Scroll down

Fader och soldat

Första världskriget rasar i Europa. Franska armén behöver män att skicka till fronten. För att fylla på i leden börjar man tvångsrekrytera män i landets kolonier. En av de som sveps upp i kampanjen är den unge senegalesen Thierno Diallo. När hans far Bakaly (Omar Sy) får reda på detta lämnar han sin tillvaro som herde och tar värvning i samma enhet. Allt för att så mycket det går skydda sin son från krigets fasor.

VISAS

Köp biljett

Om filmen

Fader och soldat

Öppningsfilm – Cannes Film Festival 2022 – Un Certain Regard

En far, en son, ett krig.

Första världskriget rasar i Europa. Franska armén behöver män att skicka till fronten. För att fylla på i leden börjar man tvångsrekrytera män i landets kolonier. En av de som sveps upp i kampanjen är den unge senegalesen Thierno Diallo. När hans far Bakaly (Omar Sy) får reda på detta lämnar han sin tillvaro som herde och tar värvning i samma enhet. Allt för att så mycket det går skydda sin son från krigets fasor. Så fort de är på plats i skyttegravarna vid Verdun börjar Bakaly förbereda flykten tillbaka mot hemlandet. Framgångar på slagfältet leder dock till att Thierno stiger i graderna. Han börjar tänka på en möjlig framtid i Frankrike. Kommer familjebanden eller drömmarna att vinna? Om de överlever krigets vansinne vill säga.

I Fader och soldat får vi brutala vittnesmål från ett mörkt kapitel ur Frankrikes koloniala historia. Regissören Mathieu Vadepied närmar sig ämnet med klarsynt blick. Han tecknar här en bild av stora sammanhangen genom att lägga fokus på specifika människors öden. Med sig har han stjärnan Omar Sy (En oväntad vänskap, Lupin) i rollen som en far beredd att göra allt för sin son. För den dramatiska musiken står tvåfaldige Oscarsvinnaren Alexandre Desplat.

GENRE  Drama, Action, Krig
REGI  Mathieu Vadepied
MED  Omar Sy, Jonas Bloquet, Alassane Sy
PRODUKTIONSLAND  Frankrike, Senegal
SPRÅK  Franska
SVENSK PREMIÄR  2023-05-19
LÄNGD  109 min
ÅLDERSGRÄNS  15 år

”Känslostarkt” – DN
”Modig” – Sydsvenskan
”Djupt berörande skildring av krigets fasor” – Kulturbloggen
”Ställer tänkvärda frågor” – Nöjesguiden
”Mörkt pulserande premiss” – SVT
”Välgjort och engagerande krigsdrama” – JPS Media
”Omar Sy är, som vanligt, likeable” – Aftonbladet
”Nya perspektiv och spännande” – UNT