Scroll down
dokumentär

Somliga går med trasiga skor

Snart fyrtio år efter sin död är Cornelis Vreeswijk fortfarande en av svensk musiks största ikoner. Den fattige invandrarkillen från Holland blev folkkär och toppade listorna, men skapade också skandaler med sitt stormiga privatliv och hårda festande. Denna dokumentär tecknar ett ömsint porträtt av en artist som in i det sista kämpade för att ge röst åt samhällets svaga och trasiga. Kanske för att han, trots sina framgångar, alltid var en av dem.

VISAS

Köp biljett

Om filmen

Somliga går med trasiga skor

36 år efter artisten Cornelis Vreeswijks död spelas fortfarande hans sånger dagligen på radio och via olika streamingtjänster. Han var poet, låtskrivare, samhällskritiker, uttolkare och en artist med få motsvarigheter, han skrev över 500 låtar, gav ut 38 skivor och författade drygt 200 dikter. Cornelis är en av de mest produktiva och begåvade vismusiker som Sverige haft och möjligen det närmaste vi någonsin kommit en Johnny Cash eller Leonard Cohen.

Cornelis var alltid som naknast i sina sångtexter, han kommenterade ständigt sitt liv, sina möten, sina förälskelser, sin ångest och sin syn på världens orättvisor. Cornelis såg klassamhället och ville ge en röst till de längts ned. Han dog utfattig och skuldsatt i en säng på Södersjukhuset i Stockholm i november 1987. Hos en advokat i Malmö hade han i hemlighet deponerat en handskriven samling av sina mest kända sångtexter för att kronofogden inte skulle kunna sälja dem. Sångtexterna var det sista av värde han ägde.

Somliga går med trasiga skor är en helt ny skildring, med aldrig tidigare visat material om en av de största vismusikerna Sverige haft. Vi får följa hans uppgång och de återkommande fallen ner i samhällets lägre skikt men också eftermälet – budskapen i Cornelis texter klingar ända in i samtiden och är lika meningsfulla och träffande än idag.

GENRE  Dokumentär
REGI  Magnus Gertten
PRODUKTIONSLAND  Sverige
SPRÅK  Svenska
SVENSK PREMIÄR  2023-11-17
LÄNGD  105 min