Scroll down

PARNING

Visade filmer

PARNING

BILJETTER
Fredag 3 maj – Torsdag 9 maj kl 19.00
Måndag 6 maj även kl 14.00

En nutida kärlekshistoria som kastar dig rakt in i den känslomässiga berg- och dalbana det innebär att vara 20.


Naomi och Edvin träffas, blir förälskade och en oväntad men intensiv relation tar sin början. Men var går gränsen mellan kärlek och vänskap – och måste den definieras? I filmen utspelas kärlek, sex och framtidsdrömmar mitt i en digital revolution där det är lika lätt att träffa en partner som att ladda upp en ny selfie på Instagram. Parning ger en intim inblick i två unga människors tankar, känslor och telefoner under ett år. Det blir en nyfiken lek på en gränslös marknad där allt är möjligt.
Regi: Lina Maria Mannheimer
Med: Naomi Carter, Edvin Kempe
Produktionsland: Sverige
Originaltitel: Parning
Språk: Svenska, textad på svenska
Produktionsår: 2019
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: (Bt)
Längd: 90 minuter
”2017 accepterade två nittiotalister, Naomi och Edvin, min förfrågan att genomföra ett experiment tillsammans med mig. Ramen var enkel: Jag skulle intervjua dem separat över Skype, en gång i veckan under ett år. Baserat på intervjuerna skulle de sedan få uppgifter att filma scener och situationer ur sina liv. Brev, chattar, sociala medier
 i filmen är hämtade från deltagarnas mail, Tinder, Skype, Messenger, Snapchat, Whatsapp, Instagram och Facebookkonton.
Våra huvudpersoner tillhör en generation som kallas för digitala urinvånare. De är uppvuxna i en värld där höghastighetsinternet är en självklarhet, att kommunicera digitalt och via sociala medier är lika naturligt för den här generationen som att andas. Det påverkar det mesta i deras liv; Jobb och affärer, konsumtion, informationssamlande och -spridande, hur de tar del av konst och underhållning och inte minst hur de socialiserar, flirtar, blir ihop och har sex.
Min ingång till det här projektet var en nyfikenhet på hur internetdejting påverkar våra beteenden. Vi talar ofta om kärlek som en privat, individuell känsla och kärleken skildras gärna som en överväldigande erfarenhet som är starkare än vårt förnuft. Men att klarlägga rum och tid är essentiellt för att förstå hur och varför vi fattar beslut, vilka förutsättningar vi upplever att vi har och vad vi uppfattar som åtråvärt.
Efter ett omfattande researcharbete kring just nätdejting ställde jag mig frågan: Vad händer om jag tar två, till synes helt vanliga svenska tjugoåringar, som inte står inför någon särskild utmaning och följer dem så förutsättningslöst jag kan, under ett år. Parning är ett slags antropologiskt fiktionskollage, byggt av den djupgående samtalsstudie jag genomfört med Naomi och Edvin under ett år.
Filmade porträtt och självporträtt, stillbilder och selfies, brev, direktmeddelanden, chattar, redditloggar, skärmdumpar, röstmeddelanden, gif:ar och snapchats – Det är sammanfogade fragment av enorma mängder kommunikation som utgör det kollage som blivit filmen Parning.” – Lina Maria Mannheimer
Lina Maria Mannheimer (f. 1980) regidebuterade med kortfilmen Kontraktet 2010, den var första delen i det projekt som skulle bli Ceremonin fem år senare. Innan dess har hon bland annat arbetat som assistent till den franske regissören Gilles Bourdos (Afterwards, Renoir).

Filmrecension: 90-talisternas kärleksliv på nätet i Parning

SVT, Publicerad

Vår tids längtan efter autenticitet har fört oss hit, till den skenbara verkligheten. Fredrik Sahlin charmas av de medievana 90-talisterna i Lina Maria Mannheimers Parning men undrar hur nära vi egentligen kommer dem. Läs mer här.