Scroll down

Category: Oscarsfilmfestival 2022

drama

CODA

Oscarsvinnare! Bästa film, Bästa manliga biroll (Troy Kotsur), Bästa manus efter förlaga.

Sjuttonåriga Ruby är den enda hörande medlemmen i en döv familj - en CODA, ett barn till döva vuxna (Children of Deaf Adults). Hennes liv kretsar kring att fungera som tolk för sina föräldrar och arbeta på familjens fiskebåt varje dag före skolan. Men när Ruby går med i gymnasiets körklubb upptäcker hon att hon älskar att sjunga.

drama

Parallella mödrar

Förstföderskorna Janis och Ana har två saker gemensamt: båda är singlar vars graviditeter var oplanerade. De känner inte varandra men hamnar i samma sal på sjukhuset.

Pedro Almodóvar är i högform när han berättar en fängslande historia om moderskärlekens kraft, och om sökande efter ursprung och släktskap. Janis gestaltas av Penélope Cruz, som utsågs till bästa kvinnliga skådespelare i Venedig för sin starka prestation.

Oscarsnomineringar: Bästa kvinnliga huvudroll (Penélope Cruz), Bästa originalmusik.

drama

Spencer

Året är 1991 och det är dags för ännu en julhelg med kungafamiljen. Dianas äktenskap med Charles är mycket pressat och hon har tvingats spela rollen som den perfekta hustrun. Alla är inställda på en sedvanlig stramt regisserad julhelg med mat, dryck, tomma fraser och fasanjakt. Men Diana har insett att allt måste bli annorlunda denna gång.

Oscarsnominering: Bästa kvinnliga huvudroll (Kristen Stewart).

Musikal, Romantik, Drama

West Side Story

WEST SIDE STORY är ett musikaldrama baserad på den framgångsrika Broadway-musikalen från 1957 och är en berättelse om ungdomlig kärlek och gängrivalitet i 50-talets New York.

Oscarsnomineringar: Bästa film, Bästa regi, Bästa kvinnliga biroll (Ariana DeBose), Bästa ljud, Bästa foto, Bästa produktionsdesign, Bästa kostymdesign.