Scroll down
dokumentär

Stockholm, 1982

Premiär för dokumentär 40 år efter aidsutbrottet. RFSL och RFSL Ungdom släpper en dokumentär i samband med World Aids Day: Stockholm, 1982. Det är nu 40 år sedan den första aidsdiagnosen ställdes i Sverige. Hur var det egentligen att komma ut som bög under den tiden?
I filmen medverkar Steve Sjöquist som har levt med hiv i 35 år och var den första i Sverige att få det som då kallades bromsmedicin.
– I min generation finns det en kollektiv sorg vi bär på som jag tycker det är så viktigt att vi förmedlar till unga människor. För om du inte kan din historia, vet du inte heller vart du är på väg, säger Steve Sjöquist.

VISAS

Boka biljett
//ny.bioregina.se/wp-content/uploads/2023/11/RFSL-logga-e1698998219893.png

Om filmen

Stockholm, 1982

Premiär för dokumentär 40 år efter aidsutbrottet

RFSL och RFSL Ungdom släpper en dokumentär i samband med World Aids Day: Stockholm, 1982. Det är nu 40 år sedan den första aidsdiagnosen ställdes i Sverige. Hur var det egentligen att komma ut som bög under den tiden?

I dokumentärfilmen Stockholm, 1982 medverkar bland annat Steve Sjöquist, som har levt med hiv i 35 år och var den första i Sverige att få det som då kallades bromsmedicin.

– I min generation finns det en kollektiv sorg vi bär på som jag tycker det är så viktigt att vi förmedlar till unga människor. För om du inte kan din historia, vet du inte heller vart du är på väg, säger Steve Sjöquist.

1979 ockuperades Socialstyrelsens trappa och sjukdomsstämpeln för homosexualitet togs bort. Men, den homosexuella frigörelsen kom av sig bara några år senare då hiv kom till Sverige. Under 80- och 90-talet spreds bilder av aidssjuka homosexuella män i media. Skrämselpropagandan var utbredd och den bild som visades utgick sällan från fakta. Det ledde till ett hårt klimat för de som inte var heterosexuella, och byggde ett stigma kring hiv. Men, att vara en man som hade sex med män var så mycket mer.

Hur var det egentligen att vara ung och kåt och komma ut som bög under den här tiden? Det skildras i den dokumentär som RFSL och RFSL Ungdom släpper i samband med World Aids Day.

Genom dokumentären vill RFSL och RFSL Ungdom ge en insyn i hur livet och kampen sett ut för homosexuella i Sverige. Viktiga målgrupper man vill nå är unga män och transpersoner som har sex med män, och som föddes efter det att hiv kom.

– Många yngre saknar kunskap om denna del av hbtqi-historien. Att leva med hiv är fortfarande kopplat till stigma. Fördomar och felaktig information sprids än idag och därför är det så viktigt att vi fortsätter att prata om hiv, säger Elias Fjellander förbundsordförande för RFSL Ungdom.

REGI  Palmer Lydebrant
MED  Fredrik Apollo Asplund, Stefan Handreck och Steve Sjöquist
SVENSK PREMIÄR  2023
LÄNGD  20 min + fika och samtal
ÅLDERSGRÄNS  15 år