Scroll down
dokumentär, konst på bio

Historjá – Stygn för Sápmi

Guldbaggar för Bästa dokumentär och Bästa originalmusik. En poetisk och drabbande skildring av den internationellt hyllade samiska konstnären Britta Marakatt-Labba. Hennes konst beskriver den samiska kulturen, idag och historiskt, och även samernas rennäring, som i grunden hotas av den globala klimatkrisen.

Britta Marakatt-Labba har under flera decennier skapat bilder från samisk historia och mytologi med endast nål och tråd. För några år sedan orsakade hon stor sensation med det 24 meter långa broderade verket "Historjá".

VISAS

Köp biljett
//ny.bioregina.se/wp-content/uploads/2022/03/Historja-affisch-rec.jpg

Om filmen

Historjá – Stygn för Sápmi

HISTORJÁ - Stygn för Sápmi, är en poetisk och drabbande skildring av den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba. Filmen vann två Guldbaggar 2023 för Bästa dokumentär och Bästa originalmusik.

Hennes konst beskriver den samiska kulturen, idag och historiskt, och även samernas rennäring, som i grunden hotas av den globala klimatkrisen.

Den internationellt hyllade konstnären Britta Marakatt-Labba har under flera decennier skapat bilder från samisk historia och mytologi med endast nål och tråd. För några år sedan orsakade hon stor sensation på Documenta i Kassel, en av den internationella konstscenens mest inflytelserika plattformar. Det 24 meter långa broderade verket "Historjá" lämnade publiken i tårar och över en natt blev Britta Marakatt-Labba en av Sveriges mest eftersökta konstnärer. Under våren 2022 är hon också aktuell som uttagen i Venedig-biennalens huvudutställning.

Genom Britta Marakatt-Labbas bilder och livshistoria utvecklas Historjá – Stygn för Sápmi i flera olika lager. Filmen skildrar både den samiska förståelsen av världen och människans beroende av naturen, hur den samiska kulturen är kopplad till en global rörelse för urfolks rättigheter och hur klimatförändringarna påverkar redan idag. Kommer Britta Marakatt-Labba lyckas med att slå larm genom sin konst ännu en gång, innan det är för sent?

REGI  Thomas Jackson
MED  Britta Marakatt-Labba
PRODUKTIONSLAND  Sverige
SPRÅK  Nordsamiska, Svenska
SVENSK PREMIÄR  2022-03-25
LÄNGD  89 min
ÅLDERSGRÄNS BT

DAGENS NYHETER
(4) - ”Historjá. Stygn för Sápmi” är ett brandtal mot klimatförändringarna. Thomas Jacksons dokumentär ”Historjá. Stygn för Sápmi” kretsar kring den kända samiska konstnären Britta Marakatt-Labba och klimathotet mot rennäringen. En hjärtskärande vacker film, tycker Birgitta Rubin.

AFTONBLADET
Betyg: 4 av 5 plus  Det är en engagerande och skickligt berättad dokumentär som visar vad som format Britta-Marakatt Labba och hennes konst. När hon syr nya bilder och målar akvarell vid fjället, men också när hon fångar in renkalvar med lasso för märkning. Och äter krogmiddag med kolleger i Stockholm. Välgjort porträtt av en imponerande konstnär. - Jens Peterson

GÖTEBORGS-POSTEN
Betyg: 4 ”Hos Marakatt-Labba, och i hennes textilkonst, finns en smittande livskraft. Den här 70-åriga kvinnan kommer aldrig att ge sig” skriver GP:s filmkritiker Mats Johnson som sett ett starkt porträtt av en rebellisk samisk konstnär. - Mats Johnson.

SYDSVENSKAN
Betyg: 4 Visuellt är filmen hisnande vacker, Jonas Rudströms och Hans Olof Utsis fotografi är fantastiskt. Arkivbilder vävs snyggt in, och Marakatt-Labbas broderikonst får ett storslaget kulturellt, politiskt och högst konkret sammanhang. - Malin Krutmeijer

NORRLÄNDSKA SOCIALDEMOKRATEN
Thomas Jacksons film är en poetisk och starkt berörande berättelse, där Jonas Rudströms och Hans Olov Utsis foto förmedlar och förstärker känslorna. Övergången från filmbilderna till Britta Marakatt-Labbas bilder i samma färgskala är svindlande. Hennes egen historia är också den samiska historien. Brita Marakatt-Labba tänker aldrig ge upp: ”Kampen började i och med att jag föddes, för i den samiska kulturen har vi alltid tvingats kämpa. Nu har vi en ny kamp att föra, mot klimatförändringarna. Klarar vi inte den kommer den att bli vår sista.” - Birgitta Östling