Scroll down

TEHERAN TABU

Visade filmer

TEHERAN TABU

Måndag 30 juli – torsdag 2 augusti kl 19.00
Måndag 30 juli även kl 14.00  DAGBIO


Teheran Tabu är en hyllad debut om unga människors öden som korsar varandras spår i ett dystopiskt, korrupt och vackert animerat Teheran. En humanistisk film som med ömhet och humor skildrar motsägelserna i det iranska systemet och speglar dess konsekvenser.
I sin strävan efter frihet och lycka tvingas några personer i Teheran, Iran, att bryta mot samhällets förtryckande regler. Starkt och vackert animerat drama som jämförts med Persepolis och Waltz with Bashir.
Teheran tabu har valts ut för biografdistribution av 100 filmälskare i Folkets Bios projekt Scope 100.
teheran_tabu_insta_rec
På ytan ett starkt reglerat samhälle styrt av förbud och religiösa lagar. Under ytan ett bubblande liv där det närmast blivit en sport att hitta sätt att trotsa restriktionerna. I en stad där korruption sträcker sig långt upp på samhällsstegen och prostitution, otrohet, droger och sex är lika vanligt förekommande som i vilken annan världsstad som helst korsas några människoöden.
Pari tvingas sälja sig till högste domaren för att få någonstans att bo, Donya försöker förtvivlat dölja sin förlorade oskuld och Zarah drömmer om att få jobba och kallar sina hemliga aborter för missfall. Det som förenar dem är en obetvinglig lust att leva och en vägran att låta sig kuvas.

Regi, manus, animation: Ali Soozandeh
Med: Farhad Abadinejad, Jasmina Ali, Rozita Assadollahy
Land: Österrike, Tyskland
Originaltitel: Tehran Taboo
Språk: Persiska, textad på svenska
Produktionsår: 2017
Genre: Drama, Animerad film
Åldersgräns: 15 år
Längd: 96 minuter
Ett samtal avlyssnat på tunnelbanan var upprinnelsen till berättelsen i Teheran tabu. Regissören Ali Soozandeh hörde två unga iranska män prata om sina erfarenheter med kvinnor där de bland annat nämnde en prostituerad som brukade ha sitt barn med sig.
Ali Soozandeh började fundera över sexualitetens roll i Iran och utifrån forskning i sociala medier tillsammans med egna minnen och erfarenheter, utvecklades manuset.
Att spela in filmen i Teheran var otänkbart och inte heller Marocco eller Jordanien gav den rätta känslan. Ali Soozandeh arbetar huvudsakligen som animatör och till slut bestämde han sig för att göra en animation, med ”rotoscoping” teknik.
ALI SOOZANDEH är född i Iran men lever idag i Tyskland. Han var nio när den islamska revolutionen ägde rum och hans minns tydligt den dag då pojkar och flickor plötsligt delades på i skolan. Efter att ha levt utomlands sedan han var 25 har han haft en bestämd uppfattning av hur livet i Iran ser ut. Men arbetet med filmen har gett honom en delvis annan bild.
”Genom arbetet med filmen har jag insett hur komplext  det iranska samhället är, säger han. Det finns inga enkla svar och jag har fått ett mycket närmare förhållande till Iran.”
”Filmen fokuserar på den dubbelmoral som ofriheten   tvingar på människor och som skapar många besvärliga situationer, ofta helt absurda och ibland rent komiska”, säger regissören.
Med filmen vill Ali Soozandeh bryta tystnaden som omger så mycket i Iran. Lagar, förbud och moralregler är de krafter som styr det dagliga livet. Att trotsa tabun är ett sätt att protestera. När sexualiteten är starkt reglerad finns det ingen ände på upp-finningsrikedomen kring hur man ska jobba förbi restriktionerna. Det går alltid att hitta en plats som är fri. Den återhållna fasad man tvingas hålla upp utåt kompenseras av en total gränslöshet i privatlivet vad gäller sex, alkohol och droger.
I det medelklassområde där filmen utspelar sig finns restriktionerna lika mycket i människors huvuden som i lagarna. En familjs ära är så mycket viktigare i Iran än i Europa. De sociala kontakterna är också avgörande för hur framtiden utstakar sig.
En utomäktenskaplig förbindelse kan göra att en hel familj förlorar i anseende, och att hamna i fängelse är ingenting mot att bli utsatt för att dina släktingar och grannar får veta vad som hänt. Då är all ära förlorad.