Scroll down

POJKARNA (ungdomsfilm)

Visade barnfilmer,Visade filmer

POJKARNA (ungdomsfilm)

Söndag 9 oktober kl 14.00
Söndag 16 oktober kl 14.00

När bästisarna Kim, Momo och Bella dricker saften från en märklig blomma, händer något magiskt. De förvandlas till killar och börjar utforska världen och sig själva. Njutningen och friheten pojkvärlden erbjuder dem är stor och kontrasten märkbar till de kränkningar de ofta upplever i sina flickkroppar.

Med sprakande fantasi skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek, och ställer frågan om kön kanske är något vi skapar, inte föds till. Efter Jessica Schiefauers Augustprisvinnande roman.

”Om du är blind för det som är annorlunda så är den här berättelsen inte för dig. Men om dina ögon är öppna så ska du se”
(Ur romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer)
Pojkarna är en färgstark och tankeväckande filmupplevelse som rör sig fritt mellan olika genrer: uppväxtskildring, drama, fantasy, thriller. Den riktar sig främst till unga (åldergräns 11 år) men kan ses med behållning även av äldre.
Regi Alexandra-Therese Keining, Sverige 2016,
106 minuter, från 11 år.
Filmhandledning finns.

”Bästa tonårsskildringen sedan Fucking Åmål. Pojkarna är inte längre bara en av de allra bästa ungdomsböckerna. I Alexandra-Therese Keinings händer har den Augustprisade romanen förvandlats till den bästa tonårsskildringen sedan “Fucking Åmål”, skriver SvD:s Erika Hallhagen. Läs mer: http://www.svd.se/oandligt-vacker-och-smartsam-metamorfos

a3_pojkarna_rec
Kim reagerar starkast på förvandlingen. För första gången känner hon sig hemma i sin egen kropp. Hon dras till den farlige Tony och det befriande äventyret övergår i en mörkare saga.
Filmen Pojkarna bygger på Jessica Schiefauers omtyckta och Augustprisbelönade ungdomsroman.I centrum står tre fjortonåriga tjejer som behandlas omilt av omgivningen och bygger en egen, magisk värld i ett växthus. Med sprakande fantasi skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek, och ställer frågan om kön kanske är något vi skapar, inte föds till.
Regissören och manusförfattaren Alexandra-Therese Keining, vars senaste långfilm var Kyss mig, har skapat ett suggestivt bildspråk tillsammans med fotografen Ragna Jorming. Två av Fever Rays låtar är centrala i filmen och som en brygga mellan dem har Sophia Ersson komponerat ett stämningsfullt ljudspår med retrokänsla.
Filmen hade världspremiär under sin internationella titel Girls Lost vid filmfestivalen i Toronto i september 2015. Sedan dess har den bland annat visats på filmfestivalerna i Rom och Chicago och fått ett entusiastiskt mottagande av publik och kritiker.
OM REGISSÖREN Alexandra-Therese Keining är född 1976 och långfilmsdebuterade 2003 med Hot Dog. År 2011 kom hennes andra långfilm, Kyss mig, som blev en internationell framgång och gav Liv Mjönes en Guldbaggenominering i kategorin Bästa kvinnliga biroll. Alexandra-ThereseKeining är också författare och publicerade 2014 ungdomsromanen 14.