Scroll down
drama

Kupé nr 6

En varm, rolig, skitig och onykter roadmovie på räls.

Irini pluggar arkeologi i Moskva och bestämmer sig för att bege sig till Murmansk. Hon kysser sin flickvän adjö och hoppar på tåget. I tågkupén möter hon en fåordig vodkahalsande ryss. Inte precis kärlek vid första ögonkastet, men som gjort för en trevande och otippad vänskap.

Dragon Award Best Acting och Kritikerpriset på Göteborg Film Festival

VISAS

Köp biljett
//ny.bioregina.se/wp-content/uploads/2021/12/kupenr6-insta-rec.jpg

Om filmen

Kupé nr 6

En varm, rolig, skitig och onykter roadmovie på räls.

Irini pluggar arkeologi i Moskva och bestämmer sig för att bege sig till Murmansk för att äntligen få se de unika hällristningar hon så länge varit besatt av. Hon kysser sin flickvän adjö och hoppar på tåget. I tågkupén möter hon en fåordig vodkahalsande ryss. Inte precis kärlek vid första ögonkastet, men som gjort för en trevande och otippad vänskap.

REGI  Juho Kuosmanen
MED  Dinara Drukarova, Yuriy Borisov, Seidi Haarla
PRODUKTIONSLAND  Finland, Ryssland
SPRÅK  Ryska
SVENSK PREMIÄR  2022-02-11
LÄNGD  97 min
ÅLDERSGRÄNS

Dragon Award Best Acting
För fjärde året delar Göteborg Film Festival ut sitt skådespelarpris. Priset är könsneutralt och alla skådespelare i filmerna som ingår i Nordic Competition är nominerade.

Dragon Award Best Acting går till Seidi Haarla för rollen som Laura i Kupé nr 6. Juryns motivering: Vinnaren av skådespelarpriset bokstavligen vibrerade ut från duken och in i våra hjärtan. Genom sitt hudnära spel tog hen oss på en resa som utforskade identitet, kärlek och tillhörighet. Och förmedlade, med stort mod, vad det innebär att vara vilse inuti sig själv, men samtidigt lyckas förbli orädd och nyfiken på världen. 

Årets kritikerpris, FIPRESCI-priset,
går till Juho Kuosmanen och filmen Kupé nr 6. Priset delas ut av det internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i Nordic Competition.

Juryns motivering: För den övertygande blandningen av episk road movie och melodrama, som samtidigt förmår att bibehålla sin intimitet, för sina känsliga karaktärsporträtt som går på djupet, samt sitt engagemang för kontroversiella och oväntade val.