Scroll down

SOPHELIKOPTERN

Visade filmer

SOPHELIKOPTERN

Premiär!
Fredag 27 maj – torsdag 2 juni  kl 19.00
även DAGBIO måndag 30 maj 14.00
Samtal  efter filmen med Åsa Nilsson, scenograf på torsdag 2 juni.

Underfundigt och stilsäkert!
En gigantisk container lossnar från en helikopter med ett fruktansvärt brak. Samtidigt vaknar en gammal romsk kvinna med en enorm saknad efter sin gamla väggklocka. Klockan har varit hos urmakaren i över ett år. Nu måste den hem. Hon ringer ett barnbarn som lovar att ta hem klockan. En 103 mil lång resa genom Sverige kan börja.
Sophelikoptern är en underfundig, stilsäker och mycket underhållande roadmovie på romani. Svenskhet och utanförskap utforskas i Jonas Selberg Augustséns långfilmsdebut.
Torsdag 2 juni kl 19.00
visas filmen och efteråt bjuder Filmpool och Folkets Bio Regina till samtal med filmens scenograf och produktionsdesigner, Åsa Nilsson! Varmt välkomna!

En hel rad jämtar medverkade vid inspelningen av filmen. Scenografen Åsa Nilsson var produktionsdesigner, filmaren Clara Bodén jobbade som scripta, Marit Sigurdsson som scenografiassistent och scripta, Miq Bohlin var rekvisitör, Nilas Sundberg var rekvisitaassistent och Berny Carlsson passare.

Regi, manus: Jonas Selberg Augustsén
Land: Sverige
År: 2016
Längd: 100 minuter
Språk: Romani, svenska, engelska
Textning: Svenska
Genre: Drama, roadmovie
Skådespelare / Medverkande: Christopher Burjanski, Daniel Szoppe, Jessica Szoppe, Singoalla Millon m fl
Premiär: 27 maj
Originaltitel: Sophelikoptern


”Vid första anblicken är ramen för berättelsen i Sophelikoptern mycket enkel: tre personer ska leverera en gammal väggklocka till sin mormor. Och på ett sätt kan man säga att filmen i grunden behåller denna enkelhet från början till slut. Men filmen är även konstruerad på ett sådant sätt att den hela tiden har ambitionen att berätta något mer. Något utöver och bortom den uppenbara enkelheten.
I arbetet med filmen har jag intresserat mig mycket för vad som händer om man tar de klassiska dramaturgiska verktygen som finns till hands och skruvar ner de dramatiska nivåerna till ett absolut minimum. Jag vill dock påpeka att jag med detta inte menar att dramaturgi är av ondo och bör förkastas. Tvärtom. Dramaturgi är absolut nödvändig i all form av film med narrativa pretentioner och är ett välkänt och uråldrigt och mycket nödvändigt verktyg. Manuskriptet har skrivits med en djup fascination och ett genuint intresse för begreppet dramaturgi. Inte det omvända. Jag har intresserat mig mycket för en paradox jag funnit i berättandets konst: Att berätta kan i mycket hög utsträckning också handla om vad man inte berättar…
Sophelikoptern är den tredje filmen där jag arbetar på ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk. Detta är ett försök att på ett mer abstrakt sätt arbeta med det talade språket i en svensk film. Jag använder där språket mer som ett filmiskt berättarverktyg än som ett autentiskt sätt för människor i filmen att kommunicera med.”– Jonas Selberg Augustsén
The-Garbage_Helicopter_filmstill_05
The-Garbage_Helicopter_filmstill_06
Jonas Selberg Augustsén (f.1974)  har de senaste åren utvecklats till en av Sveriges mest intressanta regissörer. På ett högst egensinnigt och humoristiskt sätt berättar han historier om människor och platser som tycks befinna sig i ett gränsland. Han har en sällsynt förmåga att extrahera existentiella frågor ur de mest vardagliga situationer och få till underhållande tänkvärdheter.
Jonas_Fotograf_Anders+Bohman
Jonas Selberg Augustsén har skrivit manus till och regisserat kortfilmerna Kalven & friheten (2006) och Processen (2007), den uppmärksammade långfilmsdokumentären Trädälskaren (2008), Höstmannen (2010), som vann novellfilmspriset på Göteborgs Filmfestival och en rad priser på utländska filmfestivaler, bland annat i Melbourne, Locarno, Warszawa, Tallinn och Murmansk, och kortfilmen Myrlandet (2011).
Jonas tilldelades Bo Widerberg-stipendiet 2007 med motiveringen att han på sitt alldeles egna sätt lever upp till Widerbergs motto ’liv till varje pris’. Sophelikoptern är den tredje filmen i en planerad serie om fem – där Höstmannen och Myrlandet är de första – där det talade språket är ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk..
 
Foto: Anders Bohman
Producent: Andreas Emanuelsson
Klippning: Nils Moström
Musik: Jan Sandström

Leave a comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *