Scroll down
drama

Je’vida

Butter finska återvänder till Lappland i svartvit pärla, som är första spelfilmen på skoltsamiska.

Iida reser upp till finska Lappland tillsammans med systerdottern Sanna för att rensa ut barndomshemmets familjestuga. Hon är en tillknäppt person med samiskt ursprung som verkar bära på jordens alla sorger – ett liv i utanförskap har satt djupa spår. Väl på plats börjar hon gräva i minnesbrunnen och vill envist bränna upp allt som är kopplat till hennes förflutna. Det var här, vid den fiskrika sjön med den kärleksfulle morfadern, hon växte upp som Je’vida. Lika sårig som vacker skildrar den första spelfilmen på skoltsamiska barndomens svunna dagar, tvångassimilering och rotlöshet. I den snöiga vildmarken låses förträngda minnen upp.

VISAS

Köp biljett
//ny.bioregina.se/wp-content/uploads/2022/01/Osd_kommun_liggande_RGB.png
//ny.bioregina.se/wp-content/uploads/2021/11/web-Logga-liggande-Region_Jamtland_Harjedalen_CMYK-e1678704894670.jpg

Om filmen

Je’vida

Butter finska återvänder till Lappland i svartvit pärla, som är första spelfilmen på skoltsamiska.

Iida reser upp till finska Lappland tillsammans med systerdottern Sanna för att rensa ut barndomshemmets familjestuga. Hon är en tillknäppt person med samiskt ursprung som verkar bära på jordens alla sorger – ett liv i utanförskap har satt djupa spår. Väl på plats börjar hon gräva i minnesbrunnen och vill envist bränna upp allt som är kopplat till hennes förflutna. Det var här, vid den fiskrika sjön med den kärleksfulle morfadern, hon växte upp som Je’vida.

Lika sårig som vacker skildrar den första spelfilmen på skoltsamiska barndomens svunna dagar, tvångassimilering och rotlöshet. I den snöiga vildmarken låses förträngda minnen upp.

En stark och kärvt känslosam historia från Katja Gauriloff (Kaisa’s Enchanted Forest) som även skrev manus tillsammans med Niilas Holmberg. Je’vida är den första långfilmen till stora delar berättad på skoltsamiska (nuõrttsääʹmǩiõll), ett östsamiskt språk som idag talas av ungefär 300 människor.

Gauriloffs film är en grym men också hoppingivande historia. Tuomo Hutri står för det fängslande svartvita fotot i klassiskt 4:3-format som gör Je’vida till en av vinterns vackraste filmupplevelser.

GENRE  Drama
REGI
  Katja Gauriloff
MED  Seidi Haarla, Sanna-Kaisa Palo, Erkki Gauriloff
PRODUKTIONSLAND  Finland
SPRÅK  Skoltsamiska, Finska
ORIGINALTITEL  Je'vida
SVENSK PREMIÄR  2024-02-06
LÄNGD  100 min