Scroll down
Komedi, Science Fiction, Fantasy

Delikatessen

Jeunet's debutfilm Delikatessen är lika visuellt slående som den är oemotståndligt skruvad.

I en obestämbar nära framtid har civilisationen klappat ihop. Mat finns inte att köpa för pengar - det är ärtor och linser som gäller för hårdvaluta. I ett fallfärdigt hyreshus bor en samling, minst sagt, udda figurer. Den ena knäppare än den andra. Och så den råbarkade slaktaren förstås. Han med köttbutiken “Delikatessen” i bottenvåningen. På något underligt sätt lyckas han alltid förse sina kunder med både innanlår och korv.

VISAS

Köp biljett

Om filmen

Delikatessen

I ett framtida Frankrike är kött en åtråvärd bristvara. Men den durkdrivna hyresvärden och slaktaren Clapet lyckas på något sätt hålla sin butik välförsedd med charkuterier. Tråkigt bara att det är så svårt att få vaktmästare att stanna någon längre tid i huset. När tycke uppstår mellan den senaste rekryten Louison och slaktarens dotter Julie hotas de fortsatta köttleveranserna för första gången på mycket länge. Och under gatan bubblar den vegetariska revolutionen i form av de linstuggande Troglodisterna!

Regissörsduon Jean-Pierre Jeunet och Marc Caro slog i 90-talets början ned som en färgstark kärleksbomb på biograferna med den här stilsäkra debuten. Formspråket hämtades från grand guignol, absurda filmklassiker, Tex Averys topp tunnor galna animationer och de vridna bildvinklar som återfinns i tecknade serier. Efter att Jeunet och Caro lyckats med konststycket att göra Delikatessen till såväl kassa- som kritikersuccé och kammat hem inte mindre än fyra åtråvärda Césarstatyetter blev de snabbt ett begrepp. Tillsammans med fotografen Darius Khondji levererade de ett minnesvärt verk vars kultstatus bara ökat under de 30 år som gått sedan premiären.

REGI  Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet
MED  Marie-Laure Dougnac, Dominique Pinon, Pascal Benezech
PRODUKTIONSLAND  Frankrike
SPRÅK  Franska
SVENSK PREMIÄR  1991-12-06
LÄNGD  99 min
ÅLDERSGRÄNS  15 år