Scroll down
drama, sport, åk 9, gymnasiet.

OLGA

åk 9, gymnasiet

Ukraina 2013 – det är turbulenta tider för både 15-åriga elitgymnasten Olga och hennes mamma som är journalist. Folkets missnöje pyr på Kievs gator och när regimen hotar med våld för att tysta mammans skriverier skickas Olga till Schweiz. En stark film om idrott, politik och att hitta sin egen plats.

Om filmen

OLGA

Ukraina 2013 – det är turbulenta tider för både 15-åriga elitgymnasten Olga och hennes mamma som är journalist. Folkets missnöje pyr på Kievs gator och när regimen försöker tysta mammans skriverier skickas Olga till Schweiz – hennes döda pappas hemland.

Samtidigt som spänningarna i Ukraina trissas upp utkämpar Olga sin egen strid i ett nytt land.

En stark film om idrott, politik och att hitta sin egen plats. En berättelse om att slitas mellan sin hängivenhet till idrotten och lojaliteten mot sitt folk och deras frihetskamp. Den blir också en påminnelse om att hur mycket vi än önskar att idrott och politik inte ska höra ihop så visar verkligheten att det allt som oftast gör precis det.

GENRE  Drama, Sport
REGI  Elie Grappe
MED  Anastasiia Budiashkina, Sabrina Rubtsova, Caterina Barloggio, Théa Brogli, Jérôme Martin,
Tanya Mikhina
PRODUKTIONSLAND  Frankrike/Schweiz
SPRÅK  Ukrainska, Franska m fl., visas med svensk text
SVENSK PREMIÄR  2022-11-01
LÄNGD  100 min
ÅLDERSGRÄNS  15 år - skolbio: åk 9, gymnasiet.

Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm, BUFF 2022: ”Svenska kyrkans pris (100 000 kr) går till en ungdomsfilm som håller hög konstnärlig kvalitet och synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör både ungdomar och vuxna.”