Scroll down

THE SHINING

Blogg-inlägg

THE SHINING

KLASSIKER-måndag Kommande

Stanley Kubricks rysarklassiker firar 40 år! Jack Nicholsons vansinniga leende är lika skrämmande i dag som 1980.Jack Torrance (Jack Nicholson), en nykter alkoholist och misslyckad författare, tar jobb som vaktmästare på ett avlägset hotell i Klippiga bergen över vintermånaderna medan hotellet hålls stängt. Han hoppas att avskildheten på det insnöade hotellet ska ge honom arbetsro. Med till hotellet tar han sin fru Wendy (Shelley Duvall) och sin sexårige son Danny (Danny Lloyd). Men hotellet ruvar på onda minnen och krafter…

Filmen är full av minnesvärda scener och repliker, gärna citerade och parodierade i andra filmer och media.
Filmen bygger på Stephen Kings roman Varsel.
Extra lång version: 144 minuter!
Regi: Stanley Kubrick
Med: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers
Land: USA
Språk: Engelska, svensk text
Premiär: 1980
Genre: Drama, Skräck
Åldersgräns: 15 år
Längd: 144 minuter

Pressreaktion
”Lite oväntat lyckades Stanley Kubrick med konststycket att göra den bästa filmatiseringen av en Stephen King-rysare. De blodröda korridorerna, den iskalla labyrinten och Jack Nicholsons vansinniga leende är lika skrämmande i dag som 1980.”
Moviezine
”Sammanhanget och känslorna är tidlösa och därför är det också en rysare som växer med åren. För vem som helst, till och med Stephen King, måste erkänna att om man ser filmen sent en mörk kväll, gärna med lite vin i sig, så är den precis lika läskig varje gång. Oavsett hur många gånger man ser den och oavsett hur många gånger man sett papperet med raden “All work and no play makes Jack a dull boy”. Ryslig respekt!”
Moviezine