Scroll down
drama

På nära håll

Östberlin, 1981. En idealist snärjd av Stasi. Baserad på den sanna historien om Östtysklands sista avrättning.

Den unge vetenskapsmannen Dr. Franz Walter tror att hans lycka är gjord. Walter blir erbjuden en åtråvärd professorstjänst i Berlin. För att ytterligare befästa resan uppåt i karriären ingår också en lyxig lägenhet i centrala Östberlin. Men i själva verket är det här bara ett sätt för STASI, Östtysklands ministerium för rikssäkerhet, att slå klorna i honom.

VINNARE – BÄSTA MANUS – NEW GERMAN CINEMA

VISAS

Köp biljett

Om filmen

På nära håll

Östberlin, 1981. Den unge vetenskapsmannen Dr. Franz Walter tror att hans lycka är gjord. Walter blir erbjuden en åtråvärd professorstjänst efter att han doktorerat vid Humboldtuniversitetet i Berlin. För att ytterligare befästa resan uppåt i karriären ingår också en lyxig lägenhet i centrala Östberlin. Men i själva verket är det här bara ett sätt för STASI, Östtysklands ministerium för rikssäkerhet, att slå klorna i honom. Walter spelar med till en början. Snart börjar dock resultaten av det han utför i tjänsten att tära på den mentala och fysiska hälsan. Steg för steg drivs han mot desperata åtgärder i ett försök att komma undan.

Ett verklighetsbaserad drama som utgår från Werner Teskes liv. Historien visar de tragiska följderna av det paranoida och våldsbenägna övervakningssamhälle som byggdes upp i Östtyskland och de andra länderna bakom järnridån under den senare halvan av nittonhundratalet. Teske var den siste mannen som avrättades i Östtyskland innan dödsstraffet avskaffades 1987.

REGI  Franziska Stünkel
MED  Lars Eidinger, Devid Striesow, Luise Heyer
PRODUKTIONSLAND  Tyskland
SPRÅK  Tyska
SVENSK PREMIÄR  2022-09-23
LÄNGD  116 min
ÅLDERSGRÄNS  15 år