Scroll down
drama, thriller

Natten till den 12:e

Det sägs att varje utredare har ett fall som hänger kvar och åsamkar smärta utan att det riktigt går att förklara varför. I Yohans fall är det mordet på Clara.

Årets största franska film. Vinnare av 6 césar awards 2023: Bästa Film, Bästa Manus, Bästa Regissör, Bästa Manliga Biroll, Bästa Manliga Nykomling, Bästa Ljud.

VISAS

Köp biljett
//ny.bioregina.se/wp-content/uploads/2023/05/Nattentillden12e_1600x2000_1.jpg

Om filmen

Natten till den 12:e

Årets största franska film. Vinnare av 6 césar awards 2023: Bästa Film, Bästa Manus, Bästa Regissör, Bästa Manliga Biroll, Bästa Manliga Nykomling, Bästa Ljud.

Det sägs att varje utredare har ett fall som hänger kvar och åsamkar smärta utan att det riktigt går att förklara varför. I Yohans fall är det mordet på Clara. I början är det en grundlig standardundersökning av offrets liv. Men snart blir fallet till en uppslukande besatthet. Ett förhör följer på ett annat och det råder ingen brist på misstänkta. Yohan börjar ansättas av svåra tvivel. Endast en sak kan fastslås med någon sorts säkerhet. Brottet ägde rum natten till den tolfte.

Firade regissören Dominik Moll är tillbaka med ett gastkramande mordmysterium. Natten till den 12:e är baserad på delar av Pauline Guénas bok 18.3 – une année à la PJ (18.3 – A Year With the Crime Squad), en dokumentärroman författaren skrev i tätt samarbete med Versailles brottsrotel. Fallet med en ung kvinna som hittas död och bränd bär på stor tragik i egen rätt men väcker i den välspelade thrillerns form också större frågor om mäns ständigt pågående våld mot kvinnor.

GENRE  Drama, Thriller
REGI  Dominik Moll
MED  Bastien Bouillon, Bouli Lanners, Théo Cholbi
PRODUKTIONSLAND  Frankrike
SPRÅK  Franska
SVENSK PREMIÄR  2023-05-26
LÄNGD  115 min
ÅLDERSGRÄNS  15 år

”Tar ett nytt och spännande grepp om en gammal genre” – SvD

”Olivier Marguerits soundtrack ger en mjuk och känslosam inramning” – Aftonbladet

”Twin Peaks-doftande feministiskt kriminaldrama” – DN

”Snygg och trovärdig” – Nöjesguiden

”Fängslande mysterium med polisens slitgöra i fokus” – UNT