Scroll down

THEY SHALL NOT GROW OLD

Visade filmer

THEY SHALL NOT GROW OLD

Fredag 5 april – Torsdag 11 april kl 19.00
Måndag 8 april även kl 14.00 – BILJETTER

Årets mest omtalade dokumentärfilm av Sagan om Ringen-regissören Peter Jackson.


28 juni 2019 är det 100 år sedan freden i Versailles, som innebar slutet för det fem år långa första världskriget. Oscarbelönade Peter Jackson har gjort en gastkramande autentisk dokumentärfilm om kriget, med hjälp av nyrestaurerade stumma journalfilmer, som färg- och ljudlagts. Filmens berättarröster är krigsveteraner från kriget, inspelade på 60-talet.
Tack vare den digitala tekniken har Peter Jackson tagit bort repor och smuts och saktat ner tempot på de 100-åriga stumfilmerna så att människor rör sig i normal takt. Jackson har låtit läppläsare tolka vad som sägs och lagt in deras repliker, liksom pålagda, synkade ljud av fordon, hundar, munspel och explosioner.

Peter Jackson väljer bort den storslagna historiska berättelsen och fokuserar istället på de unga män som drog ut i krig, för att i många fall aldrig återvända. Med ett rikt material av arkivbilder och ljudupptagningar från BBC och Imperial War Museum, återskapar han med full skärpa och klara färger den enorma tragedi som drabbade miljontals människor. Från rekryternas tidiga entusiasm till helvetet i skyttegravarna och all den död och förstörelse de tvingades bevittna på vägen mot den slutliga desillusionen. Det här är en häpnadsväckande nära upplevelse av hur det var att vara där.
– Jag ville nå igenom dimman från det förflutna och lyfta in dessa män i dagens värld, så att de kan återfå sin mänsklighet igen – istället för att bara ses som Charlie Chaplin-aktiga figurer i gamla arkivfilmer. Genom att utnyttja dagens datorkraft för att sudda ut de tekniska begränsningarna hos 100 år gamla filmer, kan vi se och höra första världskriget så som soldaterna själva upplevde det, säger regissören.
Regi: Peter Jackson
Produktionsland: Storbritannien
Originaltitel: They Shall Not Grow Old
Språk: Engelska, textad på svenska
Produktionsår: 2019
Genre: Dokumentär, Krigsfilm
Åldersgräns: 15 år
Längd: 99 minuter
 

RECENSION: Annika Andersson, Moviezine – 5 av 5

Historien kliver fram ur bioduken i restaurerat 3D-format

Peter Jacksons dokumentär om första världskriget är en väldigt speciell om inte alltigenom behaglig filmupplevelse! En fullpoängare som berör mig så starkt att det känns viktigt att ha fått sett den, även om det kommer ta ett tag innan jag orkar se den igen…
”They Shall Not Grow Old” ger en oerhört gripande och helt unik inblick i historien som borde bli obligatorisk att se i skolorna! Ja, för de äldre eleverna åtminstone, med tanke på det explicita materialet… Aldrig har väl krigets fasor nått åskådaren i biosalongen så effektivt, som i Peter Jacksons dokumentär gjord av gammalt arkivmaterial och förstahandsupplevelser berättade av de som varit med.
Jackson har använt sig av de digitala framsteg som gjorts för bearbetning av rörligt material. Resultatet väcker gamla svartvita filmrullar från krigsfronten till liv genom att lägga till färg, samt ljudeffekter som matchar kanonerna och automatvapnen.

 
Filmen ligger också tvåa på betygstoppen i Sverige: https://kritiker.se/film/
Utöver dessa recensioner så har även TT Nyhetsbyrån gett den en 4:a. Ronny Svensson gav den en ”mycket stark 4:a” i TV4 Nyhetsmorgon. 
Se klippet här.
”Svartvita repiga filmer får nytt liv tack vare digital teknik som kan få en att tappa andan” – Aftonbladet (betyg 4 plus)
”En filmhistorisk milstolpe” – Moviezine (betyg 5)
”Alla måste se den här filmen” – Daily Mail
”En gripande, rörande och oavlåtligt engagerande lektion i hur man ger det förflutna liv” – Hollywood Reporter
5 stjärnor – The Guardian
5 stjärnor – The Independent
5 stjärnor – Weekly Express
5 stjärnor – Roger Ebert