Scroll down

THE NIGHTINGALE

Jukeboxbio,Visade filmer

THE NIGHTINGALE

Babadook-regissören Jennifer Kent är tillbaka med en skoningslös kostymthriller om hämnd i den hänsynslösa kolonialtidens Tasmanien.Året är 1825 på den australiska ön Tasmanien. Den unga irländska fången Claire söker hämnd på den brittiska officer som brutalt mördat hennes familj. Claires jakt går genom Tasmaniens vildmarker och till sin hjälp har hon en aboriginsk spårare, Billy, som även han drivs av ett traumatiskt förflutet.
Med The Nightingale är unisont hyllade Babadook-regissören Jennifer Kent tillbaka med något helt nytt: en ryslig kostymthriller om hämnd i den hänsynslösa kolonialtidens Australien.
Regi: Jennifer Kent
Med: Aisling Franciosi, Sam Claflin, Baykali Ganambarr
Land: Australien
Språk: Engelska, textad på Svenska
Originaltitel: The Nightingale
Produktionsår: 2019
Genre: Drama, Thriller
Åldersgräns:
Längd: 136 minuter

SVT: Brutalt om förtryckets mekanismer i The Nightingale

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin har sett Jennifer Kents The Nightingale – en smärtsam udda par-historia som vittnar om hur maktmissbruk smittar och om hur den hierarkiska tillvaron gör att den förtryckta förtrycker än mer, det finns ju alltid någon som står längre ned på stegen.

Det har gått fem år sedan Jennifer Kent gjorde global succé med debuten The Babadook, en analogt fixad, lågbudgeterad skräckfilm som gav den gamla nötta genrepremissen ”det hemsökta huset” färskt blod och ny psykologi. Även i den efterlängtade återkomsten tar hon ett eget grepp på en väl utnyttjad berättarmall, den om (western) hjälten som berövats allt och ger sig ut på hämndresa. Forts

Moviezine: Skoningslös tasmansk hämndsaga

Näktergalen sjunger om hämnd och ond bråd död i “The Nightingale”. Den australiska regissören Jennifer Kent följer upp rysaren “The Babadook” med en omskakande odyssé genom kolonialtidens Tasmanien.
1820-talets Tasmanien porträtteras som en gudsförgäten plats vid världens ände i “The Babadook”-regissören Jennifer Kents efterlängtade återkomst. Till straffkolonin söder om Melbourne har irländska och brittiska brottslingar skickats för att likt soldaterna, slava under den brittiska flaggan och “sprida civilisationen” genom en brutal slakt på den aboriginiska ursprungsbefolkningen, benämnda som “the blacks”.
Efter ett vidrigt övergrepp ger sig den unga irländska fången och sångfågeln Clare (Aisling Franciosi) ut i den oförlåtande Tasmanska vildmarken för att söka hämnd på den brittiska officer som tagit allt hon håller kärt ifrån henne. För att hitta soldaterna anlitar hon den aboriginske spåraren Billy “Blackbird” som själv har ärrats djupt av kolonisatörerna. Två fåglar som är allt annat än fria ger sig tillsammans ut på en farlig resa längs stigar där endast små gnistor av medmänsklighet lyser upp i kolonialtidens ogreppbara mörker.
Forts (Moviezine)