Scroll down
drama

Utsökt

Sinnligt och sinnrikt om Frankrikes första restaurang.

Frankrike 1789. Den begåvade kocken Pierre Manceron lämnar under tumultartade former sin anställning hos hertig Chamfort. Utled på allt vad matlagning heter sköter han i stillhet sin gård vid landsvägen. Tills dagen då en kvinna som hört talas om mästerkocken dyker upp och kräver att få bli hans lärjunge.

”Mustigt kostymdrama” – DN, ”Historia med gott hjärta för mat och människor” – Aftonbladet, ”Välspelad och fylld av kulinariska utflykter” – Göteborgsposten, ”Ett underhållande stycke kultur- och mathistoria” – Sydsvenskan

VISAS

Köp biljett

Om filmen

Utsökt

Sinnligt och sinnrikt om Frankrikes första restaurang.

Frankrike 1789. Den begåvade kocken Pierre Manceron lämnar under tumultartade former sin anställning hos hertig Chamfort efter en förnedrande utskällning inför hertigens nobla gäster. Utled på allt vad matlagning heter efter skymfen, sköter han i stillhet sin gård vid landsvägen. Tills dagen då en kvinna som hört talas om mästerkocken dyker upp och kräver att få bli hans lärjunge. Motvilligt går Manceron med på att plocka fram förklädet igen. Ett beslut som leder till att de startar Frankrikes första restaurang, ett ställe där alla, oavsett härkomst, får njuta av den högsta kokkonsten. De skapar sin egen fria affärsverksamhet, samtidigt som revolutionens vindar börjar blåsa genom landet.

En film som dukar upp ett dignande bord av starka känslor, livsnjutning och humor i ett föredömligt högt tempo. Fantastiska kostymer och historiska miljöer och givetvis massor av scener med delikata rätter som får det att vattnas i munnen. Utsökt är en film för alla livsnjutare!

REGI  Éric Besnard
MED  Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe
PRODUKTIONSLAND  Frankrike/Belgien
SPRÅK  Franska
SVENSK PREMIÄR  2022-03-04
LÄNGD  112 min
ÅLDERSGRÄNS  7 år

”Mustigt kostymdrama” – DN
”Historia med gott hjärta för mat och människor” – Aftonbladet
”Välspelad och fylld av kulinariska utflykter” – Göteborgsposten
”Ett underhållande stycke kultur- och mathistoria” – Sydsvenskan