Scroll down

WOLFWALKERS

Visade barnfilmer

WOLFWALKERS

Var stark. Var vild. Var fri. På dagen en flicka, om natten en varg…
Mytiskt, mystiskt och magiskt av skaparna till Havets sång.

Wolfwalkers är ett helt underbart äventyr för hela familjen som lyckas vara både tidlöst och brännande aktuellt på samma gång – och med en skyhög konstnärlig verkshöjd i bildberättandet. En blivande klassiker.”
Premiär! Söndag 15, 22 november 15.00 – BiljetterEn saga om den magiska och fantastiska vänskapen mellan två flickor som möts i 1600-talets Irland. Av skaparna till Oscarsnominerade Havets sång och The Breadwinner
Robyns pappa är på uppdrag av den engelska regeringen att utrota den sista vargflocken på Irland. När Robyn ger sig ut på ett eget äventyr i skogen träffar hon Mebh, en flicka som lever bland de hotade vargarna. Ju mer Robyn vistas i skogen desto mer tvivlar hon på vem som är den egentliga fienden.
Vi befinner oss i det av engelsmännen brutalt ockuperade Irland. Robyn kommer dit med sin pappa Bill som är på uppdrag att utrota vargarna som härjar i skogen och hotar staden. Mebh lever i skogen, uppfostrad av vargarna. Robyn trotsar pappas stränga order att hålla sig hemma och tillbringar mer och mer tid i skogen. En helt ny värld öppnar sig och får henne att förstå att det är inte vargarna som är de hotfulla. Långsamt förvandlas Robyn till just det som hennes egen pappa är satt att utrota.
Regi Ross Stewart, Tomm Moore
Med Eva Whittaker, Honor Kneafsey, Sean Bean
Land Irland, Luxemburg
Språk Engelska, textad på svenska
Produktionsår 2020
Genre Animation
Åldersgräns 7 år
Längd 102 minuter

Betyg 5
Animerade ”Wolfwalkers” är en blivande klassiker

Den irländska animationsstudion Cartoon Saloon har väckt uppmärksamhet under de senaste tio åren med filmer som ”Havets sång”, ”The secret of the kells” och ”Den osynliga flickan” som alla blivit Oscarsnominerade.
Den här gången lär de ta hem minst en gyllene statyett, om inte flera. ”Wolfwalkers” är ett helt underbart äventyr för hela familjen som lyckas vara både tidlöst och brännande aktuellt på samma gång – och med en skyhög konstnärlig verkshöjd i bildberättandet. En blivande klassiker.
Spelplatsen är det Cromwellskt ockuperade Irland på 1600-talet. Närmare bestämt Kilkenny (hemort för Cartoon Saloon). Unga Robyn har kommit till den gröna ön från hemmet i England. Hennes far, mästerjägaren, har just fått uppdrag av kolonialherren ”Lordprotektorn” att utrota de vargar som finns i skogen och som anses hota samhället från att slå mynt av den omgivande skogens rikedomar.
Robyn, som är van att härja fritt ute i naturen med eget litet armborst i handen, tvingas stanna inomhus efter förväntas sköta hushållet eftersom barn inte får lämna stadens portar. Hon smiter förstås ut ändå. Där inne i skogens höga salar träffar hon Mehb, en slags nordeuropeisk djungelflicka som delvis är uppfostrad av vargar. Men vem är hon egentligen? Eller snarare, vad? Och varför sover hennes mamma i en glänta utan att det går att väcka henne?
Mötet mellan Robyn och Mehb bildar fond för en högdramatisk historia som håller spänningen vid liv från första rutan till den sista och inte väjer för starka känslor på liv och död. Den i grunden ömsinta far-dotter-relationen i centrum utsätts för stora påfrestningar och en lojalitetskris som heter duga.
Legeringen av keltisk folklore, girlpower, kamp för ekologisk mångfald, kolonialkritik och vilt magiskt tänkande är överväldigande. Den känsloladdade och originella animeringsstilen är i sig själv en blandning av poesi och politik.
Staden där makten bor gestaltas med ett vasst, kubistiskt formspråk fyllt av hårda linjer och dova toner. Den omgivande skogen är sin tur ett böljande, grönskande, blommande paradis i ständig förändring. Särskilt väl lyckas tecknarna få till den känsla av frihet som omgärdar de löpande vargarna, fantastiskt flödande linjer som återspeglas i Mehbs virvlande stora hårman.
”Wolfwalkers” är den första animerade långfilmen beställd av strömningstjänsten Apple + men är i verkligheten som gjord för den stora duken. Om möjligt, ta chansen att se den på bio. Den upplevelsen kommer ni inte glömma i första taget.
Helena Lindblad, DN