Scroll down
drama

EXODUS

Med visuell och känslomässig kraft iscensätter Abbe Hassan ett drama om råbarkad flyktingsmugglare som möter tolvårig flicka på flykt.

Filmen invigde årets Göteborg Film Festival.

VISAS

Köp biljett
//ny.bioregina.se/wp-content/uploads/2023/01/exodus_instagram_recension©triart_film.jpg

Om filmen

EXODUS

Med visuell och känslomässig kraft iscensätter Abbe Hassan ett drama om råbarkad flyktingsmugglare som möter tolvårig flicka på flykt.

I en turkisk hamn kliver en ström av människor ut ur den blekt gula containern. Det är 2015 och miljoner flyktingar försöker ta sig in i ett stängt Europa. En av dem är den tolvåriga syriska flickan Amal. Hennes systrar ska finnas i Grekland, hennes föräldrar i Sverige. Men dit är det långt när den turkiska polisen plötsligt stormar containerhamnen.

Amal, en fantasifylld, humoristisk men traumatiserad ung tjej och den äldre och luttrade flyktingsmugglaren Sam, reser tillsammans genom Europa för att försöka hitta friheten. De utvecklar en pappa-dotter-relation, som både blir deras överlevnad och uppvaknande.

Filmen, som är en modern road-movie om ett modernt och globalt fenomen, flyktingvågen, är Abbe Hassans debutlångfilm som regissör.

”Exodus är baserad på sanna historier. Från alla de miljoner människor som varit med om krig och flykt.  Däribland min egen familj”.
”Filmens ingång till ämnet är unikt.  Jag kommer att berätta den här historien med fantasi, humor, värme och hoppfullhet, vilket var det som fick mig att överleva när jag som 6-åring ensam fick fly från Libanon med hjälp av människosmugglare”,  berättar Abbe Hassan.

GENRE  Drama
REGI  Abbe Hassan
MED  Ashraf Barhoum, Jwan Alqatami, Isa Aouifa
PRODUKTIONSLAND  Sverige
SPRÅK  Arabiska
SVENSK PREMIÄR  2023-03-10
LÄNGD  101 min
ÅLDERSGRÄNS  11 år

Abbe Hassan, som tidigare producerat Måste gitt och regisserat kortfilmen Guld (GFF 2018), långfilmsdebuterar med en urstark film som med actionsekvenser och thrillerinslag skapar en dynamisk bild av en specifik europeisk närhistoria, men också ett intimt porträtt av två människor som av olika anledningar måste ty sig till varandra. Ashraf Barhoum och Jwan Alqatami agerar med bultande liv och ger känslomässiga nyanser till den oväntade vänskapen som tar dem båda till nya platser.