Scroll down

SPRING UJE SPRING

Blogg-inlägg

SPRING UJE SPRING

Komande! Premiär 18 september.

Trista nyheter. I skuggan av Corona-viruset har TriArt Film och produktionsbolaget Filmlance beslutat att skjuta upp biopremiären av Henrik Schyfferts långfilm SPRING UJE SPRING. Inget nytt datum är satt.

Henrik Schyffert regidebuterar med varm komedi om att hantera livets mer oväntade vändningar.


Livet blir sällan som man har tänkt sig.
Uje Brandelius självbiografiska berättelse vävs ihop med popmusik om livet och vardagen. Det är när livet tar vändningar du inte kunde fantisera om som frågan ställs på sin spets: vad är det som är värt nåt? Uje Brandelius och hans familj spelar sig själva i en film som utspelar sig under ett par sommarveckor i stockholmsförorten Bredäng.
Regi: Henrik Schyffert
Manus: Uje Brandelius
Med: Uje Brandelius
Land: Sverige
Språk: Svenska, Svensk text
Originaltitel: Spring Uje spring
Produktionsår: 2019
Genre: Komedi
Åldersgräns: BT
Längd: 77 minuter

”Om jag bara hade fått göra en sak till innan jag dör så är det den här filmen. Vi kämpar alla med att försöka få ihop våra liv. Försöka få våra drömmar, förhoppningar och planer att vara i synk med vår sanning och vardag. Försöker få kartan och verkligheten att stämma överens. Och allt som oftast så är det faktiskt svårare att rita om en karta än att ändra sin verklighet. Det är svårt. För att inte säga omöjligt. Men man kan inte låta bli att dras till folk som försöker. Uje är en man som hamnar i en kris. En kris som är så stor att han inte ens vågar erkänna för sig själv hur illa det är. Så han bestämmer sig för att dölja den. Gömma den för alla runt omkring honom och kanske framförallt för sig själv. Ser han den inte så finns den kanske inte. Den här lögnen tvingar honom att rannsaka sig själv och sitt liv radikalt. Han tvingas ta chanser och göra saker han aldrig skulle gjort om inte den här sjukdomen hade klampat in och forcerat honom ur gamla hjulspår. Eftersom historien är sann så ville jag göra filmen sann. Uje och hans familj spelar sig själva. Inga flashiga namn och fyrverkerier. Det här är en film som hittar humorn i det tysta, lite gömda stället inom oss. Det är inga slapstick eller enkla skratt utan varmt och mörkt på samma gång. Och sant. Det här är också en film med massor av musik. Jag har varit ett jättefan av Uje och Doktor Kosmos i en massa år. Sett dom på festivaler i Piteå och på klubbar i Örebro. Ujes musik låter inte som något annat. Den försöker inte anpassa sig eller följa trender. Den är en helt egen fantastisk liten genre. Jag har till och med gjort en bonad ovanför sängen på landet med titeln från deras låt ”På låtsas och på riktigt”. För det stämmer så bra med hur jag själv vill vara. Jag vill få leka och larva mig men också vara sann och vuxen. Och exakt så ska den här filmen vara. Den ska vara barnslig, rolig, dansa och sjunga och samtidigt vara förstående, empatisk, realistisk och inte vara rädd för att ställa de stora frågorna. Precis som livet självt” – Henrik Schyffert
Henrik Schyffert (f. 1968) har genom åren gjort en otalig mängd stand-up; monologen The 90’s – ett försvarstal, Ljust och Fräscht och Ägd med Fredrik Lindström och spelat på Dramatens stora scen med pjäsen Drömmen om Herrön tillsammans med Killinggänget. Dessutom är han en väletablerad film och TV-skådespelare, sångare, manusförfattare och regissör. Genom åren har han medverkat i radio och tv med program som Hassan och Knesset, granskat humor i SVT:s serie Dokument: Humor, gjort NileCity, Percy Tårar, I Manegen… och Torsk på Tallinn, medverkat i SVT:s Melodifestivalen och Landet brunsås tillsammans med Erik Haag och Lotta Lundgren samt varit med i Fyra nyanser av brunt. Henrik har också regisserat TV-serierna Jättebästisar och Allt faller.
Uje Brandelius (f. 1971) är känd som frontfigur i popbandet Doktor Kosmos. Han släppte sin första soloskiva Spring, Uje, spring 2015. Istället för en traditionell turné gjorde Uje en självbiografisk scenföreställning för att framföra sina låtar, även den med titeln Spring, Uje, spring. Föreställningen hade premiär i november 2016 och sattes sedan upp på Södra Teatern, Dramaten och på scener runt om i Sverige. I maj 2017 hade en radioversion av pjäsen premiär på Sveriges Radio Drama och i oktober 2018 kom pjäsen på silverplats i den prestigefulla tävlingen Prix Europa. Uje gjorde även ett mycket uppskattat sommarprat 2018. Utanför musiken har han varit politiskt aktiv, 2009 tillträdde han som pressekreterare i Vänsterpartiet. Han har också varit journalist på Arbetarbladet och programledare i Sveriges Radio på P3, P4 och SVT där han bland annat har medverkat i panelen på Studio Pop. Brandelius har även skrivit texten till introt till UR:s barnprogram Slappis. År 2018 debuterade han som barnboksförfattare med Hemma hos Harald Henriksson som nominerades till Augustpriset i kategorin barn- och ungdomsböcker.