Scroll down
drama

Skolan vid världens ände

När såg du senast en film från Bhutan? Vid 2022 års Oscargala var filmen en av de fem nominerade till Bästa internationella film.

Ugyen Dorji, en ung lärare, drömmer om att bli popsångare och ägnar mer tid åt att vara ute och festa på stadens krogar än att sköta sitt jobb. Skolledningen tröttnar på honom och ger honom ett ultimatum – ta jobb som lärare i Lunana, annars åker du ut!

VISAS

Köp biljett

Om filmen

Skolan vid världens ände

Årets överraskning på bio i Europa – en Oscarnominerad film från Bhutan!

När såg du senast en film från Bhutan? Denna lilla film från kungadömet i östra delen av Himalaya (inklämt mellan Kina och Indien) med sina blott 750 000 invånare har varit en överraskning på bio i många länder.

Vid årets Oscargala var filmen dessutom nominerad till Bästa internationella film. ”Drive My Car” vann visserligen, men bara att väljas ut till en av de fem nominerade bland hundratals kandidater är förstås en stor vinst. Det var första gången någonsin som en film från Bhutan nominerades!

Detta är berättelsen om Ugyen Dorji, en ung lärare som drömmer om att bli popsångare och ägnar mer tid åt att vara ute och festa på stadens krogar än att sköta sitt jobb. Skolledningen tröttnar på honom och ger honom ett ultimatum – ta jobb som lärare i Lunana, annars åker du ut!

Dorji tackar motvilligt ja och befinner sig snart på sin långa resa till Lunana, vilken avslutas med åtta dagars stenhård vandring uppför bergen. Skolan i Lunana är inte bara den mest avlägsna skolan i Bhutan – det är den mest avlägsna i hela världen!

I Lunana finns inga butiker, inga telefoner, inget internet… Och så jäkla kallt att man är tvungen att ställa in en yak i klassrummet för att värma upp det!
Kulturkrock mellan den nya och gamla världen möts i denna oerhört charmiga, ömsinta och tänkvärda film som värmer mer än om man ställer in en yak i biografen!

GENRE  Drama
REGI  Pawo Choyning Dorji
MED  Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Kelden Lhamo Gurung
PRODUKTIONSLAND  Bhutan
SVENSK PREMIÄR  2022-11-18
LÄNGD  110 min
ÅLDERSGRÄNS  BT

TRIVIA:

Alla skådespelare i Lunana är bergsbor.
 För att ta sig till inspelningsplatsen tvingades hela filmteamet att ta sig per fot uppför bergen. En uppfriskande promenad som tog en vecka.
 För att få upp kameror och all annan utrustning, proviant, varma kläder etc använde man sig av 65 åsnor.