Scroll down
dokumentär

Längtan till Áhkká

En film av The Bunch – ett porträtt av en hundraårig släkthistoria och en skildring av den svenska fjällvärlden så som de aldrig tidigare skådats. En poetisk dokumentärfilm om Magnus Granér, prisbelönt friskidåkare, och hans okända släkting Arthur Thelin som deltog i den första dokumenterade expeditionen upp på Áhkkás topp år 1921.

Köp biljetter

Om filmen

Längtan till Áhkká

En film av The Bunch.

Längtan till Áhkká är en poetisk dokumentärfilm om Magnus Granér, prisbelönt friskidåkare, och hans okända släkting Arthur Thelin som deltog i den första dokumenterade expeditionen upp på Áhkkás topp år 1921.

I april 1921 åtog sig en grupp fjällentusiaster med fotografen Borg Mesch i spetsen att vandra ut i Lapplands vildmark och försöka bestiga den högsta toppen på bergsmassivet Áhkká. Idag vet vi att Áhkká är Sveriges sjunde högsta berg, men då var detta i högsta grad ett outforskat område. Först med hjälp av häst och släde och därefter skidandes med packning på ryggen gav de sig av. Med på resan fanns en ung man vid namn Arthur Thelin, som för dagbok över deras upptäcktsresa. En resa som med tiden faller i glömska för alla andra utom de som deltog.

Nästan 100 år senare får friskidåkaren Magnus Granér veta sanningen om sin släkthistoria och hans koppling till Arthur Thelin. Genom sin gammelmorfars dagbok kommer han också närmare sig själv. Hans passion för skidåkning och fjällandskap tycks nedärvd genom flera generationer. 2021 ger sig Magnus ut på en egen expedition, mot Stortoppen på Áhkká.

Längtan till Áhkká är ett porträtt av en hundraårig släkthistoria och en skildring av den svenska fjällvärlden så som de aldrig tidigare skådats.

GENRE  Dokumentär
REGI  Gustav Cavalliin, Jens Nilsson
MED  Magnus Granén
PRODUKTIONSLAND  Sverige
SPRÅK  Svenska
SVENSK PREMIÄR  2022
LÄNGD  78 min
ÅLDERSGRÄNS  ej angivet (=15 år)

Directed by @gustavcavallin & @jnillagrams
Story by @gustavcavallin, @jnillagrams & @skimanguy
Produced by @jolindborg
Cinematography by @gustavcavallin and @thepeyben
Co produced by @skimanguy & @gustavcavallin
Music by @teodorwolgers
Edited by @jnillagrams & @gustavcavallin
Graphic design by @albinh
Still photography by @jnillagrams
Production company: @thebunchstagrams
Featuring @skimanguy @evelojna @alexhackel @thepeyben @jnillagrams @gustavcavallin @albinh @jolindborg @morgansalen @_elcay_