plötsligt så mycket pengar i plånboken? Vad gör tolvåringar med en tändare? Snart är även föräldrarna med i det fördömda spelet. Var det verkligen så att eleverna tvingades ange varandra? Vad pågår egentligen?!

I stormens öga finns den unga, nyanställda fröken Nowak. Uppenbarligen född till att vara pedagog, hon är en vänlig auktoritet som älskar sina elever. Fröken Nowak har rak ryggrad och en stark moralisk kompass, ändå blir allt så fel. Förtroendet rinner henne ur händerna som råa äggulor."