Scroll down
drama

Call Jane

Joy (Elizabeth Banks), en traditionell amerikansk hemmafru i slutet av 1960-talet, blir oväntat gravid igen. Hennes läkare varnar henne för att den här sena graviditet försätter henne i ett livshotande tillstånd. Men sjukhusledningen, enbart bestående av män, vägrar att göra ett undantag från den stränga antiabortlagstiftningen. Hon har ingenstans att vända sig, förrän hon snubblar över "Janes", en underjordisk grupp med vanliga kvinnor ledda av Virginia (Sigourney Weaver).

VISAS

Köp biljett

Om filmen

Call Jane

Joy (Elizabeth Banks), en traditionell amerikansk hemmafru i slutet av 1960-talet, blir oväntat gravid igen. Hennes läkare varnar henne för att den här sena graviditet försätter henne i ett livshotande tillstånd. Men sjukhusledningen, enbart bestående av män, vägrar att göra ett undantag från den stränga antiabortlagstiftningen. Hon har ingenstans att vända sig, förrän hon snubblar över "Janes", en underjordisk grupp med vanliga kvinnor ledda av Virginia (Sigourney Weaver), som riskerar allt för att ge kvinnor som Joy valmöjligheter. De räddar inte bara hennes liv, utan ger henne också ett syfte: att hjälpa andra kvinnor att ta kontroll över sina egna öden.

Oscarsnominerade Phyllis Nagy (Carol) regisserar en fängslande historia, delvis baserad på verkliga händelser kring ”Jane Collective”, som utförde tusentals illegala men säkra aborter under en fyraårsperiod genom sin hemliga rörelse. Elizabeth Banks gör en hyllad och anmärkningsvärd huvudroll som Joy, vars beslutsamhet och karaktärsstyrka har stor relevans mer än ett halvt sekel senare. CALL JANE belyser frågor om politiska och systemiska hinder och kampen för kvinnor att behålla kontrollen över sina egna kroppar.

GENRE  Drama
REGI  Phyllis Nagy
MED  Elizabeth Banks, Sigourney Weaver, Kate Mara, Chris Messina, Wunmi Mosaku, Rebecca Henderson, Aida Turturro
PRODUKTIONSLAND  USA
SPRÅK  Engelska
SVENSK PREMIÄR  2022-11-25
LÄNGD  121 min
ÅLDERSGRÄNS  BT