Scroll down

KONST PÅ BIO: Tavlan på väggen

En film om konstens förmåga att överleva både tid och gränser.

Nils Dardel är en av 1900-talets mest hyllade svenska konstnärer, känd för målningar som Den döende dandyn. Men det är genom helt andra verk som han blev folklig; hans porträtt på människor från Mexiko och Guatemala spreds på 1950-talet i massupplagor och blev många svenskars första möte med Dardels måleri.

Kurt Skog medverkar och berättar om arbetet med filmen.

VISAS

Köp biljett

Om filmen

KONST PÅ BIO: Tavlan på väggen

Tavlan på väggen

En film om konstens förmåga att överleva både tid och gränser.

Nils Dardel är en av 1900-talets mest hyllade svenska konstnärer, känd för målningar som Den döende dandyn. Men det är genom helt andra verk som han blev folklig; hans porträtt på människor från Mexiko och Guatemala spreds på 1950-talet i massupplagor och blev många svenskars första möte med Dardels måleri - och i många fall en första kontakt med konst. Om detta visste Mona ingenting när hon växer upp på Hisingen i Göteborg. Men när hon börjar gräva i historien bakom Dardeltavlan på väggen i föräldrahemmet tar det henne ut på en hisnande resa genom både Sverige och Mexiko.

Dardels porträtt blev en del av samhällsutvecklingen efter andra världskriget när det moderna Sverige började växa fram. Idag har porträtten funnit en ny publik som hittar dem på loppisar och secondhandaffärer. De är ett exempel på hur konst kan överleva och få nya betydelser i ett förändrat samhälle och hur olika kulturer kan mötas i och genom konsten.

En film av Mona Lang och Kurt Skoog.

REGI  Kurt Skoog
PRODUKTIONSLAND  Sverige, 2021
SPRÅK  Svenska
LÄNGD  52 min