Scroll down

SÄSONG

Visade filmer

SÄSONG

BILJETTER
Fredag 24 maj – Torsdag 30 maj kl 19.00
Måndag 27 maj även kl 14.00

“Vardagsmystik möter naturlyrik i årets hittills vackraste film”


Säsong är en film som följer naturen och människorna som bor och arbetar i och runt byn Kvidinge som ligger vid foten av Söderåsen i Skåne. Filmen utspelar sig från maj till september: en säsong, en sommar.
Genom till synes vardagliga händelser från många olika människors liv så tecknar den ett större porträtt av byn och hur det kan vara att finnas till med den blandning av sorg, alldaglighet, lycka, ensamhet och ibland skönhet som vi alla delar.
Det är platsen och byn som är filmens huvudkaraktär men en handfull människor återkommer: en grupp polska sommararbetare som kommit för att arbeta på gårdarna och bland dem framförallt Beata, den enda kvinnan i gruppen, två bröder i tioårsåldern, en bonde som bor ensam på sin stora gård efter att hans familj flyttat till stan, en ung man som kommit tillbaka för att köra skördetröskan och en sjuårig flicka som har sitt första sommarlov. Alla åtta personer har av olika anledningar och i olika grad hamnat i ett slags undantagstillstånd, på en plats där det finns ett gap mellan dem och världen. De driver in i varandras liv och för att kunna berätta om dem så delar filmen deras blick och tittar tillsammans med dem på saker de ser under de där månaderna, under den säsongen.
Regi: John Skoog
Med: Aron Skog, Agnieszka Podsiadlik, Billie Åstrand, Grzegorz Falkowski, Artur Krajewski, Mateusz Wieclawek, Casper Neiiendam, och Felix Neiiendam.
Produktionsland: Sverige
Producent: Erik Hemmendorff
Språk: Svenska, polska, textad på svenska
Produktionsår: 2019
Genre: Dokumentär, drama
Åldersgräns: Bt
Längd: 71 minuter
Vinnare av CPH:DOX – Copenhagen International Documentary Film Festival, en av de största dokumentärfestivaler i världen. Göteborg Film Festival – Winner of Sven Nyqvist Cinematography Award

“en på alla vis magisk debut” Sydsvenskan

“hypnotiskt och magnetiskt” SvD

“Vardagsmystik möter naturlyrik i årets hittills vackraste film” DN

 
Jon Asp, Svenska Dagbladet, betyg 5: ”I sina bästa stunder är ’Säsong’ hänförande vacker. I sina mer kommenterande utsnitt blir den lite generell, snapshots av landsbygden som vi sett förut, men som likväl har ett värde, eftersom de saknar både nostalgi och färdig analys.”
Maria Domellöf-Wik, Sydsvenskan, betyg 4: ”De flesta medverkande är amatörer, vilket bidrar till den autentiska känslan. Utöver dem gör en handfull professionella skådespelare från Polen minnesvärda insatser, och gestaltar olika nyanser av utanförskap. Flera scener etsar sig fast, som den då två äldre polacker försöker att lära en yngre kollega att föra sig ’självsäkert som svensk’. Att vara blyg, polsk romantiker passar sig inte i Kvidinge. Stämningen går från komisk till allt mer krypande obehaglig. Ett grepp symptomatiskt för filmen, som gärna vänder på perspektiven och osäkrar det trygga, invanda.”

DN: Vilt och vackert i ”Säsong”

Den särpräglade landsortsskildraren John Skoog återvänder hem till skånska Kvidinge. ”Säsong” är ett bildpoem med kofabriker, gästarbetare, krånglande skördeströskor och mördarsniglar. Vardagsmystik möter naturlyrik i årets hittills vackraste film. Läs mer.