Scroll down

SUPERSWEDE

Visade filmer

SUPERSWEDE

EN FILM OM RONNIE PETTERSSON
Premiär! Fredag 18 augusti – torsdag 24 augusti kl 19.00
DAGBIO måndag 21 augusti kl 14.00


Fredag 18 augusti: Fotograf Lennart Jonasson, Östersund, vars foton är med i filmen,  inleder och berättar om när ha fotograferade Ronnie Pettersson.
“Superswede” är en film om den svenska racinglegenden Ronnie Peterson vars liv slutade med en våldsam krasch på Monzabanan 1978 och chockade en hel värld. Filmen tar tillsammans med Ronnies dotter Nina Kennedy och några av de största namnen inom racingvärlden med publiken på en episk resa till en epok då sporten kantades av glamour, dårskap, hjältemod, big business och krafter som under ett decennium drev fler än tolv förare i döden.
SUPERSWEDE_WEB

Regi: Henrik Jansson-Schweizer
Land: Sverige
Produktionsår: 2017
Språk: Svenska, Svensk text
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: –
Längd: 88 minuter
Sveriges mest framgångsrika Formel 1-förare någonsin, Ronnie Peterson, var arbetargrabben från Örebro som i rasande fart blev känd som ”Superswede” för miljontals fans. Paralleller kan dras till Zlatans status idag. Nu görs en dokumentärfilm om hans liv som tragiskt slutade med en våldsam krasch 1978 – och en hel värld tappade andan. Filmen, som kommer heta Superswede, har biopremiär hösten 2017 och kommer efter biofönstret att gå upp exklusivt på streamingtjänsten Viaplay under våren 2018 som en Viaplay Originalfilm.
I den laddade filmen Superswede spåras Ronnies liv från den lilla orten Almby utanför Örebro där han träffade sin älskade Barbro, till det förföriska och glamourösa jetsetlivet i Formel 1-cirkusen.
Henrik Jansson-Schweizer, filmens regissör, som bl.a ligger bakom succéerna “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och “Tjockare än vatten”:
– Det är en fantastisk kärlekssaga. De försökte båda passa in i en värld full av pengar och kändisskap. Tillsammans gick de oskiljaktiga igenom svårigheter när Ronnie utmanade de oskrivna reglerna i racingvärlden. Den här filmen har under många år varit en dröm för mig att göra och nu är det äntligen dags.
Superswede är en gripande historia om fartens gladiatorer som berättas genom unika och tidigare ej visat material. Ett storslaget persongalleri bestående av Formel 1-legender och rivaler bidrar till att göra berättelsen om Ronnie Peterson komplett.
Mia Sohlman, filmens producent, som bl.a producerat den uppmärksammade serien Blå Ögon:
– Reaktionerna från racingvärlden har varit överväldigande och vi har nog först nu insett vilken stor stjärna Ronnie faktiskt var. Vi är också extremt glada att Ronnie och Barbros dotter Nina medverkar i projektet.
Ronnie Petersons dotter Nina Kennedy är samproducent:
– Det känns fantastiskt att få vara en del av detta projekt och att få min pappas livshistoria återberättad genom alla dessa stora legender. Det betyder oerhört mycket för mig då jag var så liten när pappa gick bort. Jag ser även fram emot att få uppleva alla platser där min far gjorde historia, säger Nina Kennedy.
Filmen är även en resa tillbaka till ett decennium präglat av oljekris, lågkonjunktur och vänstervindar. I stark kontrast till detta speedar Formel 1-världen som ett högoktanig direktsänd kamp på liv och död.