Scroll down
dokumentär, konst på bio

Modigliani – skandalöst geni

Modigliani var en kontroversiell konstnär, och samtidigt odiskutabelt en av 1900-talets största. Modigliani föddes i Livorno, och levde ett kort, hårt liv – nästan som taget ur handlingen i en opera.

Dokumentären ser bortom legenden. Här berättas hans historia ur Jeanne Hébuternes perspektiv. Hon var hans unga sambo, och också ett av hans favoritmotiv. Porträtten av Jeanne Hébuterne, poeten Anna Achmatova och journalisten Beatrice Hastings har blivit ikoniska målningar.

Berättelsen vindlar genom museisalar som Albertina i Wien, Livornos Stadsmuseum, National Gallery of Art i Washington och de stora museerna och konstsamlingarna i Paris.

VISAS

Köp biljett

Om filmen

Modigliani – skandalöst geni

Modigliani var en kontroversiell konstnär, och samtidigt odiskutabelt en av 1900-talets största.

Modigliani levde ett kort, hårt liv. Dokumentären ser bortom legenden. Porträtten av Jeanne Hébuterne, poeten Anna Achmatova och journalisten Beatrice Hastings har blivit ikoniska målningar. Filmen besöker muséer i bland annat Wien, Washington och Paris.

Amedeo Modigliani drabbades som barn av flera sjukdomar. Under sin konvalescens bestämde han sig för att börja måla, och hans mor ordnade så att han kunde studera för landskapsmålaren Guglielmo Micheli i Livorno. Modigliani studerade sedan vid konstakademien i Venedig och Florens och anlände 1906 till Paris. Utan att ansluta sig till någon viss grupp eller rörelse lånade Modigliani från Toulouse-Lautrecs och Cézannes målningar, den afrikanska skulpturen, fauvisterna, kubismen och andra experimentella målningar av Picasso och Braque. Desto mer avgörande blev mötet med den rumänske skulptören Constantin Brancusi. Mellan 1910 och 1913 lade Modigliani all sin energi på skulpterandet.

Myten om Modigliani som en ”Montparnasseexcentriker” – stilig, fattig, stolt och drogad eller berusad – skapades av hans författarvänner, särskilt efter hans bortgång vid 35 års ålder. Myten glömmer hans intensiva koncentration på sitt måleri under de sista åren av sitt liv. När Modigliani, redan försvagad av sjukdom, tvingades sluta skulptera på grund av att mejseldammet trängde ner i lungorna, utnyttjade han många av skulpturens effekter i sina porträtt och nakenstudier, framför allt det karakteristiskt förlängda huvudet, den långa, upphöjda näsryggen och den långa halsen.

REGI  Valeria Parisi
MED  Marc Restellini, Ann L Ardis, Chloe Aridjis, Harry Bellet, Giovanni Bertazzoni, Jan Olsson
PRODUKTIONSLAND  Italien
SPRÅK  Italienska, franska, engelska, svensk text
SVENSK PREMIÄR  2020
LÄNGD  97 min
ÅLDERSGRÄNS  BT