Scroll down
drama, animation

Butiken

Vad är väl några människoliv i jakten på evig tillväxt?

Kilopriset på kyckling skjuter i höjden. Samtidigt störtdyker värdet på ett människoliv. I Butiken skildras konflikten mellan en lågpriskedjas pressade anställda och de hemlösa som hungrigt kämpar för att tillvara avfallet från butiken.

En iskall påminnelse om vad som händer när människor reduceras till kuggar i ett maskineri – och när ett helt samhälle rear ut sin själ.

VISAS

Köp biljett
//ny.bioregina.se/wp-content/uploads/2023/04/Butiken_affisch_recensioner_TriArt_Film.jpg

Om filmen

Butiken

Vad är väl några människoliv i jakten på evig tillväxt?

Kilopriset på kyckling skjuter i höjden. Samtidigt störtdyker värdet på ett människoliv. I Butiken skildras konflikten mellan en lågpriskedjas pressade anställda och de hemlösa som hungrigt kämpar för att tillvara avfallet från butiken.

En iskall påminnelse om vad som händer när människor reduceras till kuggar i ett maskineri – och när ett helt samhälle rear ut sin själ.

Regissör Ami-Ro Sköld: "Det kapitalistiska maskineriet pressar oss till ständig konkurrens med varandra och etablerar en hackordning där i slutändan de mest sårbara grupperna görs till varandras fiender.

Idén till Butiken kommer både från mina egna erfarenheter av att vara hemlös, och från att senare ha arbetat som mellanchef i en lågprisbutik. På så sätt har jag själv fått uppleva hur någon som kommer från en utsatt situation kan bli ett extra lätt byte för det system som ständigt söker medgörliga verkställare av sin förtryckande logik.

För mig var det centralt att Butiken skulle vara en ensemblefilm, där vi ur många olika synvinklar kan följa hur det strukturella våldet i sin tur ger upphov till relationellt våld mellan vänner, kollegor, föräldrar och deras barn, chefer och deras anställda.

Men lika viktig är den hoppfulla tråd som löper genom filmen. Barns nyfikenhet och längtan efter lek. Naturens obeveklighet, hur livets processer fortgår oavsett människors påverkan: i förmultning, förruttnelse, fermentering och fortplantning.

GENRE  Drama, spelfilm och animation
REGI  Ami-Ro Sköld
MED  Eliza Sica, Daysury Valencia, Arbi Alviati, Eleftheria Gerofoka, Joshua Nicolas Sjöö, Isabelle Grill, Kristina Brändén Whitaker, Victor Iván, Fredrik Evers, Lana Chahto, Linda Hellström, Sabrin Jaja, Linda Faith, Marcus Standoft, Alisa Sofia Paulsen, Sarah Viktoria Engman.
PRODUKTIONSLAND  Sverige, Italien
SPRÅK  Svenska, (ryska, grekiska)
SVENSK PREMIÄR  2023-04-14
LÄNGD  119 min
ÅLDERSGRÄNS  11 år

RECENSIONER och reportage

DAGENS NYHETER - ⓸ - Ami-Ro Skölds ”Butiken” zoomar in en livsmedelsaffär någonstans i Sverige. Den får gärna väcka debatt men är inte främst en rapport från botten av en container, utan en storslagen och vacker film om hopplöshet och gemenskap, skriver Jacob Lundström.

AFTONBLADET -  Betyg 4 ”EN UNIK RÖST, och jag tycker mycket om den! Emma Gray Munthe

KULTURBLOGGEN - Betyg 4. Ett slag mitt i solarplexus på tillväxtfilosfin, en grym och träffande beskrivning av vad som håller på att ske i västvärlden där mänskliga rättigheter försvinner och arbetstagarens rätt gröps ur allt mer. En film som träffar rakt in i nutiden. - Rosemari Södergren

SVENSKA DAGBLADET - Betyg 4 ”vasst berättad dystopi” Karoline Eriksson

P1 KULTUR REPORTAGE - I Ami-Ro Skölds nya film "Butiken" slåss samtidsmänniskan om mat och minuter. Men friheten hägrar bland de hemlösa. Hör regissörens egna tankar om samhället och filmkonsten. - Lisa Bergström intrevjuar.

DAGENS NYHETER - Regissören Ami-Ro Sköld har själv varit en pressad butiksarbetare i gigekonomin. I sin långfilm ”Butiken” skildrar hen – med hjälp av både leranimation och verkliga personer – prekariatets tuffa vardag.
– Väldigt många vet inte att det ser ut så här i Sverige, vi behöver förstå det för att få till en förändring, säger Ami-Ro Sköld. Amanda Åström intervjuar.

SVT KULTUR - I sena tonåren blev regissören Ami-Ro Sköld hemlös. Några år senare ordnade livet upp sig och hen blev butikschef på en lågpriskedja. Nu har erfarenheterna blivit film i dramat ”Butiken”. Reportage av Jakob Runevad Kjellmer

NÖJESGUIDEN - Nöjesguidens filmredaktör Kasia Syty pratar med regissören bakom Butiken - en hybridfilm om en värld gömd i skuggan av den trendande lågprisbutiksromantiken, där skådespeleri blandas med leranimation.

VI - Filmskaparen Ami-Ro Sköld riktar i sin nya film kameran mot sin egen bakgrund som butikschef på en lågpriskedja. Det är en film om usla arbetsvillkor, stor utsatthet – men också hopp. Sanna Brobjer intervjuar.

ARBETAREN - Regissören, manusförfattaren och dockmakaren Ami-Ro Skölds nya film Butiken landar rakt ned i samtidens kris med prat om matpris och gigekonomi som vi alla känner igen. Historien började med egna erfarenheter för 20 år sedan. Josephine Askegård intervjuar.

P1 KULTUR - I Ami-Ro Skölds nya film slåss samtidsmänniskan om mat och minuter. Men friheten hägrar bland de hemlösa.