Scroll down

TOM OF FINLAND

Visade filmer

TOM OF FINLAND

SVERIGEPREMIÄR!
Fredag 3 mars – tisdag 7 mars och torsdag 9 mars kl 19.00
DAGBIO måndag 6 mars kl 14.00

Touko Laaksonen har tjänstgjort som officer under andra världskrigets svåra år i Finland, men livet som följer efteråt visar sig lika tufft. Efterkrigstidens Helsingfors erbjuder ett högst begränsat livsrum för unga homosexuella män som Touko, med en vardag av förföljelse och hot om straffpåföljder. Under pseudonymen “Tom of Finland” finner han ett sätt för åtrå och längtan att komma till uttryck; i sin konst gestaltar han homoerotiska läderfantasier. Den blir en väg till frigörelse, för Touko och många med honom.
Tom of Finland skildrar den verkliga historien om Touko Laaksonens spektakulära livsresa, från det krigshärjade Finland, via Berlin till Kaliforniens liberala 70-talsparadis. Om hur hans provocerande konst uppnådde ikonstatus och inspirerade en hel generation unga homosexuella män.
Det är en gripande film om kärlek, mod och frihet. Den är regisserad av en av Finlands främsta regissörer, flerfaldigt Jussi-belönade Dome Karukoski, vars tre senaste filmer haft världspremiär på filmfestivalen i Toronto, och som förärats med en plats på Varietys Top 10 Directors To Watch-lista.

Regi: Dome Karukoski
Land: Finland/Sverige
År: 2017
Med: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Seumas F. Sargent
Språk: finska/engelska, svensk text
Genre: Drama
Åldersgräns: 15 år
Längd: 115 minuter