Scroll down
drama, thriller

Nitram

I Nitram skildras det förfelade liv och de händelser som ledde fram till ett av Australiens största trauman i modern tid, massakern i Port Arthur 1996.

Vinnare – Bästa manliga huvudroll – Festival De Cannes

Vinnare – 8 Priser – Australian Cinema Awards
: Bästa Film, Manus, Regi, Klippning & Alla 4 Bästa Skådespelarpriserna.

VISAS

Köp biljett
//ny.bioregina.se/wp-content/uploads/2022/06/Nitram-svt.jpg

Om filmen

Nitram

Vinnare – Bästa manliga huvudroll – Festival De Cannes. Vinnare – 8 Priser – Australian Cinema Awards
Bästa Film, Manus, Regi, Klippning & Alla 4 Bästa Skådespelarpriserna.

Den 28 april 1996 chockas Australien 
av en fruktansvärd händelse. I Nitram skildras det förfelade liv och de händelser som ledde fram till ett av Australiens största trauman i modern tid, massakern i Port Arthur 1996. Justin Kurzels regi är återhållsam, känslig och respektfull i sin skildring av upptakten till tragedin.

Vi följer Nitram som sedan barnsben varit på kant med tillvaron. Utan framgång försöker han skaffa vänner och hitta ett sammanhang. Här skildras också det pris föräldrarna fått betala genom att under åratal försökt stötta och sätta gränser. En dag ger dock ett slumpmässigt möte med en kvinna som lever ensam med sina hundar Nitram en chans till att komma ut ur sitt skal.

Essie Davis, som den mystiska väninnan Helen, tillsammans med Judy Davis och Anthony La Paglia, som de maktlösa föräldrarna, gör genomgående lysande rolltolkningar. Helt oförglömlig är Caleb Landry Jones vars porträtt av Nitram balanserar mellan undantryckt ilska och sorg över sitt utanförskap.

REGI  Justin Kurzel
MED  Annabel Marshall-Roth, Anthony LaPaglia, Caleb Landry Jones, Essie Davis, Ethan Cook, Judy Davis, Rick James, Sean Keenan
PRODUKTIONSLAND  Australien
SPRÅK  Engelska
SVENSK PREMIÄR  2022-08-05
GENRE  Drama, Thriller
LÄNGD
  112 min
ÅLDERSGRÄNS  15 år