Scroll down
drama

Rose

Sofie Gråbøl gör ”sitt livs roll” i årets största danska biosuccé! ROSE är en film som på härligt danskt manér lyckas blanda allvar med humor och värme på ett otvunget sätt som gör filmen samtidigt underhållande och tänkvärd.

På bussresa till Paris reagerar gruppen med sympati och omtanke, vissa med avsmak inför Ingers (Rose) psykiska ohälsa. Gruppen dras in i Ingers öden och missöden, vare sig de vill det eller inte, vilket får sin kulmen i Paris. Här visar det sig att Inger har en dold agenda med sin resan…

LEVA LIVET-BIO

Köp biljett
//ny.bioregina.se/wp-content/uploads/2022/09/biopasset_logotype__col_digital.jpg
//ny.bioregina.se/wp-content/uploads/2022/09/rosie-banner-640x640-medbetyg.jpg

Om filmen

Rose

Sofie Gråbøl gör ”sitt livs roll” i årets största danska biosuccé! ROSE är en film som på härligt danskt manér lyckas blanda allvar med humor och värme på ett otvunget sätt som gör filmen samtidigt underhållande och tänkvärd.

Hösten 1997 rullar en turistbuss ut från Ålborg med Paris som destination. Ombord finns Inger, hennes syster Ellen och svågern Vagn. I övrigt känner de inga bland deltagarna. Knappt har bussen nått motorvägen förrän Inger högljutt ger sig till känna inför gruppen. Eller mer exakt… hon och "Rose", Ingers andra personlighet.

Synnerligen upplysta om Ingers svåra kamp mot psykisk ohälsa reagerar vissa i gruppen med sympati och omtanke, vissa med avsmak. Oavsett vad dras hela gruppen in i Ingers öden och missöden, vare sig de vill det eller inte, vilket får sin kulmen i Paris.

Här visar det sig att Inger har en dold agenda med sin resan, vars eventuella facit kan vara förklaringen till att hon blivit den hon är…

GENRE  Drama
REGI  Niels Arden Oplev
MED  Sofie Gråbøl, Lene Maria Christensen, Anders W. Berthelsen, Søren Malling, Christiane G. Koch, Peter Gantzler, Karen-Lise Mynster
PRODUKTIONSLAND  Danmark
SPRÅK  Danska
SVENSK PREMIÄR  2022-11-09
LÄNGD  106 min
ÅLDERSGRÄNS  11 år

För regi och manus svarar Niels Arden Oplev, som har byggt sin historia på sin egen systers parisresa. För den svenska publiken är Oplev mest känd för ”Män som hatar kvinnor”, som erövrade en Guldbagge för Bästa film och en BAFTA för Bästa utländska film. I rollen som Inger ser vi Sofie Gråbøl som vi känner från tv-seriesuccéer som ”Nikolaj och Julie” och ”Brottet”, som hon vann en BAFTA för. För sina bioinsatser har hon erhållit två Bodil (Danmarks Guldbagge) och inte mindre än sju nomineringar.