Scroll down

THE KILLING OF A SACRED DEER

Visade filmer

THE KILLING OF A SACRED DEER

Sverigepremiär!
Fredag 10 november – torsdag 16 november kl 19.00.
DAGBIO måndag 13 november kl 14.00


Yorgos Lanthimos (The Lobster) nya film beskrivs av vissa som en skräckfilm, medan Lanthimos själv tycker att den lika gärna kan kallas komedi.
Colin Farrell spelar den framgångsrike kirurgen Steven, som utåt sett verkar lycklig med sin hustru Anna (Nicole Kidman) och barnen Kim och Bob (Raffey Cassidy och Sunny Suljic). Men han är samtidigt bäste vän med sextonårige Martin (Barry Keoghan från Dunkirk). Denne allvarligt lagde tonåring hälsar på Steven på sjukhuset, dyker upp i hans hem och bjuder hem honom till middag med sin ensamstående mamma (Alicia Silverstone). Martin verkar ha någon hållhake på sin framgångsrike vän; frågan är vad den udda vänskapen grundar sig i, och vad den kan få för konsekvenser.
DN, betyg 5: “Den grekiske regissören Yorgos Lanthimos är tillbaka med ett lysande, klaustrofobiskt och absurdistiskt familjedrama. Varje bild känns som ny, skriver Kerstin Gezelius.” Läs mer.

Regi: Yorgos Lanthimos
Med: Colin Farrell, Nicole Kidman, Raffey Cassidy, Sunny Suljic, Barry Keoghan, Alicia Silverstone
Land: Storbritannien
Språk: Engelska, textad på svenska
Produktionsår: 2017
Genre: Drama, Skräck
Åldersgräns: 15 år
Längd: 121 minuter
Patrik Linderholm, Moviezine:
Nattsvart humor i Kubrick-doftande thriller
“Regissören Yorgos Lanthimos återförenas med Colin Farrell i den lika dråpligt roliga som nattsvarta thrillern ”The Killing of a Sacred Deer”.
Är det något man kan säga om den grekiske regissören Yorgos Lanthimos så är det att han inte väjer undan för det absurda. Tvärtom – det är hans största inspirationskälla och dragningskraft. I genombrottet ”Dogtooth” fick vi träffa familjen som hålls isolerad från omvärlden och tror att katter är köttätande monster. I sitt första engelskspråkiga projekt ”The Lobster” från 2015 trädde vi in i en alternativ framtid där personer som inte föll in i den normativa tvåsamheten förvandlades till djur. Vad än han hittar på härnäst är det alltid en fröjd att se exakt vad – och hans senaste ”The Killing of a Sacred Deer” är inget undantag för den säregna auteuren.
(…)
Lanthimos utmärkande deadpan-humor återfinns även i ”The Killing of a Sacred Deer” – komplett med stela middagsbjudningar där repliker som ”our daughter started menstruating this week” inte är ett konstigt svar på frågan om hur allt är med familjen. Men trots den bitvis dråpliga humorn är det ingen tvekan om att detta är Lanthimos mörkaste och mest skrämmande film hittills. Ju längre filmen pågår desto oftare sätter man skrattet i halsen och tar snarare ett extra hårt tag om armstödet.
”The Killing of a Sacred Deer” känns inte lika intresseväckande utstuderad som flera av hans tidigare filmer – och kanske är det så att hans bisarra idéer funkar bättre i mer humoristisk kontext. Men Lanthimos bevisar att han fortfarande är en av de mest intressanta verkande regissörerna idag – och fortsätter bära vidare facklan från filmskapare som David Lynch och Jonathan Glazer.”