Scroll down

SAFARI

Visade filmer

SAFARI

SVERIGEPREMIÄR!
Fredag 28 april – torsdag 4 maj kl 19.00
DAGBIO måndag 1 maj kl 14.00


Ulrich Seidl är tillbaka med en obekväm dokumentär med välkomponerade tablåer som blickar djupt in i mörkrets hjärta.
Afrika. Vilda vidder där antiloper, zebror, gnuer och andra djur samlas i tusental. Tyska och österrikiska jaktturister kör genom bushen, ligger och väntar och följer sitt byte. De skjuter, skakar av upphetsning och poserar framför djuren som de har fällt. Safari är en semesterfilm om att döda, en film om den mänskliga naturen.
”Det var inte de välbärgade, aristokraterna, shejkerna eller oligarkerna som jagar storvilt i Afrika som intresserade mig i Safari, utan snarare den vanlige jägaren. Att jaga i Afrika har varit ekonomiskt överkomligt för den genomsnittlige västmedborgaren under många år nu. Jag gav mig ut för att upptäcka och visa vad det är som driver dessa människor att jaga, varför de till och med blir besatta av det. Men under arbetet blev det också en film om att döda. Att döda för nöjes skull utan att någonsin möta faran, att döda som en sorts känslomässig frigörelse.”
– Ulrich Seidl

Regi: Ulrich Seidl
Land: Österrike
År: 2016
Med: Gerald Eichinger, Eva Hoffman, Manuel Eichinger, Tina Hoffman
Språk:  Tyska, Svensk text
Genre: Dokumentär
Åldersgräns:
Längd: 90 minuter
Ulrich Seidl (f.1952) antogs till Filmakademien i Wien 1978 där han gjorde sin första dokumentär 1980. Men efter den kontroversiella Der Ball, en satirisk betraktelse över en examensfest, tvingades han att lämna skolan. 1990 presenterade han den långa dokumentären Good News. Under 90-talet gjorde han sedan sju dokumentärfilmer innan han 2001 regisserade sin första spelfilm – Hunddagar. 2012 kom första delen i Seidls Paradistrilogi – Paradis: Kärlek. Den följdes i snabb takt av Paradis: Tro och Paradis: Hopp innan han återgick till dokumentärformatet med Källaren (2014).