Scroll down
drama

Omständigheter

VINNARE – GULDLEJONET Bästa Film – Venedig Filmfestival 2021

Frankrike 1963, en ung kvinnlig student kämpar desperat mot klockan, då hon försöker genomföra en abort trots att det är olagligt. Hon drömmer om att kunna fortsätta sina universitetsstudier och på så sätt ta sig ur sin hopplösa tillvaro.

Starkt och gripande drama om en tid och en miljö som begränsade och fördömde kvinnlig sexualitet.

Varmt välkommen på gratis premiär i samarbete mellan RFSU Jämtland, Njutafilms och Bio Regina.

VISAS

//ny.bioregina.se/wp-content/uploads/2022/02/1920x1080red.png

Köp biljett

Om filmen

Omständigheter

Frankrike 1963, en ung kvinnlig students desperata kamp mot klockan, då hon försöker genomföra en abort trots att det är olagligt. Hon drömmer om att kunna fortsätta sina universitetsstudier och på så sätt ta sig ur sin hopplösa tillvaro.

Etttt starkt och gripande drama, nästan en thriller, om en tid och en miljö som begränsade och fördömde kvinnlig sexualitet. Omständigheter är en helt osminkad, ärlig och rak film som sätter sig i kroppen och inte släpper taget.

Audrey Diwans andra långfilm är en filmatisering av den franska författaren Annie Ernauxs självbiografiska roman L’Événement.

REGI  Audrey Diwan
MED  Anamaria Vartolomei, Luana Bajrami, Louise Orry-Diquero, Kacey Mottet Klein, Louise Chevillotte, Pio Marmaï, Sandrine Bonnaire
PRODUKTIONSLAND  Frankrike
SPRÅK  Franska
SVENSK PREMIÄR  2022-02-18
LÄNGD  100 min
ÅLDERSGRÄNS  ej angivet

Omständigheter och Audrey Diwan, förärades i september 2021 ett av världens mest prestigefyllda priser: Guldlejonet vid Venedigs Filmfestival.
”Jag gjorde filmen med ilska och lust, med min magkänsla, med mitt huvud och med mitt hjärta. Jag ville att filmen skulle vara en upplevelse där vi får dela en ung kvinnas resa. Jag är mycket rörd över att stå här på scenen,” sa Audrey Diwan i sitt tacktal under prisceremonin. Filmen tilldelades förutom Guldlejonet även internationella kritikerpriset Fripesci Prize, UAAR Brian Award och Arca Cinema Giovani Award for Best Movie.

Huvudrollen spelas med stark närvaro av 22-åriga fransk-rumänska skådespelerskan Anamaria Vartolomei. Filmens ämne är rykande aktuellt då flera länder runt om i världen nu stramar åt möjligheterna för kvinnor att genomföra lagliga och säkra aborter.