Scroll down
drama

Summer of 85

När 16-åriga Alexis kapsejsar med sin segelbåt blir han räddad av den två år äldre David och detta blir starten på deras nyblivna vänskap och blommande romans, en brinnande kemi mellan två unga killar vars känslor går från sommarflört till farlig besatthet.

VISAS

Köp biljett

Om filmen

Summer of 85

När 16-åriga Alexis kapsejsar med sin segelbåt blir han räddad av den två år äldre David och detta blir starten på deras nyblivna vänskap och blommande romans, en brinnande kemi mellan två unga killar vars känslor går från sommarflört till farlig besatthet. Den stiliga och världsvana David förtrollar Alexis med sin charm och sexualitet och ger honom en ny bild av världen och sig själv.

Filmen är skriven och regisserad av en av Frankrikes mest produktiva och kritikerrosade regissörer François Ozon som med detta smarta, sensuella och genialt konstruerade coming-of-age drama kombinerar queer estetiken från sina första filmer med den elegans och precision som kännetecknar hans senare verk. Filmen är baserad på ungdomsromanen “Dansa på min grav” av Aidan Chambers och är med sitt stämningsfulla 16mm-foto och fantastiska soundtrack en genreöverskridande skildring om att växa upp i 80-talets Frankrike.

Filmen valdes ut till Cannesfestivalen 2020 och har därefter visats och hyllats på filmfestivaler världen över. Filmen gjorde biosuccé i hemlandet och har nominerats i hela 12 kategorier på den prestigefyllda Césarsgalan för bland annat bästa film, bästa manus, bästa foto och bästa regi.

REGI  François Ozon
MED  Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Valeria Bruni-Tedeschi, Melvil Poupaud
LAND  Frankrike
SPRÅK  Franska
SVENSK PREMIÄR  2021-08-06
LÄNGD  100 min
ÅLDERSGRÄNS  BT

Filmen är försedd med syntolkning och uppläst textremsa, via mobilapp. Mer info här.