Scroll down
dokumentär

Filmen om Kal P Dal

Kal P Dal var en av Skånes mest älskade artister och känd för sin oemotståndliga charm och energi. Dokumentären belyser hans inspirerande musikaliska resa, från debutalbumet ”Till Mossan” – en revolutionerande skiva med rock n´roll på skånska, till att bli ett av Sveriges största band på 1970-talet.

VISAS

Köp biljett

Om filmen

Filmen om Kal P Dal

Filmen om stinssonen ”Kalle mellan bommarna” som kom att bli hela Skånes egen Mick Jagger och James Dean i livfull kombination.

I en tid när proggen dominerade musikscenen var det inte självklart att rak 1950-tals inspirerad Chuck Berry-rock skulle slå, men trots sin grova och oefterhärmliga skånska blev artisten Carl Sven-Göran Ljunggren, eller Kal P. Dal, ett fenomen som drog publik till folkparkerna över hela Sverige under andra hälften av 1970-talet.

Genom arkivmaterial, intervjuer och animationer tecknas ett varmt, nostalgiskt och initierat porträtt av den karismatiska och energiska artisten, som under sin alltför korta levnad lämnade efter sig kultförklarade låtar som "SJ", ”Jonnie”, ”Om ja' va' en slashas / Jag vill leva fri” och ”Tuffa Uffe”. (Text: Göteborg Film Festival)

GENRE  Dokumentär
REGI  Stefan Källstigen, Dag Ösgård
PRODUKTIONSLAND  Sverige
SPRÅK  Skånska, textad på svenska
SVENSK PREMIÄR  2024-02-23
LÄNGD  95 min
ÅLDERSGRÄNS  (bt)

 

//ny.bioregina.se/wp-content/uploads/2024/01/Kal-P-Dal-Mossan-fotograf-Hans-Runesson-Bilder-i-syd.jpg