Scroll down
drama

En persikolund i Katalonien

Det är sommar och persikosäsongen är i full gång. Så länge som de kan minnas har den tätt sammanhållna familjen Solé levt av att plocka persikor i i Alcarràs, en liten by i Katalonien. Men de nya ägarna tänker hugga ner träden.

Filmen, som vann Guldbjörnen i Berlin 2022, bygger på regissören Carla Simóns egen familjehistoria.

VISAS

Köp biljett

Om filmen

En persikolund i Katalonien

Det är sommar och persikosäsongen är i full gång. Så länge som de kan minnas har den tätt sammanhållna familjen Solé levt av att plocka persikor i i Alcarràs, en liten by i Katalonien. Ägarna har stått i skuld till familjen som under inbördeskriget skyddade dem från fascisterna. Men nu kommer en ny generation av ägare och de har andra planer. Träden ska huggas ner och ersättas av en mer lönsam industri. Nu står familjen inför en ny och oviss framtid.

Filmen, som vann Guldbjörnen i Berlin 2022, bygger på regissören Carla Simóns egen familjehistoria.

GENRE  Drama
REGI  Carla Simón
PRODUKTIONSLAND  Spanien
SPRÅK  Katalanska, Spanska
SVENSK PREMIÄR  2022-10-07
LÄNGD  120 min
ÅLDERSGRÄNS  BT

DN: 4
Hotat paradis i ömsinta ”En persikolund i Katalonien”

"En fruktodlande familj hotas när markägarna vill förvandla trakten till en enda stor solcellspark. Katalanska ”En persikolund i Katalonien” ger en ömsint men osentimental bild av den gröna omställningens pris."

"Här finns varken offer eller gärningsmän, bara en utveckling där det finns betydligt mer pengar att tjäna på solenergi än frukt. ”En persikolund i Katalonien” sätter fingret på en utveckling där gamla traditioner och nya behov ställs mot varandra. En ömsint skildring av ett förlorat paradis som bär på en stor värme och respekt utan att fastna i falsk idyllisering eller påklistrad nostalgi."