Scroll down

SMÅSTAD

Visade filmer

SMÅSTAD

SVERIGEPREMIÄR!
Fredag 20 januari – torsdag 26 januari kl 19.00
DAGBIO måndag 23 januari kl 14.00

Möt Björn och hans fyra systrar, mitt i livet. När deras far dör hittar de en videohälsning som han lämnat efter sig. Ett meddelande från andra sidan som får dem att ifrågasätta valen de gjort och hur man bäst tar vara på livet. Det är nu som Björn bestämmer sig för att utmana sitt livs största rädsla.
Regissören Johan Löfstedts egen släkt ställer sina liv till förfogande i en skimrande berättelse som får verkligheten att svindla.

Småstad trailer from Folkets Bio on Vimeo.
Regi: Johan Löfstedt
Land: Sverige
År: 2016
Med: Björn Löfstedt, Gunilla Carlsén, Kina Löfstedt, Monica Sturzenbecker, Pelle Löfstedt
Språk: Svenska, Svensk text
Genre: Drama
Åldersgräns: ej angivet
Längd: 91 minuter

rec svt bild

Sofia Olsson, “Jag älskar den här filmen”.

“Det är en film som tvingar en att se på sitt eget liv, att vilja bli bättre men samtidigt se och uppskatta och acceptera det som är bra. Jag vet att jag låter som en billig livscoach nu, men det får jag leva med för det är så jag känner när eftertexterna rullar.

Förvänta er inga djupa familjehemligheter eller stora trauman av ”Småstad”. Men människoliv. Vanliga liv. Helt vanliga, långtråkiga och dötrista och alldeles underbara liv.”

Läs recensionen och se intervju med Sofia Olsson.

————————————————————
Björn och hans systrar bor alla kvar i den lilla stad där de vuxit upp. En kort tid efter sin pappas bortgång hittar de videohälsningar från honom, som får dem att omvär­ dera sina liv. Björn gör nu något han aldrig skulle vågat tidigare. Han startar en bokcirkel på sin verkstad. För plötsligt känns Vilhelm Mobergs mer än femtio år gamla roman hyperaktuell i hans eget liv: Din stund på jorden.
Även systrarna börjar se saker och ting med nya ögon. Var det verkligen så här det skulle bli? Är det för sent eller ens möjligt att göra någonting åt det?
Johan Löfstedts långfilmsdebut Småstad är i allra högsta grad en personlig berättelse. Regissörens familj finns både framför och bakom kameran. Hans morbror och mostrar, mamma och morfar, ja, hela släkten spelar rol­ lerna som sig själva i denna fiktiva historia om två av vår tids största rädslor; döden och att tala inför grupp. Manuset har Johan Löfstedt skrivit med sin sambo Anna Potter och hans bror Nils Petter Löfstedt är filmens foto­ graf. Resultatet är en känsla av förhöjd verklighet, inte minst då regissören effektivt använder sig av familjens eget arkivmaterial på Super 8 och VHS för att ytterligare förstärka det som är äkta.

Johan Löfstedt har även tidigare utforskat gränslandet mellan dokumentär och spelfilm i de mångfaldigt hyllade och kultförklarade filmerna Konspiration 58, om att fotbollsVM 1958 aldrig ägt rum samt i stumfilmsdoku­ mentären Kometen, som poetiskt skildrar hur jorden gick under i ett kometnedslag på 1960­talet. I Småstad är han mer personlig och nära och tar sig an livets dramatik med verkliga människor mitt i den flyktiga och nyckfulla vardagen.
Regissörens vision
Småstad har sedan idén föddes handlat om att fånga det som är äkta. En strävan efter att beröra så mycket som möjligt. Detta genom att använda riktiga människor av kött och blod i en fiktiv historia. Äktheten från dokumen- tärens värld med möjligheterna som spelfilm ger. Här överträffar inte dikten verkligheten, eller tvärtom. De går båda hand i hand.
Mer om filmen
Pressmaterial