Scroll down

THE ASSASSIN

Visade filmer

THE ASSASSIN

Fredag 18 mars – torsdag 24 mars kl 19.00
DAGBIO måndag 21 mars kl 14.00
Vinnare av bästa regi i Cannes 2015 och baserad på en historia nedskriven under Tangdynastin. Ett stilistiskt vackert drama om ära, saknad och tradition med Shu Qi och Chang Chen (Crouching Tiger Hidden Dragon).
theassassin-banner-nf2
800-talet i Kina. En 10-årig flicka från en nobel familj blir kidnappad och uppfostras i exil till att bli en skicklig lönnmördare. En dag återvänder hon till sitt hemland där hon måste möta sina föräldrars och sina egna minnen och reaktioner. Men hon kommer också med ett svårt uppdrag. Ett uppdrag som tvingar henne att välja mellan att offra mannen hon älskar eller bryta med traditionerna inom en uråldrig order av rättfärdiga mördare.
Regi: Hou Hsiao-Hsien, Taiwan, Kina 2015, 107 minuter, från 11 år.
Originalspråk: Kinesiska (Mandarin), svensk text.


HOU HSIAO-HSIEN
Det är många som anser att Hou Hsiao-Hsien är världens bästa nu levande filmskapare. I likhet med Hou´s tidigare filmer ger han ännu en gång en film med fantastiskt foto och en långsam, eftertänksam stämning. Sedan Millenium Mambo (2001) har Hou´s filmer kretsat kring en stark kvinnlig karaktär, så gör också The Assassin.
LIVSÖDEN
Filmen är baserad på en historia nedskriven under Tangdynastin och är ett stilistiskt drama om ära, saknad och tradition. Om familjerelationer, hämnd och att livet kanske inte alltid blev som det var tänkt. Trots att filmen speglar en helt annan tid och kulturell tradition gör den det ändå lätt för betraktaren att leva sig in i de olika personernas ibland motstridiga reaktioner.
HISTORISKT KAMPSPORTSDRAMA
Den kinesiska genren wuxia, en typ av hjältesagor som kretsar kring ensamma krigare som slåss för det goda, har mer och mer börjat närma sig den västerländska kulturen. I likhet med Crouching Tiger Hidden Dragon (2000) eller Hero (2002) ger också The Assassin en vacker uppvisning av kampsport och svärdkonst, full av känslor.
”Årets vackraste film”Uppsala Nya Tidning

”Bland de vackraste filmer jag sett”C-G Karlsson, SvT
”Hou Hsiao-Hsien är tillbaka i sitt esse” Metro

”En långsam, mjuk och poetiskt vacker historia”Smålandsposten
”Ett mästerverk, ett fängslande drama, en estetisk pärla med oslagbar skönhet”Filmeye
”Varje bildruta rymmer en sådan skönhet att jag bara sitter och gapar”Umeå Tidning
”Bedövande vackra bilder” Expressen

”Färgen, djupet, ljuset och skuggorna, allt är STRÅLANDE”Télérama
”Nästan Kubrickiansk i sin perfektion”Variety
theassassin-bild1
theassassin-bild2
theassassin-bild3
theassassin-bild4
theassassin-bild5

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *