Scroll down
dokumentär och kortfilmer

Eatnameamet – Vår tysta kamp

Suvi Wests film om den samiska kampen på finska sidan av Sápmi om inflytande över nyttjandet av naturresurser på traditionella områden.

Före Eatnameamet visas de tre kortfilmerna:
Koftepolitiet
Svonni vs Skatteverket
LIHKKU!

Om filmen

Eatnameamet – Vår tysta kamp

Suvi Wests film om den samiska kampen på finska sidan av Sápmi om inflytande över nyttjandet av naturresurser på traditionella områden. Brännande aktuellt också på svenska sidan av Sápmi.

Scenerna i filmen består av politiska tillfällen, diskussioner som förs utan majoritetsbefolkningens vetskap, intima intervjuer, arkivmaterial och bilder av naturen. Filmen baserar sig på olika möten med samiska personer.

Filmen har fötts ur regissören Wests egna erfarenheter av att leva som same i Finland. Hon uttrycker sitt hopp om att publiken skall kunna sätta sig in i hur samer känner sig då grunden för deras kultur sakta vittrar sönder. ”Samer har rätt att få sina röster hörda, men alla andra har också rätt att få veta om det samiska folket och kulturen och den nuvarande situationen. Kunskap skapar förståelse och förståelse är vitalt för en fredlig samexistens mellan två olika nationer i samma stat.”

REGI  Suvi West
PRODUKTIONSLAND  Finland 2021
SPRÅK  Sámi, Finska, Engelska, Svenska, textad på svenska
LÄNGD  74 min
ÅLDERSGRÄNS  ej angiven

Om kortfilmerna

VISAS

Köp biljett