Scroll down
drama

Kyssen

Oscarbelönade regissören Bille Augusts nya film är årets största danska biosuccé!

Danmark, 1913, strax före första världskriget. Edith förälskar sig i den charmante kadetten Anton men hans känslor för henne handlar enbart om vänskap och medlidande. Oförmögen att vara ärlig inför den kärlekslängtande Edith snärjer Anton in sig i ett nät spunnet av allt värre lögner och löften som snabbt närmar sig en rent livsfarlig nivå.

VISAS

Biljetter / Kalenderium

Om filmen

Kyssen

Danmark, 1913, strax före första världskriget. Anton Abildgaard är en nobel och plikttrogen ung man vars högsta prioritet är att slutföra sin officersutbildning inom kavalleriet med heder och ära. En afton blir han inviterad på bal till baron Løvenskjolds praktfulla herrgård. Intet ont anande bjuder han upp baronens vackra dotter Edith till dans, men eftersom hon är lam i båda benen sedan en ridolycka försätter han henne i en högst pinsam situation. Plågad av skuldkänslor återvänder Anton till herrgården nästa dag och blir snart en ofta förekommande gäst hos familjen. Edith förälskar sig i den charmante kadetten och allt hade varit väl om det inte varit för att Antons känslor för henne enbart handlar om vänskap och medlidande. Oförmögen att vara ärlig inför den kärlekslängtande Edith snärjer Anton in sig i ett nät spunnet av allt värre lögner och löften som snabbt närmar sig en rent livsfarlig nivå.

GENRE  Drama
REGI  Bille August
MED  Esben Smed, Clara Rosager, Lars Mikkelsen, David Dencik, Rosalinda Mynster
PRODUKTIONSLAND  Danmark
SPRÅK  Danska
SVENSK PREMIÄR  2023-09-29
LÄNGD  116 min
ÅLDERSGRÄNS  11 år

Med KYSSEN är Danmarks främste regissör, Bille August, tillbaka med en ny publik- och kritikersuccé att lägga till sitt imponerande CV av tidigare framgångar som Oscarbelönade ”Pelle Erövraren”, Guldpalmen-belönade ”Den goda viljan”, Selma Lagerlöf-filmatiseringen ”Jerusalem”, de internationella storfilmerna ”Andarnas hus” och ”Les Misérables”, Peter Høeg-filmatiseringen ”Fröken Smillas känsla för snö”, ”En sång för Martin” med Sven Wollter och ”Balladen om Marie Krøyer”. Filmen hade premiär tidigare i år i Danmark och är den hittills största inhemska succén med 225 000 biobesökare.

KYSSEN bygger på den flitigt filmade österrikaren Stefan Zweigs (1881-1942) roman ”Hjärtats oro”.